Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 7D Mark II - Edina prava APS-C PRO fotokamera

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2015 16:18
Stran:

1.Uvod / 2.Nastavitve / 3.Kakovost slike / 4.Visoki ISO / 5.AF hitrost / Video / 6.Zaključek

EOS 7D MkII - Nastavitve, delovanje s kamero

Nova EOS 7D MkII ima opazno spremenjeno filozofijo in količino nastavitev. V funkcijskih gumbih je podobna z EOS 5D MKIII, v nastavitvah menija in predvsem v hitrosti delovanja pa EOS 1D X. Ko se enkrat spoznaš s kamero lahko deluješ, ne da bi z očmi iskal gumbe. Meni je zelo obsežen, toda večina nastavitev se za določen način fotografiranja pripravi v naprej. Le športni fotoreporter, se lahko po želji tudi med samim fotografiranjem igra z nastavitvami AF. Tako, da če tudi ste samo hobi fotograf in si želite EOS 7D MkII, se ne ustrašite vseh možnosti preko menija. Ni vam jih potrebno izkoriščati.

Primerjava s polnoformatno EOS 5D MkIII in EOS 7D MkII. AF tipalo so priredili, v sredinskem delu razširili točke za eno vrsto, vendar so jih po višini eno vrsto tudi odvzeli. Ker je tipalo manjše, sistem AF dosega večje polje. V iskalo EOS 7D MKII so dodali še več informacij. Ko spoznamo kje je nastavitveni gumb za določeno funkcijo, nam sploh ni več treba dati pogleda od iskala. Tako lahko skozi iskalo vseskozi spremljamo motiv in informacije. Opazna je tudi razlika v postavitvi točk v sredinskem delu.

Informacije v iskalu. V črnem robu so vedno vidne. Tiste v notranjosti, razen ostritvenih točk, so vidne samo ob pritisku na izbirni gumb.

 

Ohišje je tudi v oprijemu zelo podobno EOS 5D MkIII. Zato se ve, da se da s kamero odlično delovati. Nastavitveni gumbi so blizu, informacije odlično vidne, hitrost delovanja kamere je višja kot z EOS 5D MkIII. V hitrosti 10 posnetkov v sekundi sledi kameri EOS 1D X. Enako je eksplozivna in natančna v AF delovanju. Samo prožilec je malo manj odziven kot smo ga vajeni na seriji EOS 1D. In še dobro, da ni tako. Ker drugače, bi bila EOS 7D MkII manj uporabna za napredne fotografe, katerim hitri prožilec, ki deluje takoj ob dotiku ni prioriteta.

Kljub množici nastavitev in profesionalnemu delovanju kamere, pa je le ta še vedno tako kultivirana, da jo lahko uporablja vsak fotograf. Malo karikirano zapisano! Če je EOS 1D X prava formula, ki jo le stežka voziš po navadnih cestah in je namenjena zgolj profesionalcu, je z EOS 7D MkII drugače. Odlično se znajde tako na dirkalni stezi, kot na domačih cestah. Torej, EOS 7D MKII paše "v vsako domačo garažo"!

Nastavitveni gumbi so znani že iz drugih kamer EOS višjega razreda in jih ni težko spoznati. Vse je na dosegu prstov in, ko enkrat veš kje je posamezni gumb, lahko gledaš skozi iskalo in nastavljaš parametre. Ob pritisku na gumb se v iskalu pokažejo možne nastavitve in njihova izbira.

Meni je res obsežen in drugačen kot ga poznamo na drugih EOS kamerah iz razreda APS-C. Zato nekaj nastavitev prikazujem, saj si bo marsikdo zaželel kakšno dodatno lastno nastavitev. Teh je veliko. Vendar kot rečeno. Če ne želite, vam jih niti ni treba prestavljati. Konec koncev EOS 7D MkII nudi celo zeleno avtomatiko. Nima pa slikovnih programov. Ampak z zeleno avtomatiko, da vedeti, da jo lahko uporabljajo tudi povsem neizkušeni fotografi. In prav je tako. Zakaj je ne bi na najbolj enostaven način uporabljati tudi tisti, ki funkcij sploh ne poznajo. Tako je prodaja zagotovljena širšim množicam. Kot pri avtih. Ni vsak lastnik Ferrarija ali Lamborginija dirkač. Prav v Emiratih vidiš, da so to avtomobili tudi za mestno vožnjo.

Veliko nastavitev je že poznanih. Mnogi pa ne vedo, da se pri EOS kamerah lahko nastavi različne ločljivosti posebej za RAW ali JPEG. Sam zelo rad izberem opcijo nižje ločljivosti za JPEG in najvišje za RAW. V večini primerov za objave izkoriščam JPEG. Kakšno "resno" sliko pa obdelam iz RAW zapisa. Za JPEG zapis pride tudi prav možnost popravka napak leč. Ob uporabi dveh ali več bliskavic pa možnost njihove kontrole.

AEB funkcija je dobrodošla, ko smo v dilemi glede osvetlitve, oziroma, ko želimo sami izdelati HDR obdelavo. ISO nastavitev nam omogoča lastno izbiro od, do, minimalni čas osvetlitve pri Auto izbiri... Vse ostale nastavitve so domena JPEG nastvitev. Če delujete v RAW ne vplivajo na zapis.

Nekaj uporabnih nastavitev, če delujete v JPEG načinu. V primeru vklopa funkcije Hilight Tone Priority se vam izklopi možnost ISO 100.

Nova nastavitev je Anti-flicker shoot. Pritisnemo na prožilec in kamera sproži zaklop šele tisti trenutek, ko je dovolj umirjena. Imamo tudi možnost intervalnega fotografiranja (Time Laps) in nastavitev časa B (Bulb).

Nastavitve v delovanju z Live View.

Canon je AF dodelal do perfekcije. Sedaj si lahko nastavimo več možnosti glede hitrosti spremljanja premikajočega objekta in hitrost prevzemanja motiva, ko pride objekt iz druge oddaljenosti v točko ostrenja.

Prioriteta ostrenja in prožilca pri zaporednem fotografiranju.

AF opcije. Tudi pri EOS 7D MkII lahko izberemo različne točke pri držanju kamere v horizontalnem ali vertikalnem načinu. Ob izbiri se le ta sama prestavi.

Dodatne AF nastavitve. Za različne objektive lahko nastavimo korekturo prednjega ali zadnjega ostrenja.

Možnosti ob že zajetih fotografijah.

Fotografije lahko rangiramo že preko kamere. Označbe so vidne tako v programu Photoshop kot Lightroom.

Nastavitve za informacije v pregledu fotografij.

Sami lahko izberemo na katero izmed dveh kartic naj kamera zapisuje. Za izbris vseh posnetkov izberite funkcijo format.

Kamera ima vgrajen GPS senzor. Preko tega okna se lahko poigrate z nastavitvami. Vedite pa, da je GPS funkcija zelo požrešna z energijo.

V profesionalni fotografiji, si pri določenih motivih fotograf rad izbere opcijo, da usmerja čas, zaslonko in ISO v določenih razmerjih.

Množica lastnih nastavitev, ki nam omogočajo delovati pod nam želenimi parametri. Vedite, če nimate izkušenj lahko mirno preskočite to okno, kot še večji del ostalih.

Za EXIF datoteko lahko vpišemo naše podatke. Ti so vidni ob vseh zajetih fotografijah tudi v računalniških programih.

Če ste iz kamer hobi razreda bolj vajeni izbire funkcij preko zaslona in gumba Q, vam kamera EOS 7D MkII to tudi nudi.

1.Uvod / 2.Nastavitve / 3.Kakovost slike / 4.Visoki ISO / 5.AF hitrost / Video / 6.Zaključek

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com