Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Brezzrcalne kamere so prevzele primat

12.06.2022 11:23

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V zgodovini poznamo kar nekaj večjih prehodov na nove tehnologije. Velike lesene kamere so zamenjale manjše box kamere. Z njimi je stekleno ploščo kot nosilec na svetlobo občutljive emulzije zamenjal celuloid. Box kamere so zamenjale dvooke kamere z zaslonko, zaklopom in nastavitvijo oddaljenosti v objektivu. Le te pa so izgubile primat s prihodom kamer z zaklopom pred filmom in optičnim iskalom. Film je zamenjalo tipalo in danes, zrcalno refleksno kamero so zamenjale kompaktne sistemske kamere. Zrcalo se je umaknilo zaslonu. Vmes smo vsi prešli v fotografijo s pomočjo fotofonov. Kakšno bo nadaljevanje?

Kažejo se že zametki prihodnosti. Programi že omogočajo narediti fotografijo brez fotokamere, oziroma digitalnih podatkov dobljenih iz nje. CGI (računalniško generirane slike) je že močno prisoten v domeni reklamne fotografije. Umetna inteligenca prinaša možnost narediti fotografijo samo s pomočjo tekstovnega zapisa, kar sem že predstavil v eni izmed prejšnjih revij. Osebo, ki upravlja s kamero zamenjujejo laserski sledilci in tehnologija, ki razpozna želeni objekt in kamera sama proži.

Torej fotografija se še naprej razvija, le tehnologija se menja in vse lažje je zajeti tehnično korektno fotografijo. Če smo še 40 let nazaj fotografijo skončali v temnici in jo sedaj končamo po datoteki iz kamere v računalniške programu, jo bomo kmalu naredili samo preko računalnika in zaslona. Je to sploh še fotografija?

Kot vedno, imamo tudi tu različna mnenja. Za ene ni več fotografija, ko je prišel Kodak in celuloid, za druge, ko je analogno zamenjalo digitalno, spet tretji ne odobravajo računalniško obdelane slike.

Vendar ostanimo v današnjem trenutku. Pri tehnologiji smo prešli na takoimenovane brezzrcalne kamere. Nudijo opazno več v kakovosti, kar je posledica predvsem menjave nastavka za objektiv, ki je sedaj večji in omogoča telecentrični vpad svetlobe na tipalo. Obenem se je prodaja fotokamer skrčila na raven pred digitalno dobo, t.j. 20 let nazaj in razvoj podjetjem prinese večje stroške. S tem je nova fototehnika dražja kot prejšnja in vse manj je konkurence. Smo na prelomnici in nikakor ni treba vsem v menjavo opreme. Toda poti nazaj ni več, zato gredo tudi kamere DSLR, oziroma kot rečemo zrcalne refleksne kamere med tiste zgodovinske. Nova, z elektronsko tehnologijo bolj podprta oprema pa zahteva poznavanje novih možnosti, ki lahko krepko olajšajo narediti tehnično kakovostno fotografijo.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com