Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon G5 X - kompakt najvišjega razreda

14.04.2016 17:19
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

Canon je med pionirji digitalne fotografije. Serijo naprednih kompaktnih kamer serije G so predstavili leta 2000. Kamera G1 je bila ena prvih, ki je v dovolj kompaktnem ohišju nudila fotografu hitro dosegljive znane funkcije in za takratne razmere visoko kakovost zapisa s CCD tipalom ločljivosti 3.3M točk.
Torej so kamere PowerShot serije G med nami že 16 let. V letih evolucije serije G, se je večalo število točk na tipalu in zaslonu, hitrost delovanja, kakovost zapisa, dodajale so se tehnične novosti in menjala se je oblika. Nastavitvene funkcije in "Menu" ostaja zelo podoben in iz 16 let stare G1 brez težav prestopiš na današnje kamere serije G, katerim so poleg številk dodali še X.

Kamera G1, je bila predstavljena leta 2000 in je prva kamera G serije. 15 let kasneje so predstavili G5 X. Primerjavo in predvsem kaj se je spremenilo v 15 letih bom predstavil v posebnem članku.

 

Trenutno imamo na voljo G1 X MkII, G3 X, G5 X, G7 X MkII in G9 X. Vsaka izmed njih ima samosvoje zanimive lastnosti. G1 X  MkII odstopa z večjim 1,5 palčnim tipalom in samo 12M točkami, kar ji zagotavlja dobro kakovost zapisa tudi pri slabši svetlobi. Kamere G3, 5, 7 in 9 X imajo enako 1 palčno tipalo, drugačno je le ohišje v obliki in velikosti, goriščnice objektiva in svetlobna moč, možnost vrtenje zaslona ter EVF iskalo. V bistvu enak elektronski del, v nadaljevanju pa si med tremi modeli uporabnik sam izbere želeno. Mene je na prvi pogled in ob držanju v roki najbolj prepričala G5 X. Kot edina izmed G kamer ima vgrajeno EVF iskalo in v celoti vrtljiv zaslon. Ima še nastavek za uporabo zunanje bliskavice, ravno pravšnje goriščnice 24-100mm (ekv.35mm) in odlično svetlobno moč f/1,8 – 2,8. Še kako dobrodošlo, da kasneje dvignete občutljivost in, da se že lahko igramo z globinsko ostrino. Zaradi teh samosvojih lastnosti sem si G5 X izbral za preizkus.

 

Uvod

Kompaktne kamere so krepko spremenile svoj namen. Na trgu jih je vse manj, saj so fotofoni (pametni telefoni) z možnostjo zajema slike naredili svoje. Cenejših kompaktnih kamer skoraj da ni več. Foto proizvajalci so ostali samo še v ponudbi dragih kompaktnih kamer, ki s svojimi »pravimi« foto lastnostmi naredijo velik razkorak med fotofonom in fotokamero.
Ne čudi, da so boljše kompaktne kamere v cenovnem razredu najboljših pametnih telefonov in še višje. Kamero Canon G5 X boste pri nas dobili za 750€. Ni malo, res ni malo. Zato jo bo izbral le tisti, ki si želi kompaktno kamero v odličnem ohišju, odlično optiko in dovolj kakovostno fotografijo. Obenem, ga ne sme zanimati menjava objektivov in poznati mora že, kaj mu nastavitev raznih funkcij lahko doprinese k še višji kakovosti fotografije. Zgolj delovanje v avtomatiki, še zdaleč ne zagotavlja, da bo kamera dala vse od sebe.

 

Ohišje

Že ko kamero primemo v roke se čuti odličnost. Tako v materialih kot ergonomiji. Seveda, kolikor nam držanje kamere in nastavitev gumbov njena majhnost sploh omogoča. Nam je pa izbočeno držalo še kako dobrodošlo.
Ohišje je iz najboljših materialov, magnezijeve zlitine, ki zagotavlja trdnost in majhno težo. Zunanjost je matirana in obložena s trdno gumo. Gumbi so odlično izdelani, tisti nastavitveni z dovolj močnim odporom »klik«. Kamera G5 X v roki deluje kot, da v roki držimo »mini« kamero DSLR.

Predvsem nas na to lastnost spomni glava kamere, v kateri je EVF iskalo. Na vrhu so tudi sani za dodatno bliskavico.
Na zgornjem delu kamere sta dva vrtljiva gumba za nastavitev programov in korekturo osvetlitve. Že z uporabo kreativnih programov P, Tv, Av, in korekturo osvetlitve (+/-), lahko dodamo veliko k višji kakovosti slike. Poleg korekturnega gumba je še gumb za vklop/izklop kamere, prožilec in ob njem gumb za premik goriščnic.

Zadnji del kamere nam nudi v vse smeri vrtljiv 3 palčni zaslon, ki zasede skoraj celoten zadnji del kamere. Zato so dodatni gumbi zelo majhni, že kar nerodni za upravljanje in žal marsikaterega prekmalu pritisnemo. Ni kaj, manjše ohišje ima tudi svojo ceno.
Na prednjem delu sta dva gumba. Prvi nam služi za premik vseh glavnih nastavitev ob izbiri določenih programov in je v bližini prožilca ter gumba za premik goriščnic. Drugi funkcijski gumb, je obroč okoli objektiva in mu lahko namensko spreminjamo funkcijo.
Na tej kameri je dominantni del objektiv. Zadovoljive goriščnice 24-100mm nam omogočajo zadovoljivo širok kot in že nekaj malega teleobjektiva. Če je nujno potrebno še bolj približati motiv, je na voljo še 5X-ni digitalni zum.
Glavna dobra lastnost je svetlobna moč objektiva. V širokem kotu je f/1.8, ki se v tele območju zmanjša na f/2,8. Vendar še vedno odlično. Pri manjših tipalih je svetlobna moč večjega pomena, saj kasneje dvigujemo ISO in s tem višamo šum ter izgubljamo barvitost.
Zaradi kompaktnosti kamere 112x76x44mm, kamera Canon G5 X uporabljo zelo majhno baterijo NB-13L. Ker je kamera zaradi velikega zaslona in EFV iskala požrešna z energijo, imamo na voljo s polno baterijo okoli 300 – 350 posnetkov.  Odvisno od tega koliko uporabljate z energijo požrešne funkcije (zaslon, EVF iskalo, zum...). Zelo priporočljivo je dokupiti dodatno baterijo.

 

Tehnične karakteristike

• Tipalo ima 20M točk in je po diagonali velikosti 1 palca (13.2 x 88mm). Proizvajalec tipala je Sony. Canon je vedno imel v večini kompaktnih kamer Sony tipala, le za kamere DSLR ima lastna. To dobro tipalo je tudi v »mini« kompaktni kameri Sony RX 100 II – IV, kot že omenjeno v seriji G (3, 5, 7, 9).

• Objektiv ima razmerje goriščnic 24 – 100mm (ekv.35mm). Izredna je svetlobna moč f/1.8 - 2.8.

• ISO (občutljivost) je od 125 do 12,800 in dodan elektronski ND filter.
• Časi osvetlitve so od 1/2000 do 30 sekund.
• V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 6 posnetkov v sekundi.

• AF deluje v načinu kontrasta z različnimi možnostmi nastavitve izbire točk. Zaslon je občutljiv na dotik, premakljiv v vseh smereh, velikosti 3 palca in ločljivosti 1M točk.

• EVF iskalo nudi 100% pokritost motiva in visoko ločljivost 2,3M točk.

• Fotografiramo lahko tudi v RAW formatu in z vsemi kreativnimi nastavitvami.

• Wi-Fi funkcija je vgrajena, kamero lahko krmilimo preko NFC komunikacije na pametnem telefonu.

• Video je ločljivosti polnega HD formata in zapisom s 50 sličicami v sekundi.

Kamera Canon G5 X, tudi preko tehničnih karakteristik nudi veliko. V sodelovanju z odlično ergonomijo, videzom, možnostjo premikanja zaslonke, časa…, preko vrtljivega obroča na objektivu, izbiro korekture osvetlitve preko samostojnega vrtečega gumba in možnost izbire ISO preko funkcijske tipke, tej kameri da zelo visoko uporabniško vrednost tudi za naprednega fotografa.

 

V praksi

Kamera Canon G5 X je iz razreda kompaktnih. Torej brez možnosti menjave objektiva. Goriščnice spreminjamo preko gumba in ne preko obroča na objektivu. Tipalo je »samo« 1 palčno (za kompaktne kamere veliko) , vendar jo v kakovosti zapisa nikakor ni primerjati ali dajati v koš in za namen s kamerami iz CSC, ali DSLR razreda.
Kljub kompaktnosti se jo še vedno odlično drži v roki in upravlja gumbe. Dokler se jo ne navadimo je moteče, da zadnje gumbe po nerodnosti pritiskamo.
Ob vklopu je za kompaktno kamero zelo hitro pripravljena na proženje. 4,2X-ni zum se hitro in dovolj natančno odziva. Stabilizacija slike nam je v krepko pomoč pri daljših časih osvetlitve.
Pod slikovnimi programi kamera deluje v večini nastavitev povsem avtomatsko, v kreativnih programih Av/Tv/P/M, pa oživi in se jo da odlično uporabiti tudi za bolj resni namen. Ostrenje in proženje ne zaostajata za drugimi funkcijami.
Za vse, ki radi izkoriščajo možnost manjše globinske ostrine, bo kamera Canon G5 X kot nalašč. Z njo se kljub manjšemu tipalu, da lepo kontrolirati globinsko ostrino. Seveda, glede na večja tipala in posledično daljše goriščnice, mora biti razmerje bližnjega izostrenega in zadnjega dela motiva v oddaljenosti večje. Vendar se da in tudi zato ima kamera Canon G5 X, še večjo odličnost.

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com