Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot SX 40 HS / Megazum standard - TEST

Avtor:Matjaž Intihar
01.02.2012 12:36
Stran:

Canon si že vse od kamere S 1 IS (feb. 2004 / test) naprej, nekako želi in tudi lasti mesto »najboljšega« ponudnika mega zum fotokamer. Olympus, Panasonic in Sony imajo dobre konkurenčne modele, vendar je Canon predvsem s hitrostjo ostrenja in spremembe goriščnicter višjo kakovostjo slike pri visokem ISO bil v tehnološki prednosti. Septembra 2008 se je Canon odločil na trg postaviti dve dokaj enaki, a vseeno različni kameri. HD video zapis je vse bolj prehajal tudi v fotokamere in pri Canon so se odločili narediti kompromis. Kameri SX 1 IS (e-Fotografija test) so dodali HD video zapis polne ločljivosti 1920x1080 točk preko CMOS tipala in zaslon formata 16:9, medtem ko je povsem podobna kamera SX 10 IS (e-Fotografija test)nudila zaslon klasičnega 4:3 formata, CCD tipalo in klasičen video zapis ločljivosti 640x480 točk. Kakovost obeh fotokamer in njune bistvene razlike so bile že opisane v obeh preizkusih. Canon se je odločil k obema kamerama v letu 2009 dodati še kamero SX 20 IS, (e-Fotografija test) ki je bila nekakšen hibrid obeh. Čez eno leto smo dobili naslednico SX 30 IS, ki je sledila konkurenčnemu trendu, številu točk in prinesla še več (14M) točk, na majhnem tipalu. Toda žal več točk lahko doprinese tudi k slabi kakovosti slike in Canon je naredil nov korak. Septembra 2011 so predstavili novo mega zum kamero z imenom SX 40 HS. Ta se na zunaj skoraj ne razlikuje od predhodnice, razlika je hitro opazna samo v končnici imena. Do sedaj je naznanjala IS, kot stabilizacijo slike (Image Stabilizer). Zdaj je končnica HS (High Speed), ki nakazuje novost glede tipala in »boljše« slike v slabih svetlobnih pogojih. Večina drugih lastnosti pa je enaka, razen že omenjene ključne razlike v tipalu. V SX 40 HS je sedaj CMOS tipalo, ki pripomore tudi k boljšemu zajemu videa, vendar ohranja odlično sliko tipal CCD. Število točk so zmanjšali na 12M in dodali višjo občutljivost, ISO 3200. Malo močnejša je bliskavica, druga je Li-Ion baterija.

 

Izgled, velikost, teža

Po relativno majhnih mega zum kamerah, se je Canon že s SX 30 IS odločil za večje dimenzije. Kot, da so hoteli kameri dodati nekaj več. Nekako jo vizualno izenačiti s kamerami DSLR.

Velikost kamere SX 40 HS je impozantnih 123x92x108mm. Teža je 600g z Li-Ion baterijo.
Če kamera zaradi velikosti deluje skoraj mogočno in bo všeč vsem tistim, ki so z njo v roki radi vidni, pa je za tiste, ki si žele nekaj manjšega enostavno prevelika.

Ohišje je plastično, v večini matirano, zaradi velikosti in velikega držala se ga odlično drži v roki. Objektiv nudi prave mega zum goriščnice. Razpon med njimi je 35X-ni, od 24 do 840mm (ekv.35mm). Zaslon je vrtljiv, velik 2.7 palca in skromne ločljivosti 230.000 točk.

 

Funkcije in nastavitve

SX 40 HS je klasična Canon kamera. Polna uporabnih nastavitev, a vse je na svojem mestu in hitro razumljivo, oziroma že funkcijsko izključljivo, če se uporabljajo avtomatike. Kdor želi ima večino nastavitev preko gumbov na kameri. Teh je kar 15. V uporabi imamo tako zeleno, kot slikovne avtomatike ter kreativne programe. Enostavno vklopimo možnost korekture osvetlitve (+/-), izbiro občutljivosti (ISO), način ostrenja, izbirni gumb za lastno funkcijo...
Preko funkcijskega gumba smo takoj v izbiri ločljivosti, WB, barv, formata, korekcije bliskavice...

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com