Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot SX 50 HS / Kamera za safari in za hobi "vohune"

Avtor:Matjaž Intihar
16.01.2013 13:40
Stran:

Canon si že vse od kamere S 1 IS (feb. 2004 / test) naprej nekako želi in po mojem mnenju tudi lasti mesto »najboljšega« ponudnika mega zum fotokamer. Nikon, Olympus, Panasonic in Sony imajo dobre konkurenčne modele, vendar je Canon predvsem s hitrostjo ostrenja in spremembe goriščnic ter višjo kakovostjo slike pri visokem ISO bil vseskozi v tehnološki prednosti. Septembra 2008 se je Canon odločil na trg postaviti dve dokaj enaki, a vseeno različni kameri. HD video zapis je vse bolj prehajal tudi v fotokamere in pri Canon so se odločili narediti kompromis. Kameri SX 1 IS (e-Fotografija test) so dodali HD video zapis polne ločljivosti 1920x1080 točk preko CMOS tipala in zaslon formata 16:9, medtem ko je povsem podobna kamera SX 10 IS (e-Fotografija test) nudila zaslon klasičnega 4:3 formata, CCD tipalo in klasičen video zapis ločljivosti 640x480 točk. Kakovost obeh fotokamer in njune bistvene razlike so bile že opisane v obeh preizkusih. Canon se je odločil k obema kamerama v letu 2009 dodati še kamero SX 20 IS (test), ki je bila nekakšen hibrid obeh. Čez eno leto smo dobili naslednico SX 30 IS, ki je sledila konkurenčnemu trendu, številu točk in prinesla še več (14M) točk na majhnem tipalu. Toda žal več točk lahko doprinese tudi k slabi kakovosti slike in Canon je naredil nov korak. Septembra 2011 so predstavili novo mega zum kamero z imenom SX 40 HS (test). Ta se na zunaj skoraj ni razlikovala od predhodnice, hitro opazna je bila samo v končnici imena. Do takrat je naznanjala IS, kot stabilizacijo slike (Image Stabilizer). Pri SX 40 je končnica HS (High Speed), ki nakazuje novost glede tipala (CMOS) in »boljše« slike v slabih svetlobnih pogojih. Večina drugih lastnosti je bila enaka, razen že omenjene ključne razlike v tipalu. Canon pa ne miruje in septembra 2012 je zunaj novost. Trend pri mega zum kamerah gre pri Canon že v neverjetne goriščnice. SX 50 HS nudi razmerje goriščnic za številko svoje oznake 50. Nekdaj povsem nedojemljivo je sedaj realnost. Razmerje goriščnic je kar od 24 do 1200mm (ekv. 35mm).
Na proti SX 40 HS ima SX 50 HS še malenkost večji in bolj ločljivi zaslon ter RAW zapis. Izgubila pa je na svetlobni moči, hitrosti snemanja v sekundi, najkrajšem času osvetlitve in moči bliskavice.

 

Videz, velikost, teža

Če sta bili SX 30 IS in SX 40 HS med večjimi mega zum kamerami, so SX 50 HS malenkost zmanjšali in oblikovno zopet približali predhodnicam.
Velikost SX 50 HS je za kompaktne kamere še vedno »mogočnih« 123x87x106mm. Tudi teža je nekaj manjša, zdaj znaša 595g z Li-Ion baterijo.
Še vedno pa bo všeč vsem tistim, ki imajo radi v roki malo večjo kamero.
Ohišje je plastično, v večini matirano, zaradi velikosti in velikega držala se ga odlično drži v roki. Objektiv nudi že skoraj neverjetne, za marsikoga pa celo neuporabne mega zum goriščnice. Razpon med njimi je kar 50X-ni, od 24 do 1200mm (ekv.35mm). Zaslon je vrtljiv, velik 2.8 palca in še vedno skromne ločljivosti 461.000 točk.

 

Funkcije in nastavitve

SX 50 HS je klasična Canon kamera. S popolno avtomatiko in slikovnimi programi in za bolj napredne polna uporabnih nastavitev. Vse je na svojem mestu in hitro razumljivo, oziroma že funkcijsko izključljivo, da se neizkušeni uporabnik ne izgubi v nastavitvah, če se uporabljajo avtomatike. Kdor želi, ima večino nastavitev preko gumbov na kameri. V uporabi imamo zeleno in slikovne avtomatike ter kreativne programe. Enostavno vklopimo možnost korekture osvetlitve (zdaj do vrednosti EV +/- 3), izbiro občutljivosti (ISO), način ostrenja, izbirni gumb za lastno funkcijo...
Preko funkcijskega gumba smo takoj v izbiri ločljivosti, WB, barv, formata, korekcije bliskavice...


Zaslon je vrtljiv.


Bliskavica na kameri zadostuje za doosvetlitev bližnjih motivov.


Li-Ion baterija in SD pomnilne kartice.


Kamera nudi Canon domačnost funkcij. Omogočena je uporaba zunanje bliskavice. Pri tej kameri priporočam, da izkoriščate kreativne nastvaitve. Že funkcija P omogoča enostavnost, a premikati ISO vrednost.


Canon SX 50 HS v vsej svoji mega zum velikosti.


Gumbi so lahko dostopni in veliki. Največkrat izkoriščane funkcije se skrivajo okoli vrtljivega gumba.


SX 50 HS je med večjimi kompaktnimi kamerami. Ima pa to prednost, da jo lahko držimo v roki. Posneta v primerjavi s še eno kamero, ki ima poseben objektiv v svojem razredu. Če ima SX 50 HS prednost v dolgih goriščnicah, jih ima Olympus XZ-2 iHS (test) v svetlobni moči objektiva.


V primerjavi velikosti s kamero Olympus PEN in objektivom 28-300mm (ekv.35mm).


SX 50 HS deluje na proti kameri PEN kot kamera iz razreda DSLR.


Sistemsko kamero Olympus PEN izberemo zaradi višje kakovosti zapisa. Toda SX 50 IS nudi več vse v enem, boljši oprijem in seveda kompaktnosti pri dolgih goriščnicah, katerih z drugimi kamerami sploh ne moremo doseči.


Samo za primerjavo velikosti. Canon EF 1200mm f/5.6 L, za kamere DSLR.

 

Stran:
 

Komentarji

Gregor

17.06.2013 02:27

Ne bi se strinjal, da je pri max.zoomu potreben čas vsaj 1/1000. Že pri 1/100 Canonov IS dela čudeže, dobrih je vsaj 80-90% fotografij "iz roke", z malo sreče se da celo še nižje.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com