Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Duracell Optimum – dodatna energija

06.07.2022 11:36

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Duracell ima novo premium linijo baterij AA in AAA, pod imenom Duracell Optimum. Optimum zamenjuje visoko zmogljive baterije Ultra Power in se kaže kot Duracellova najboljša baterija doslej. Linija Optimum ima "dodatno življenjsko dobo" in "dodatno moč", ki omogočata recimo svetilki, da sveti močneje in dlje časa.

Tipični predstavniki prve skupine so igralni krmilniki, daljinski upravljalniki, stenske ure. Za najboljše delovanje potrebujejo manj energije, a za daljše obdobje.

Tipični predstavniki druge skupine so motorizirane igrače in delovne naprave, ki za optimalno delovanje potrebujejo hitro veliko moči.

Ena izmed njih je fotografu pomembna bliskavica, ki potrebuje dolgotrajno moč v smeri hitrosti polnjenja.

Ob prvem preizkusu Duracell baterij sem zapisal; Fotograf ima v kameri posebno, le njej namenjeno polnjivo Li-Ion baterijo. Po standardnih baterijah poseže le pri dodatni opremi, kot je bliskavica ali luči za doosvetlitev. Za bliskavico največkrat uporabljamo polnjive AA baterije. Toda kdor želi dolgo delovati, imeti najhitrejše polnjenje in stabilno napetost vse do konca baterije, si bo raje izbral alkalno AA baterijo. Fotograf jih potrebuje še v manjši ročni ali naglavni svetilki ob nočnem fotografiranju. Kot gumb velike baterije LR in CR, se uporabljajo v daljinskih prožilcih. Popotnik ima vedno pri sebi svetilko, da si osvetli pot ali prostor. Enako velja, če greste zgolj na dopust v šotor.

Polnjive baterije imajo efekt samopraznjenja in ob stalnem delovanju jim hitro pada krivilja napetosti. Medtem, ko alkalnim drži ravna krivulja napetosti vse do njenega konca. Ker nimajo samopraznjenja so alkalne baterije veliko bolj primerne za domače aparature kot ure, razne merilne inštrumente in druge naprave, ki so stalno delujoči. Torej, baterije so prisotne vsepovsod.

In še ena pomembna tehnična lastnost. Vse naprave z AA baterijami so prirejene do napetosti 1.5V, medtem, ko imajo polnjive baterije napetost zgolj 1,2V. Sam imam več fotografskih naprav in drugo, ki za delovanje potrebuje baterije.

Z leti sem se navadil, da baterij ne kupujem na licu mesta, da niso že predolgo na prodajnih policah in s tem že na koncu svoje moči. Raje jih kupim že v naprej v specializiranih trgovinah, kjer se zaloga hitro obnavlja z novimih. Da veš, da so baterije kakovostne in dolgo držijo, si izbereš take katerim zaupaš in verjameš. Zame osebno so take baterije od proizvajalca Duracell.

 

Duracell Optimum

Izboljšano delovanje omogoča nov katodni sistem, ki prekaša celo Coppertop. Tehnologija je ena največjih inovacij za alkalne baterije v zadnjih 50 letih. Prav nova tehnologija baterije je ena od lastnosti, ki loči Optimum od drugih alkalnih baterij.

Prvi preizkus je bil narejen z dokaj močno kamp svetilko s 500 lumni (10W LED). Duracell Ultra Power baterija je po 30 minutah uporabe imela še 1,27V. Optimum pa še 1,35V in 1,26V po uri delovanja. Nekje pri 1,2V svetilnost opazno pade, kar se je pri Optimum baterijah zgodilo šele po več kot treh urah delovanja. Nekje po 10 urah delovanja so se baterije izpraznile.

Ko sem uporabil Duracell LED svetilko s 65 lumni so Optimum baterije delovale in delovale. Enako velja za naglavno pohodniško svetilko s tremi Duracell Optimum AAA baterijami.

Drugi preizkus sem naredil z bliskavico z vodilnim številom (GN) 60. V bistvu sem ponovil test, ki sem ga naredil v prejšnjem članku med polnjivo in alkalno Duracell Ultra Power baterijo;

Bliskavica je močan uporabnik energije. Velika večina si izbere za delovanje polnjive baterije. Zakaj? TTL merjenje svetlobe omogoča, da senzor na bliskavici s podatki kamere zazna oddaljenost ter odboj svetlobe in, če je motiv blizu odboj pa močan, se čas bliska skrajša. S tem se hrani energijo in v nekaj trenutkih je bliskavica napolnjena za nov blisk. Ko pa potrebujemo res hitro polnjenje in takojšen blisk za večjo oddaljenost od motiva ali pri temnem objektu, nam 1,2V polnjive baterije nudijo premalo. Kondenzator v bliskavicah z visokim vodilnim številmo (GN) potrebuje močan tok.

V preizkusu sem uporabil Panasonic Eneloop pro (črne) in Duracell klasične alkalne AA baterije.

V moči bliskavice 1:1, torej brez delovanja TTL, je Eneloop hitro polnila le tja do 30 bliskov, nato je polnjenje trajalo več kot 4 sekunde in iz bliska v blisk se je čas podaljševal vse do 30 sekund. Po 40 posnetkih se je čas polnjenja še povečeval. Pri 45 posnetkih je bilo z bliskavico že nemogoče delovati.

Duracell alkalna 1,5V baterija je držala polnjenje bliskavice do 4 sekunde vse tja do 100 bliskov. Nato je počasi podaljševala polnjenje tja do 140 posnetkov, ko so bile baterije že skoraj izpraznjene. Vendar je v njih še vedno ostalo dovolj energije, da so uporabne za recimo stensko uro.

 

Bliskavica in Duracell Optimum

Z Duracell Optimum baterijo sem dosegel še za cca. 40% boljše rezultate. Ker fotograf le redko kdaj uporablja 1:1 moč bliskavice in se prepušča TTL delovanju, ki zaradi upoštevanja oddaljenosti od motiva in osnovne svetlobe v ambientu, v večini primerov deluje s krepko manj moči. Recimo poročni fotograf ob uporabi Optimum baterij tudi po celodnevni uporabi bliskavice le teh še ne bo zamenjal niti ob fotografiranju torte. Enostavno držijo in držijo in predvsem imajo prednost pred ponljivimi v tem, da hitreje polnijo kondenzator za novi blisk.

 

Zaključek

Duracell je z novo serijo Optimum naredil močan napredek. Prihaja čas kampiranja in še kako prav nam pridejo dobre baterije za kamp lučke, kot druge svetilke. Enako velja za pohodnike, ki potrebujejo zanesljivo osvetlitev ali kolesar za osvetlitev ceste.

Fotograf bo AA baterije Optimum s pridom izkoristil predvsem v bliskavici. Tisti, ki z bliskavico veliko deluje, bo vesel hitrega polnjenja, katerega mu polnjive baterije ne morejo dati in še omogočajo mu dolgotrajno delovanje. Ker imajo alkalne baterije zanemarljivo samopraznjenje, jih lahko uporabljamo dlje časa brez razmišljanja o menjavi ali ponovnem polnjenju, če tudi bliskavice mesec ali več ne uporabljamo.

Če so vam do sedaj dobro služile baterije Duracell Ultra Power in druge vedite, da serija Optimum nudi še več.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com