Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 70D / Vse kar potrebuje napredni fotograf

Avtor:Matjaž Intihar
24.05.2014 15:05
Stran:

Po kamerah Nikon D7100 (test) in Canon EOS 100D (test), sem na preizkus vzel Canon EOS 70D. Na trg je prišla točno 3 leta po Canon EOS 60D (test), medtem, ko je od predstavitve Canon EOS 7D (test) preteklo že kar štiri leta. Kaj novega na proti EOS 60D nudi Canon EOS 70D, ali je po več kot štirih letih EOS 7D že zastarela?
Še in še se poraja vprašanj kupcu, ki je v dilemi glede izbire.

V preizkusu kamere EOS 60D sem zapisal: »Že ob preizkusu fotokamere Canon EOS 7D sem vedel, da bo EOS 60D v principu nazadovala in ne napredovala. Ne v tehnološkem smislu. Ampak, da bodo to serijo fotokamer, ki napreduje naprej v deseticah spustili za stopnico nižje, med fotokamere iz hobi razreda. Torej povzeli tehnologijo od EOS 7D, tipalo, iFCL merjenje svetlobe, zaslon, jo v določenih funkcijah malo omejili in tako oddaljili od zmogljive EOS 7D, katero sam podajam v razred za napredne fotografe. In tako se je zgodilo tisto, kar v vsej svoji zgodovini spremljanja fotografske opreme (že krepkih 35 let) še nisem opazil. Do sedaj sta imela Canon in Nikon vedno nekako ločene svoje razrede fotokamer. Njune kamere si v hobi in naprednem razredu nikoli niso bile direktni konkurent. Obstajala je neka ločnica, kot nek med razred in tudi drug cenovni svet. S prihodom EOS 60D pa je Canon postavil fotokamero vsaj za moje poznavanje opreme in njihovo postavitev v razred točno ob bok Nikon D7000«.


Ohišje je povsem drugo kot pri EOS 100D in EOS 700D. Držalo je odlično. Velikost, izdelava, omogoča trdno držanje kamere v roki. Nekaj je novosti glede EOS 60D. Opazna z gumbom pri prožilcu glede nastavljanja izbire širine AF. Na proti EOS 7D pri desnih gumbih nad LCD zaslonom manjka možnost dodatne izbire.

S kamero Canon EOS 70D se je nekaj tehničnih lastnosti spremenilo. Naj kar takoj zapišem, »na še bolje«! Če sem EOS 60D, glede na EOS 7D ponujal bolj naprednim fotografinjam, je zaradi štiri leta stare EOS 7D, meja z novo EOS 70D opazno manjša. EOS 7D še vedno drži primat v hitrosti rokovanja, zaradi več funkcij preko gumbov na kameri in sami hitrosti delovanja. EOS 70D ima novo tipalo, hitrejši procesor, fokus nastavitve točk preko gumbov in menija ter delovanje so zelo približali. Zdaj tudi v EOS 70D lahko spreminjamo izbrano točko glede na vodoravni ali vertikalni položaj. Prav tako lahko preko gumba izberemo eno točko, glavno točko s pomožnimi okoliškimi točkami in delovanje v širokem polju zenakovrednimi si točkami. Glede na EOS 7D manjka samo AF »spot« točka. Je pa vseh 19 točk križnih in tako ima odlično izostritev tudi v slabih svetlobnih pogojih ali pri motivu z malo kontrasta.

Canon EOS 70D ima že vgrajen, vedno bolj želeni Wi-Fi. Nov je način fokusiranja za sledenje motiva (Movie Servo AF) v video načinu in pri snemanju v LiveWiev načinu. V ta namen je vgrajen senzor z dvojnimi ločenimi točkami. Tudi zaslon je zadnje generacije. Ta je sicer enako velik 3 palce in z enako ločljivostjo 1M točk, vendar boljšim premazom za manj odseva.
Pomnilna kartica ostaja SD. Žal ima kamera samo eno režo.


Ohišje je zaščiteno na vseh vitalnih delih s silikonsko gumo. Tako težje pride v ohišje prah, vlaga, voda...

Vse ostritvene točke so križne, torej enako zaznavajo svetlobo. V iskalu imamo nove oznake za premik med eno ali skupinskimi točkami za AF. Sedaj lahko preko menija določene funkcije dodajamo ali odstranimi iz informacij.
Glede AF nastavitev. Enako kot pri kamerah iz višjih EOS razredov lahko sedaj tudi pri EOS 70D nastavite preko menija prioriteto delovanja fokusa. Dobrodošlo tudi za profesionalno športno/reportersko fotografijo.

Canon novi način AF preko tipala. Za merjenje se jemljeta dve vzporedni točki samostojno. Sistem deluje podobno kot fazni fokus. V procesu AF kamera sedaj ve, v katero stran je treba ostriti in za koliko premakniti leče. Ostrenje je opazno hitrejše kot s klasičnim načinom, ki ga še vedno uporabljajo ostali proizvajalci.

Možnost brezžičnega prenosa in navigacije kamere je vgrajena. Canon je to možnost že ponudil v EOS 6D. Posnetki se lahko direktno prenašajo v izbrane naprave, ali pa preko drugih naprav z Wi-Fi funkcijo nastavljate in prožite kamero.

 

Canon EOS 7D je kljub letom še vedno »lider« APS-C razreda. Vendar samo zaradi tega, ker bi fotograf, ki rabi hitrost še vedno posegel po zelo konkurenčni EOS 7D. Dilema je velika, razlika pa po mojem mnenju samo v več nastavitev preko gumbov, kar marsikomu šteje. Bomo videli, ali bomo letos na Photokini ugledali naslednico EOS 7D, saj si bosta kameri cenovno preveč mešali štrene. Ali pa, kamere, ki bi posegla višje sploh ne bo. Če pogledamo Nikon, ki še ni predstavil zamenjave za D300s, lahko, da se res želi napredne fotografe prestavi v svet FF kamer.


Zaslon je vrtljiv in občutljiv na dotik.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com