Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Wacom Bamboo Pen &Touch Special Edition - grafična tablica

14.01.2011 18:51

Zaslon, ekran, monitor?
Wacom grafične tablice že dobro poznamo. Za tiste, ki jih ne, lahko omenim samo tole: "podjetje brez konkurence". Od nekdaj se podjetje Wacom ukvarja z grafičnimi tablicami ter monitorji kateri so namenjeni za oblikovalce, grafike, obdelavo fotografij. Njihova posebnost je pisalo katero brez baterije omogoča natančno odčitavanje pritiska konice na podlago, bodi si na podlago tablice ali ekrana. Poleg tega imajo pisala tudi gumbe kateri omogočajo bližnjice do desnega ali levega klika, ki ga poznamo iz klasične miške. Pisalo obrnjeno na glavo nam omogoča "erase" način ali radirko. Vse to brez baterij. Ampak to je šele začetek.

Iz Wacomove vrste produktov poznamo serije:
-Colorelli (Začetni razred za otroke)
-Bamboo (Vstopni - napredni razred grafičnih tablic z podporo touch-u*)
-Intous (Profesionalni razred)
-Cintiq (Profesionalni razred grafičnih monitorjev)
-PL Series (Business razred grafičnih monitorjev z namenom večje produktivnosti)
-Signature tablet (tiste, ki jih poznamo iz polic nekaterih trgovin, dostave pošte ��" elektronsko podpisovanje.

Danes vam predstavljamo Wacom Bamboo serijo z najnovejšim modelom Pen&Touch Special Edition.

Prva Bamboo serija je omogočala uporabo pisala s 512 nivoji pritiska, druga serija oz. trenutna omogoča 1024 nivojev, tako kot prejšnja serija Intous. Kasneje so Bamboo-ju dodali še Touch / na dotik občutljivo podporo (kakor jo poznamo iz prenosnikov), s podporo delovanja z enim ali dvema prstoma. Special Edition nam ponuja polni Multitouch s podporo 1,2,3 ter 4 prstov hkrati. Da omenimo, obstajata Small (A6) ter Medium (A5) velikost.

Vsebina kompleta:
V škatli dobimo uporabno torbico, za nošenje tablice, tablico, pisalo, tri dodatne konice za pisalo (za zamenjavo ob obrabi le te), navodila, programsko opremo "Bamboo Dock" (http://bamboo.wacom.eu/minis/en/) ter gonilnike (Windows Vista, 7 v 32bit in 64bit različici kot tudi gonilnike za Mac OSX operacijski sistem) ter dodatno programsko opremo ob registraciji produkta na proizvajalčevi spletni strani:
Adobe Photoshop Elements 8
Corel Painter Essentials 4
ArtRage 3 Studio Pro*
Nik Color Efex Pro 3.0 Standard

Priporočam registracijo na strani, saj nam poleg možnosti prenosa/downloada dodatne programske opreme, omogoča tudi jasen pregled nad novostmi, posodobitvami programske opreme ter gonilnikov.
Sama tablica ima dovršeno obliko in je izdelana iz kvalitetnih materialov, kar se občuti, ko jo primemo v roko ��" »robustnost in kompaktnost«. Na desni strani tablice imamo držalo kamor spravimo pisalo, na levi strani tablice pa so 4 express keys/gumbi kateri so software-sko/programsko nastavljivi. Po tovarniških nastavitvah so nastavljeni na:

Touch on/off ��" Dotik vklopljen/izklopljen
Bamboo Docking (dodatna programska oprema)
Levi gumb na miški
Desni gumb na miški

Osebno imam preference nastaviti drugi gumb na Show desktop oz. prikaži namizje, zaradi hitrejše navigacije. Kot omenjeno, je mogoče vsak gumb nastaviti po svoje, kar lahko nastavljamo s sistemskimi ali programskimi ukazi. Torej lahko nastavimo, da se nam ob pritisku na tipko 1. odpre vaš želeni program za obdelavo fotografije.
Enako možnost lahko nastavimo tudi, katero funkcijo naj opravljajo gumbi na samem pisalu.

Uporaba v praksi ��" 1 del. Uporaba pisala:
Uporaba pisala na grafični tablici je preprosta in zelo natančna. S pisalom se po tablici premikate proporcionalno glede na razmerje vašega ekrana (za to funkcijo in dodatne nastavitve so obvezni gonilniki, katere dobite priložene na CD-ju oz. priporočam takojšnjo nadgradnjo iz uradne strani proizvajalca, saj se mesečno odpravljajo napake in dodajajo izboljšave.
Tablica je v dimenziji widescreen zaslona in deluje tako, da vaša xy pozicija pisala na tablici pomeni proporcionalno xy poziciji na vašem zaslonu. Torej kurzorja na vlečemo do želene točke ampak preskočimo na želeno točko glede na pozicijo pisala na tablici.
Funkcija je standard za vse grafične tablice in je nujno potrebna pri obdelavi fotografij, risanju, oblikovanju, saj nam daje konstantne proporce premika roke ter s časom uporabe utrdi občutek dela in lokacije, ki je vedno v enakih proporcih. Hitrejše premikanje po ekranu, hitrejše delo večji občutek in natančnost.

Kot sem že zapisal grafična tablica podpira 1024 nivojev pritiska ��" nova Intous profesionalna verzija jih sedaj omogoča 2048. Za dodatno razliko, da Intous serija omogoča več različnih pisal, kot so airbrush, tehnično pisalo, umetniško pisalo, pisalo z efektom nalivnega peresa, povečevalna miška - za uporabo v programih za arhitekturo in industrijsko oblikovanje ter navadna miška.
Vendar v praksi, je najbolj pomembno pisalo, klasično pisalo, ki ga dobimo v Bamboo paketu. Pri retuši potrebujemo pritisk, kar nam omogoča širino ter intenzivnost digitalno vnešene/dozirane barve. Intousova dodatna pisala pa lahko nadomestimo z digitalnimi "pisali" v našem programu za oblikovanje/obdelavo. Oblika konice pisala, širina, način, intenzivnost, pritisk, dinamičnost. Tako lahko iz našega Bamboo-ja izvlečemo kar se da največ!
Zadeva je v praksi zelo odzivna, brez zaznavanja lag-a/zaostanka. Naprava omogoča 2540dpi ločljivosti ter ±0.25mm natančnost pri uporabi pisala s hitrostjo prenosa pozicije 133 točk v sekundi.

Podlaga zazna delovanje pisala v razdalji 16mm nad površino. Tako, da ni potrebno da drsimo konstantno po površini med tem ko premikamo kurzor. Ko želimo da se naš gib zapiše na "digitalni papir" je potreben dotik konice, katera takrat izrabi tudi občutljivost na pritisk. Izbiranje, selekcioniranje je enostavno. Dvojni dotik pa odda ukaz odpri, enako kot dvojni klik na miški ali prenosnikovem touchpadu.

2. del Touch
Napredna funkcionalnost predstavljene grafične tablice je uporaba na dotik občutljive površine.
Z enostavnimi gibi enega prsta premikamo kurzor miške po ekranu in opravljamo vse možnosti levega klika na miški. Z dvema prstoma, se lahko premikamo po spletnih straneh ali povečani fotografiji gor dol, s simultanim premikom obeh prstov vertikalno, z oddaljevanjem enega prsta od drugega povečujemo/zoomiramo sliko, z vrtenjem dveh prstov pa sliko zavrtimo (kot obrata je odvisna od programske opreme v kateri delujemo). S tremi prsti, lahko potujemo naprej ali nazaj s premiki levo ali desno, s štirimi prsti imamo možnost hitrega preskakovanja med odprtimi okni v sistemu ter hiter preskok na desktop/namizje. Tukaj se loči grafični pogon oken Windows in Mac OSX sistema. V obeh primerih vertikalna poteza navzgor pomeni pokaži namizje.

Specifikacije občutljivosti:
Natančnost zaznave delovanja na dotik je ± 2.0 mm pri 101.6dpi ločljivosti odčitavanja s hitrostjo prenosa pozicije 50 točk na sekundo.
Površina občutljiva na dotik je nekoliko manjša od površine občutljive na pisalo.
Na dotik občutljiva površina je velikosti 190mm x 130mm, medtem, ko je površina občutljiva na pisalo malenkost večja 217mm x 137mm, kar velja za Medium velikost. Small verzija, ki je nekoliko manjša in ima na dotik občutljivo površino velikosti 125mm x 85mm, medtem, ko je površina občutljiva na pisalo 147mm x 92mm.
Samo delovanje upravljanja na dotik je nekoliko manj občutljivo in je v praksi potrebno z občutkom drseti po površini. Pri uporabi z več prsti je potrebno paziti da je opazna razdalja med prsti, tako da lahko programska oprema določa koliko prstov uporabljamo.
Samo preskakovanje med načinom pisala ali dotika je narejeno tako, da ko približamo pisalo se izklopi način dotika. Ko ga ponovno oddaljimo se ta nazaj vklopi. Seveda lahko touch ročno izklopimo s prvim expres key/ ekspresnim gumbom.
Če se odločate za nakup, in ne veste katero velikost tablice izbrati, vam povem da sta obe primerne.
Večja velikost ni nujno prednost. Premiki roke so pri večji tablici daljši za enako razdaljo. Torej, ko moramo skrajno levo do orodja v programu naredimo večji premik z roko. Tako, da za tiste, ki ste med branjem testa že razmišljali o višjem razredu INTOUS, pred nakupom A4 velikosti močno priporočam predhodni preizkus, da ne boste razočarani nad uporabnostjo. Veliko bolj svetujem A5 velikost, ki daje najboljše razmerje cena/velikost ter sprejemljive razdalje gibanja roke. A6 je lahko tudi prava velikost, čeprav zgleda majhno, se prilega našemu zapestju in potezam našega zapestja. Nekoliko manj pa je A6 primeren za uporabo na dotik občutljive površine zaradi same velikosti le te naproti naši dlani.

Zaključek:
Wacom Bamboo Pen&Touch Special edition je definitivno zmagovalec v svojem razredu grafičnih tablic saj nam za dostopno ceno ponuja veliko. Natančnost dela s pisalom je odlična, tako kot tudi zaznava pritiska. Hitro in enostavno osebno nastavljanje ekspres gumbov, uporaba na dotik pa uporabna predvsem za navigacijo, tako kot v programih ter na spletu.

Cena: okoli 219,90€ - Trenutno samo in ekskluzivno na Wacom eStore.
V Sloveniji je dobavljiva navadna verzija, ki ne omogoča 3 in 4 prstno podporo za ceno 199€. Pri tej verziji ni priložene torbice.

Matej Mitruševski

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com