Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Vodotesne torbice za fotokamere in iPod / Uporaba v praksi

Avtor:Matjaž Intihar
23.07.2008 18:13

O različnih tipih vodotesnih torbic DiCAPac, načinu in smotrnosti uporabe smo pisali že v članku TUKAJ. Tokrat pa vam na ogled ponujamo še nekaj fotografij iz enotedenske praktične uporabe vodotesne torbice za mini kompaktno kamero – žrtveno jagnje je bila Canonova IXUS 860 IS kamera. Preizkušali smo tudi, kako se pod vodo v vodotesnih torbicah odreže najbolj popularen mp3 predvajalnik na svetu (iPod). Ali torbica zdrži škropljenja z vodo, potop pod morsko gladino, se pod vodo glasba še vedno predvaja in sliši? Vsa ta vprašanja so se mi porajala pred prvim praktičnim preizkusom.

Kamero se brez težav vstavi v torbico. Ko vodotesno torbico zapiramo, moramo biti pozorni, da na plastičnih spojiščih ni delčkov soli – zato priporočam pranje vrečke po vsaki uporabi v slani vodi – saj le te preprečujejo popolno prileganje plastike. Ko smo spojili plastiko, del vrečke samo še zvijemo iz zapnemo z »ježki«. Omembe vredno je tudi to, da pred zaprtjem iz vrečke iztisnemo nekaj zraka, saj če ga je v njej veliko je delo s kamero v vodi in predvsem pod oteženo, saj količina zraka potiska vrečko navzgor. Bodite pa brez bojazni, da bi se vam kamera potopila. V vrečki ostane vedno dovolj zraka, da se vrečka s kamero obdrži na morski gladina. Lahko rečemo, da je to celo prednost v primerjavi z vodo odpornimi kamerami, ki se na morsko dno potopijo kot kamen.


Pri fotografiranju zunaj vode ne opazimo razlik med nastalo fotografijo skozi vrečko ali brez le te. Potrebno je paziti le na to, da ko pridemo ven iz slane vode, na steklu vrečke ne ostane sol, saj bo le ta zameglila dele na fotografiji.


Čeprav okoli nas škropijo se nam ni potrebno prav nič bati za svojo kamero. Ker ima IXUS 860 IS široki kot (28mm) moramo biti pazljivi, da je objektiv kar se da v centru izbokline v vrečki, saj drugače nastane nadležna črna lisa ob robovih, ki je vidna na fotografiji zgoraj desno (in tudi na naslednjih fotografijah boste opazili enako).


Ko smo pod vodo je priporočljivo nastaviti na scenski način, ki je prirejen fotografiranju pod vodo. Na fotografiji lepo vidimo razliko med avtomatsko nastavitvijo na zgornji fotografiji in podvodnim načinom delovanja kamere na spodnji fotografiji. Na zgornji barve vlečejo na modrikasto zeleno, medtem, ko so na spodnji lepe kožne barve.


Pod vodo ni priporočljivo fotografirati z bliskavico saj dobimo veliko odsevov od nečistoč v sami vodi.


Ko smo pa nad vodno gladino, uporaba bliskavice ne moti, priporočljivo pa je očistiti kapljice izpred objektiva. Lahko pa ponovno vidimo črn rob na spodnjem delu fotografije. Žal sem fotografiral sam in v fazi fotografiranja nisem moral pogledati če je črni del na fotografiji ali ne.


Ponovno nad morsko gladino, brez bliskavice in fotografija je uspela.


Ko fotografiramo pod vodo je priporočljivo imeti kakršna koli plavalna očala, da lahko vidimo na LCD zaslon. Če pa le tega nimamo in damo kamero v roke osebi, ki ni povsem vešča z uporabo kamere pa pod vodo hitro pride do kakšnih odrezanih glav.


Avtoportret. Tudi tako se da zajeti zanimivo fotografijo.


Sčasoma se tudi pod vodo brez očal navadimo v kader ujeti motiv, saj na velikem 3 palčnem zaslonu vidimo obrise motiva.


Zaradi majhnosti premera leč v objektivu in valujoče vode, z veliko težavo ujamemo motiv ki je delno pod in delno nad vodo.


Še nekaj vragolij. Brez zaščitne torbice ali vodo odporne kamere si kaj takega v slani vodi ne bi upal posneti, saj kot lahko tudi na fotografiji vidite je vse okoli mene bilo polno vodni kapelj.


Za nastanek te fotografije sem se potopil cca. 3 metre pod morsko gladino.

 


 

S seboj sem imel še mp3 predvajalnik Apple iPod nano in vodotesno torbico za njega.

Vodotena torbica je sestavljena tako, da v njo spravimo iPod-a in skozi luknjico še slušalke. Ta luknjica za slušalke ima premer slab centimeter a ni skrbi, saj je zraven priložen še zamašek skozi katerega napeljemo kabel od slušalk, nato pa zamašek potisnemo v luknjico in ta del vrečke je vodotesno zaprt. Odprtino skozi katero smo v torbico spravili iPod-a pa zapremo na enak način kot prej vrečko za kamero.

To, da bo vodotesna torbica poskrbela, da iPod ostane suh sem vedel že ko sem jo testiral za kamero. Da pa bom lahko spreminjal glasnost ali se sprehajal po menuju iPoda pod vodo pa nisem verjel. Vsak, ki ima iPod ve, da se npr. glasnost ne spreminja s klikanjem po gumbih, temveč z vrtenjem prsta na določenem delu iPoda. Na moje presenečenje to deluje tudi preko vrečke.

Najbolj pa me je zanimalo če se da glasbo poslušati tudi med plavanjem ali potapljanjem. Za to poleg vrečke dobimo še silikonske nastavke, ki jih enostavno pripnemo na slušalke. Naj pripomnim to, da gredo te nastavki najbolje na originalne iPodove slušalke, na kakšne bolj sofisticirane Sony, Panasonic, Sennheiser, ki imajo podaljške za v uho pa te nastavki ne bodo pasali.

Pomembno je, da si slušalke potisnemo dovolj globoko v ušesa, da nam med plavanjem oz. potapljanjem (beri opozorilo) v ušesa ne bo prišla voda, saj potem ne bomo slišali nič. Če pa si silikonske nastavke potisnemo dovolj v ušesa se lahko potopimo tudi več kot meter pod vodo in slišimo glasbo enako kot na kopnem. Prav neverjetno a resnično. Dokler niso preizkusili tega tudi kolegi mi niso verjeli.

(Izkušeni potapljači svetujejo! Potisniti si slušalke oz. katerikoli "zamašek" v ušesa ter se potem potapljati, je lahko potencialno nevarno, sploh če se potopimo globje od dveh metrov. Namreč, če je ušesni kanal blokiran, ter je med zamaškom in ušesom zrak, se ne da pravilno izenačevati pritiska. Kar lahko privede do tega da: A) nam pritisk potisne slušalke tako globoko v ušeni kanal, da jih bomo težko dobili ven; B) nam zaradi pritiska poči bobnik, navzven (to se lahko zgodi na bilokateri globini od 3-5m, odvisno od človeka...)


Takole izgleda vrečka za iPod.


Party v vodi z glasbo v ušesih.


Tudi pod vodo si lahko vrtimo našo najljubšo glasbo.

 

 

Kaj je boljšega kot ležanje na blazini sredi morja, ne slišiš nobenega kričanja drugih, otroci ne jokajo, zakonci se ne prepirajo... Si samo ti, tvoja najljubša glasbo in, ko se ti zahoče ohladiti, se samo zvrneš v morje, glasba pa še vedno odmeva v vaših ušesih. No, kakšen barmen se pogreša, a to se ob dobri glasbi potrpi.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com