Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Baterije in polnilnik Camelion

Avtor:Matjaž Intihar
26.11.2015 16:44

Spomnim se prve očetove kamere Smena 8. Nato moje prve kamere Beirette, pa prve srednje formatne kamere 6x9cm Mamiya Profesional. Vse so imele nekaj skupnega. Delovale so brez energije! Za delo z njimi in posnetek nisem potreboval baterij. Vse je bilo mehansko.
Prve baterije v kamere so prišle predvsem zaradi prehoda iz selenskih svetlomerov (z leti so izgubljali točnost) na kadmijeve celice. Medtem, ko je selenska celica sama ustvarila dovolj energije za odklon kazalca, za njo kadmijeva in kasneje še danes uporabljena silicijeva potrebujeta dodatno energijo. In v naše kamere so potiho prišle prve baterije. A se z njimi (majhnimi gumbki) nismo preveč obremenjevali. Marsikdo jih je imel v kameri nekaj let, pa sploh ni vedel da baterijo kamera ima. Enostavno niso poslikali toliko filmov, da bi za dodatno energijo sploh morali vedeti. Fotograf je do konca 70-tih kupoval baterije samo v primeru, če je uporabljal bliskavico. Do takrat v večini primerov baterij v kamere še niso vgrajevali.
Prvo resno potrebo po baterijah za kamero sem spoznal leta 1976. Kupil sem si kamero Canon AE-1. Poleg energijsko »požrešnega« svetlomera je imela še dodatne elektronske komponente, ki so že krmilile množico funkcij. Tako si že ob nakupu kamere dobil poseben manjši plastični nastavek za na nosilni pas, v njega pa spravil rezervno 6V baterijo. V normalnih delovnih pogojih si moral baterijo zamenjati po posnetih cca. 40 filmih. Vedite, da to niti ni malo za takratne čase fotografiranja na film. Večina jih ni toliko posnela v celem letu. Toda vseeno. Fotografi smo začeli vse bolj postajati odvisni od energije. Med foto amaterje so prišli tudi »vinderji«, avtomatski transport filma in potreba po energiji se je drastično povečala. Prav tako smo spoznali prve kompaktne kamere z vgrajenimi bliskavicami, ki so nam že po nekaj 10 posnetkih lahko izpraznile baterijo.
Ko je leta 1986 Minolta predstavila AF (avtomatski fokus), fotografiranje s SLR kamero ni bilo več tako poceni. Posebne »ledvička« nepolnjive baterije so bile drage in z uporabo dodatnih motorčkov za AF in kasneje še sistemom za stabilizacijo slike, se je njihova dolžina uporabe drastično skrajšala.
Digitalna doba je v sredini 90-tih prinesla nove zahteve. Prva CCD tipala so bila zelo požrešna z energijo. Prav tako ostala elektronika. In v mojih prvih testih sem navadne kadmijeve AA baterije izpraznil že po nekaj deset posnetkih. Še nekaj let nazaj nas tudi akumulatorske AA baterije niso preveč zadovoljevale.
Danes je poraba energije preko kamere močno zmanjšana, baterije imajo višje kapacitete, predvsem uporabljamo polnjive. Rezervna baterija v hobi fotografiji niti ni več nuja.
AA baterije so se umaknile iz fotokamer. Vendar jih še vedno potrebujemo za dodatno bliskavico, svetilko in marsikateri drug fotografu potreben energijsko potrošen pripomoček.

 

Baterije Camelion

Če greš za mesec dni na pot, potem brez kompleta AA baterij ne gre. Bliskavica je fotografu prvi pripomoček, ki potrebuje AA baterije. Potem so tu še svetilka, GPS naprava itd.
Baterije Camelion so v preizkusih vedno med boljšimi. Pri sosedih so jih leta 2011 v velikem in obsežnem testu označili kot nakup leta. Prav tako je med boljšimi tudi sam polnilnik znamke Camelion. Če želimo, da baterije delujejo dlje in da zdržijo maksimalno število polnjenj, potem je dober polnilnik še kako dobrodošel.
Polnilnik Camelion BC-0907 je opremljen s sistemom za nadzarovano polnjenje. Nadzoruje napetost, temperaturo in ima omejevalnik trajanja polnjenja. Polnilnik prepozna razlike v napetosti in s tem kdaj je baterija polna. Na samem polnilniku je tudi prikazno okno o trenutnem delovanju in polnosti baterij. Že v 15 minutah se baterije napolnijo dovolj za resno delovanje. Do polne kapacite pa polnilnih napolni baterije v eni uri.

V praksi sem uporabil Ni-MH baterije 2700mAh in Ni-MH baterije 2300mAh s tehnologijo Always Ready, katere že kupimo napolnjene in imajo zelo majhno samopraznjenje.

Za bliskavico in njeno hitro polnjenje so se bolje obnesle 2700mAh baterije. Za svetilke pa 2300mAh baterije. Svetilka je s polnimi 2300mAh baterijami svetila polnih 19 ur, z 2700mAh pa uro manj. Pri bliskavici sem v E-TTL načinu in bližnjih motivih več posnetkov naredil prav tako s 2300mAh baterijami. Ko sem uporabil moč bliskavice 100%, pa se je hitreje bliskavica polnila preko 2700mAh baterijami.

In za konec še ena zanimiva prednost Camelion baterij. Ni čudno, da so baterije Camelion v obsežnih testih redno označene z oznako “dober nakup”. Glede na kakovost in vzdržljivost, jih v to kategorijo pelje še cena. Od najbolj znanih znamk je v večini primerov opazno nižja.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com