Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Zaščitno ohišje, vreče, za vašo kamero!

Avtor:Matjaž Intihar
30.03.2006 16:25
Ste kdaj v svoji amaterski potapljaški dobi pomislili na fotografiranje? To je bila samo domena izkušenih potapljačev in poznavalcev fotografije. Peščice pač, ki se je v glavnem ukvarjala z umetniškim pristopom do fotografije, ne pa z realnim potapljaškim svetom. S pomočjo digitalcev in ohišij, je drugače. “Na zdravje.”

 

Adrenalin se preliva po krvi od trenutka, ko vodič zavpije: “Gremo!” Voda lije po obrazu; nekaj je potu, nekaj delčkov razbesnele reke, ki se ob skalnih čereh razpeni in sili k višku. Osem mož v gumijastem čolnu pa gara, vsi za enega, eden za vse. Šele potem, ko se čoln na mirnem delu reke na sipini umiri, se počasi umirja tudi napetost. Pogledaš navzgor po reki, po prevo­ženi poti in potihem zakolneš: “Mejduš!” Nekateri bralci se mogoče še spomnite uvodnika urednika Borisa Trtnika v reviji Moj Hobi ob članku o raftingu. Uvodnik tudi v digitalni dobi po nekaj letih še kako prav pride.

In ne zaradi napetosti in veselja po prevoženih brzicah, ampak ob dejstvu, da imate doma dobro digitalno kamero z zmogljivo kartico in s polnimi baterijami. Kako prav bi vam prišel digitalec v teh enkratnih trenutkih. No, za drugič boste vedeli, da ga je vredno vzeti s seboj. ”Mejduš, pa take posnetki bi mel!”

 

 

Ga ni proizvajalca digitalca, ki ne bi ponujal tudi zaščitno ohišje. Zgornji je za Canon kamero. Na Canon servisu lahko dobite novo zaščitno ohišje za starejše serije A kamer za samo 15.000SIT (62,59 EURO).

 

Lahko da ste samo ljubitelj dežja in kot Gene Kelly plešete po lužah. Bi radi fotografirali svoje občutke v takih pogojih? Nič bolj enostavnega. Kupite si zaščitno ohišje za vašo kamero.

Ste vneti jadralec, pa vam je slan morski veter že večkrat prinesel sol v vašo kamero, ki je šla zato "rakom žvižgat". Iz starih izkušenj se še niste ničesar naučili. Zato si ne privoščite digitalne kamere, ki bi vam omogočila obilo posnetkov iz vaših jadralskih avantur. Tudi za vas se najde dober veter v digitalni obliki.

Tudi kajakaši in kanuisti si lahko zabeležijo, za katero skalo jih je obrnilo pod vodo. Če pa imate s seboj kamero z mobilnim telefonom, kolegom za vami kar prek MMS-a sporočite, kje jih čaka past. O, ta digitalna tehnika je kot dobro veslo, bo rekel kanuist.

Ste gasilec ali veliko fotografirate v nemogočih vlažnih ali prašnih prostorih. Res je škoda dragega digitalca, ki bi ga voda hitreje uničila kot ogenj. Da ne govorim, kako uničujoč je prah za elektronske kontakte. Tudi za vas se najde sredstvo, ki bo omogočilo posneti potek gašenja, s tem zabeležiti dogajanje in hkrati odvrniti prah od vitalnih elektronskih delov.

 

 

Da ne zmočite ali ne izpostavite pesku in vlagi svoje telefone in foto kamere lahko uporabite tudi vreče AquaPac.

 

Morda se potapljate, eni samo dokler zdrži duša po enkratnem vdihu, spet drugi z jeklenkami malo globlje. Če nimate s seboj kamere, vam nič ne pomaga razlagati, koliko deset metrov pod vodo ste bili ali s kako veliko ribo ste se srečali na štiri oči.

Še in še je možnosti, kjer smo bili z analogno tehniko precej omejeni.  V analognem svetu smo amaterji uporabljali EWA MARINE vreče za kamero, "profiji" NIKONOS kamero, posebej prirejeno za podvodno fotografiranje, najboljši "umetniki" pa težka in draga podvodna ohišja za svoje SLR kamere. Vsi skupaj smo imeli enake omejitve: samo 36 posnetkov, majhen goriščni razpon in težko upravljanje. Tukaj so se pred enim letom našli "pametni", analogno razmišljujoči in so rekli rekli: “Moj konj je še vedno hitrejši, nič me ne premetava po brezpotju in še manj pokuri.“ A je teh kavbojev vse manj. Novodobni imajo terenska vozila, kros motorje, profiji pa helikopterje. Konji so samo še tako, malo za hobi in lastno veselje.

In tako je tudi s fotografiranjem na film. Samo še malo, tako za hobi! Pa je že tudi to skoraj povsem mimo!

 

 

Tudi Olympus kamere lahko zaščitite.

 

Digitalno prinaša nov nemir prav med analogne kavboje, hobi fotografe. Včasih nihče od udeležencev niti pomislil ni, da bi na rafting vzel vodo tesno kamero. Sam sem fotografiral skupine turistov, a sem v treh kompaktnih film vodo tesnih kamerah premogel samo 108 posnetkov, vožnja je trajala dve uri, udeležencev pa trideset. Vsi smo bili zadovoljni, da fotke sploh so, kakršne že so. Danes z digitalcem in zaščitnim ohišjem že vsak "digitalni ata" vsaj stokrat posname svojo ženo, ko kriči na brzicah. Strah, kričanje, veselje in lepote ob poti zajame še z zvokom in video zajemom. Še tak "film profi" se lahko skrije pred njim. Fotografije, film in zvok - ni kaj, je "dasa" digitalni fotograf! Ima digitalca in na udarce, vlago, prah in vodo odporno ohišje.

Da ne govorim o potapljanju. Redki, redki potapljači so se spustili v globino s kamero. Treba je nositi na kilograme opreme, obvladati fotografijo in predvsem v globini poleg dela z vsemogočimi nastavitvami in računanjem obvladati še fotografijo. Večini je bila pred potopom foto kamera zadnja v mislih. Zdaj je z digitalno kamero v ohišju vse to mnogo bolj preprosto. Da me ne bo kateri izmed izkušenih potapljačev in dobrih podvodnih fotografov kdaj za nogo povlekel v globine, moram opozoriti, da ne trdim, da smo z digitalcem kar takoj dobri v izrazni podvodni fotografiji. Govorim samo o fotografiranju pod vodo kot o neki od novih možnosti, ki je sedaj dosegljiva večini. Kar tako, malo za hec, kar je z digitalizacijo fotografija v večini primerov tudi postala. Ena sama zabava.

 

 

Sony je močno prisoten v fotografiji. Pripisujejo mu številko dve. Za večino kamer pa ponuja tudi zaščitno ohišje.

 

Zaščitna ohišja

Narobe jih poimenujejo podvodna ohišja. Res da jih v prvi vrsti ponujajo za vodne športe, toda kot sem že omenil, so primerna še za kaj več. Skoraj ni proizvajalca digitalnih kamer, ki ne bi za nekatere kompaktne modele ponujal tudi teh ohišij. In če bi ga kdaj potrebovali, se pred nakupom pozanimajte, za kateri model kamere jih izdelujejo. Zmorejo globine od 30 do 70 metrov. Torej globine, iz katerih se marsikateri amaterski potapljač ne bi več vrnil. In to zmorejo male "trotl" digitalne kamere. Le kam se svet vrti, sem zapisal v enem uvodniku. Ne samo boj za piksle. Med potapljači se že odvija boj, do koliko metrov zdrži njegovo ohišje za kamero.

 

 

S pomočjo zaščitne vreče Eve Marine in kamere na film sem pred 25 leti zajel to fotografijo.

 

Uporabnost

Če se spomnim svojih dni, ko sem pod vodo strašil z zaščitno vrečo Ewa Marine in Canon-om AE-1 v njej, sem bil takrat res v kameni dobi. Pa me je včasih mikalo, da bi si privoščil Nikonos III. Je bil tako pregrešno drag in potapljanje mi ni bil tako priljubljen konjiček, da bi privarčeval za njegov nakup. O kakšnih ohišjih niti sanjal nisem, saj so bili le domena izredno izkušenih potapljačev, ki so bili tudi ljubitelji fotografije. Še ti so kljub izkušnjam pod vodo imeli obilo dela, da so posneli svojih “ta dobrih” 36 posnetkov. Pa pridejo mali digitalni trotli, ki jih vstaviš v zaščitno vrečko AquaPac, in že lahko fotografiraš pod vodo. Če uporabiš zaščitno ohišje in si izkušen potapljač, je lahko zanimivih posnetkov veliko. Saj ni res, pa je! Ohišja so prirejena tako, da lahko uporabljamo popolnoma vse možnosti, ki nam jih omogoča kamera. Če imate pod vodo kakšen zanimiv model, lahko nastavite na P; fotografirate kot laik, držite se zelene oznake. No, tudi kakšno krajinsko lahko naredite z nastavitvijo za ta način fotografiranja. Potem pa še zoom in možnost fotografiranja, dokler ne zmanjka zraka v jeklenkah. Če pa ste podvodni "tarzan" in imate prijatelje med morskimi živalmi, lahko z njimi delite fotografije tudi prek TFT zaslona že kar pod vodo. No, lahko pa si med čakanjem dekompresije zavrtite vaš priljubljeni film, ki ste ga doma posneli na kartico. Možnosti, za kaj uporabiti kamero so brez mej. Misli digitalno! In fotografije boste lahko zajeli na nemogočih koncih nad obzorjem in pod njim, četudi ste popoln fotografski amater. Z digitalnimi kamerami fotografija ni več znanost in domena samo “ta pravih” fotografov. Digitalno nam ne prinaša nič drugega kot nove možnosti za zajem slike. In predvsem zaščitno ohišje že za skoraj vsakega digitalca. Kar si je bilo v analogni dobi težko zamisliti, recimo da bi za svojega kompakta kupili ohišje, je zdaj tak nakup opraviti otročje lahko. Toliko ohišij, kot jih sedaj izdeluje eno samo podjetje, ste včasih videli samo v specializiranih trgovinah. Ohišje vam bo prišlo prav tako v puščavi, kjer vam lahko droben pesek uniči kamero, kot ob rahlem rosenju ali nekaj deset metrov pod vodo. Možnost, ki nam jo proizvajalci ponujajo, sedaj imamo. Če želite, jo lahko izkoristite. Zakaj se ne bi preizkusili še v drugih zvrsteh fotografije in posneli zanimive dogodke ali pokrajino tam, kjer včasih s filmom niti pomislili niste. Digitalno prinaša nove in nove zmožnosti. Izkoristite jih in veseli boste novih fotografskih izkušenj.

Če pa ste nudistka? Bodite pozorni na soplavalce. Možnosti, da imajo digitalca v rokah je zelo veliko.

 

 

Samsung zaščitno ohišje omogoča potop kar 70m globoko.

 

 

Plavate v vodi in fotografitate. Prej bo zmanjkalo bencina kot vam možnosti zajema slike.

 

 

Greste na rafting ali samo kopanje v Sočo. Digitalec v ohišju vas reši težav po želji fotografiranja.

 

 

Fotograf je dobil s pomočjo zaščitnega ohišja novo odlično orožje za zajem fotografij v težkih pogojih.

 

 

Ste ljubitelj vodnih športov! Zaščitno ohišje za digitalca je namenjeno točno za vas.

 

 

Posnetek vreden Coustoja. Umetniški fotografi so šparali vsak posnetek na filmu in takih fotografij niste videli. Vzemite digitalca in ohišje. Boj s hobitnico, ki je nato pristala v solati in rižoti je posnet.

 

 

Fotografirate v vlažnih jamah? Digitalec in zaščitno ohišje sta prav za to ustvarjena.

 

 

Profesionalno ohišje Ikelite, za “profi” kamero Fuji s2pro. Digitalna podvodna fotografija postaja šala. Spodaj ohišje in bliskavice za kompaktne digitalne kamere.

 

 

Profesionalna ohišja Ikelite.

 

 


 

 

KAMERA V VODI!

Fotografiram ob reki in fotografu pade kamera v vodo. Ravno ko jo je potegnil iz vode, sem ga posnel.

 

 

 

Okoli njega se zberejo prijatelji in razpravljajo, kaj storiti. Odpri kamero in jo daj posušiti na sonce! Vrži jo stran! Spravi jo, pa jo bomo po dopustu oddali v popravilo!

Spomnil sem se nasveta serviserja, kaj storiti v takem primeru. Iz kamere takoj vzemite ven baterije in jo čimbolj nepredušno zaprite v plastično vrečko, ker mora v kameri priti do čim manjše oksidacije kontaktov. Nato jo čimprej dostavite serviserju, da jo popolnoma očisti. Kakovostne in s tem dražje kamere bo serviser lahko še rešil. Največji problem je optika, saj voda poškoduje njeno površinsko zaščito, pa tudi lamele zaslonke so v nevarnosti.

Če pa vam je kamera padla v slano vodo, jo takoj dobro, ne pod močnim curkom, sperite v sladki vodi in jo nepredušno zaprite v vrečko. Toda vseeno imate po bližnjem srečanju s slano vodo le minimalne možnosti, da bo kamera še kdaj delovala.

Kakovostni in primerno dragi objektivi in kamere, ki jih lahko vidite na raznih športnih tekmovanjih, so že primerno zaščiteni pred dežjem in rosenjem. Za vse druge objektive in kamere pa priporočam, da jih čimmanj izpostavljate vodi. Zato razmislite o zaščitnem ohišju za vašega digitalca. So nam le predragoceni. Ali ne?

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com