Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotografija iz zraka (balona)

20.02.2007 21:38

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si


Balonarska ekipa (zrak/zemlja) je zelo izkušena. Ko se kombi s potniki ustavi že poteka postavitev balona v fazo napihovanja kupole. Če ne začnete s fotografiranjem takoj, z zanimivo reportažo in potekom napihovanja balona ne bo nič.

 

Fotografija iz “balona”

Za fotografa so vedno najzanimivejše tiste fotografije, ki so posnete na neobičajnih krajih ali iz kotov, ki jih nismo vajeni. Ko gre fotograf v eksotične kraje, hitro posname nekaj sto fotografij. V domačem kraju jih nikoli ne bi. Prav tako si z veseljem ogledamo fotografije, ki so posnete v zgodnjem jutru ali pri neobičajni svetlobi in množici barvnih tonov. Vse, kar je neobičajnega v vsakdanjem svetu, je za nas zanimivo za pogled in seveda zajem s fotokamero. In tako je tudi fotografiranje iz zraka za vsakega fotografa prav poseben dogodek.

Največ posnetkov iz zraka hobi fotograf posname izza okna v letalu. Seveda smo s kotom zajema zelo omejeni, še toliko bolj nam nagaja plastično okno, polno odbojev in prask. Profesionalni fotografi si za zajem točno določenih motivov najamejo manjša letala ali celo helikopter. Vendar je za večino hobi fotografov tak način snemanja iz zraka finančno prevelik zalogaj. Vseeno pa imajo hobi fotografi priložnost sami poizkusiti fotografirati iz zraka na precej dostopen in privlačen način.
 

 

Fotografiranje iz zraka

Do zdaj sem že fotografiral iz potniškega letala, vendar so bili posnetki bolj trenutni navdih nad motivom kot pa kak resen fotografski posnetek. Manjše panoramsko letalo mi zaradi majhnega okna ni omogočalo večjega zornega kota, pa tudi krila so v večini primerov vedno v kadru. Helikopter je bil še najboljša izbira, vendar nikoli nisem imel možnosti navezati se, stopiti na prečko in fotografirati prosto navzdol. V 11. številki revije je Marko Gorenc, profesor iz srednje fotografske šole, že napisal članek o fotografiranju iz balona. Prav tako je v svojih člankih že kar nekaj svojih fotografij iz balona predstavil Oskar Dolenc. Glede na njune čudovite fotografije sem bil možnosti povzpeti se v košaro balona in poleteti čez Ljubljansko barje, zelo vesel. Seveda tudi tokrat s fotografsko opremo.

Vedno pišem in predavam, da moraš na fotografiranje oditi pripravljen. To pomeni, da moraš že vnaprej predvideti potek dogodka, se pozanimati, kakšno opremo potrebuješ oziroma na kaj moraš biti še posebej pozoren, da boš kot fotograf posnel vse tisto, kar si želiš, oziroma da bodo tudi drugi zadovoljni s posnetki. Ker pa sem šel tokrat fotografirat predvsem za hobi in za zapis tega članka ter spoznat, kaj vse fotografa čaka kot past v neznanem fotografskem svetu, se na tokratno fotografiranje nisem pripravil. Torej na fotografiranje iz balona sem šel kot pravi fotoamaterski navdušenec, ki gre v "akcijo" samo s svojimi izkušnjami. Torej, ničesar nisem prebral o poletu z balonom ali povprašal mojstra Oskarja, kakšno opremo potrebujem, kako poteka polet ter kakšne zanimivosti in pasti me čakajo med pripravo na polet in med njim.


Dokler je balon še v fazi dvigovanja, se da skozi odprtino zgornjega dela kupole narediti zanimive posnetke.


Kupola se začne dvigovati. Pilot balona še zadnjič preveri odprtino zgornjega dela kupole.

 

Fotoamater in balon

Prvo vprašanje je bilo povsem nefotografsko. Kako se obleči? Navodilo pilota oziroma "kurjača", kot samega sebe v šali imenuje naš izkušeni pilot Avi Šorn, je bilo, da se oblecimo povsem običajno, kot bi bili na tleh. Le kapa naj bo dodatna oprema. Glavna nefotografska dilema je bila s tem rešena.

Spraševal sem se, kaj od fotografske opreme vzeti s seboj, kakšni motivi me sploh čakajo. Seveda mi bosta tudi tokrat družbo delali dve kameri. SLR za "resne" posnetke, kompaktna za domači arhiv. Ker sem že videl kar nekaj fotografij, posnetih iz balona, sem se odločil tako za širokokotni (17 mm) kot za teleobjektiv (200 mm). Več kot 200 mm nisem vzel, saj sem pričakoval malo jutranje meglice in oddaljeni motivi z močnimi objektivi hitro postanejo nekontrastni.

 

 

Zbor - začetek fotografiranja, če želite narediti reportažo

Ker je pilot Avi predvidel hladno jutro brez prehitrega ogrevanja zemlje in s tem povezanim težjim pristajanjem, smo lahko zjutraj malo pospali, predvsem pa zamudili nizko jutranjo svetlobo. No, po drugi strani je bo pa vsaj dovolj. Predvideni zbor je bil ob 9. uri. V poletnem času bi bil to že kar najpoznejši čas za pristanek.

Najslabše je, če si fotograf začne pripravljati opremo šele, preden gre od doma. V digitalni dobi je treba poskrbeti za polne baterije (tudi rezervne) in izpraznjene pomnilne kartice, da nimamo težav z vprašanjem, kaj lahko izbrišemo, ko nam začne zmanjkovati prostora na kartici. Zato baterije napolnite čez noč (če baterije Li-Ion niste polnili že kak teden, jo, čeprav je bila polna, ponovno napolnite) in kartice formatirajte. Tako imate pripravljeno opremo in fotografiranje se lahko začne takoj, ko pridete na začetek dogajanja.

"Če se odpravite na polet z balonom, pričakujete lepo mirno vreme z dobro vidljivostjo. In tako je bilo tudi med našim poletom. Fotografirati sem začel takoj, ko sem prišel na kraj dogajanja, kjer je potekala priprava balona za polet. Toda vsaka nova situacija te preseneti. Vse skupaj se odvija tako hitro, da v trenutku zamudiš zanimive motive. Platno balona je v trenutku razvito in z ventilatorjem se začne hitro napihovati kupola. V tem času ti uspe narediti nekaj portretov, saj drugi potniki nate kot fotografa niti niso pozorni. In tako so povsem naravni. Deluje adrenalin, strah, predvidevanje in široko odprte oči. Vse, ki so prvič pred poletom, pa očara tudi potek dela, dodajanje zraka, vpihavanje toplega zraka in vse večja dvigajoča se kupola.


Foto: Marko Gorenc

Med napihovanjem kupole so zanimivi posnetki predvsem takrat, kadar je še na tleh. Zanimivi so posnetki tako iz spodnjega dela, torej odprtine, v katero se vpihava vroč zrak iz plinskih gorilnikov in iz zadnjega dela, kjer je odprtina, iz katere pilot topli zrak izpušča. Vendar gre vse skupaj tako hitro in predvsem, če si prvič zraven, tako nepredvideno, da ti ne uspe narediti veliko posnetkov, kaj šele, da bi lahko iskal različne kote, kompozicijo in predvsem igro svetlobe. Še preden sploh spoznaš, kaj vse bi lahko posnel, je balon že dvignjen, lahko narediš še nekaj posnetkov za družinski album in že si v košari balona. Od tu naprej pa se prepustiš užitku in iščeš panoramske posnetke, kot detajle, ki ti jih nudi pogled z višine.


Po dvigu kupole pa samo še skok v košaro balona in fotografiranje se lahko prične. Občutki so prekrasni!


Ljubitelji panoramskega fotografiranja, tišine in pogleda v širno daljavo pridejo na svoj račun.


Zanimivih motivov je med počasno vožnjo “poletom” kolikor si želite. Predvsem pa se z nami igra svetloba.


Kaj hitro pa fotograf spozna, da so lepote narave in zanimivi motivi še kje drugje.


Pogled na stari del Kranja. Foto: Oskar karel Dolenc


Foto: Oskar karel Dolenc


Foto: Oskar karel Dolenc


Foto: Oskar karel Dolenc


Foto: Marko Gorenc


Foto: Marko Gorenc

Ker se z balonom premikamo počasi imamo možnost zajeti motiv z različnimi goriščnicami, izrezi. Fotograf se lahko posveti motivu in ga ujame v pravem trenutku. Polet s toplozračnim balonom nam omogoča tudi spuščanje in dvigovanje, s tem pa različen višinski kot pogleda na motiv. Na fotodelavnici, ki bo v mesece aprilu, bomo poleteli tako preko barja, kot Ljubljane. Zanimivih motivov bo na pretek.Foto: Marko Gorenc

Ni mi žal, da sem šele doma po poletu med pregledom posnetih fotografij ugotavljal, kaj vse bi lahko še posnel. Sem pa pridobil nekaj novih svežih izkušenj, ki jih bom izkoristil pri novih poletih. Fotografa, ki rad fotografira naravo ali pokrajino, drugačen pogled na motiv hitro zasvoji. Zato se na fotografiranje iz zraka rad vrne. Že komaj čakam naslednji polet. Mojster Oskar, ki je tudi zaljubljen v fotografijo iz zraka, obljublja polet čez Cerkniško jezero. In obljubil nam je fotografsko delavnico. Tudi sam se je bom udeležil kot učenec. Ta zvrst fotografije je nekaj posebnega in težko jo sam spoznaš. Zato bodo njegovi nasveti pred poletom še kako dobrodošli.

 


 

Fotodelavnica “iz višine”

e-Fotografija in izkušena ekipa balonarjev pod vodstvom pilota Avi Šorna vas bo v mesecu aprilu (predvideno nedeljo, osmega, v jutranjem času) dvignila v višino. Seveda skupaj z našimi fotografskimi kamerami. Mentor delavnice bo Oskar Karel Dolenc, ki je že več kot 50X poletel z balonom tako za izrazno fotografiranje kot profesionalno/poslovno fotografiranje različnih objektov ter cest. Zato bo prava oseba, ki nam lahko pred in med poletom poda obilo fotografskih izkušenj, nasvetov. Z dvema balonoma (kar bo še bolj zanimivo, saj bomo lahko fotografirali tudi sosednji balon v zraku) se bomo dvignili nad ljubljansko barje, ga v slabi uri preleteli in nato prileteli v popolen kontrast, ljubljansko predmestje, samo mesto in se nekje na vzhodnem delu Ljubljane po predvideno uri in pol leta zopet dotaknili “varnih” tal. Motivi, kakršnih ne vidimo vsak dan se bodo vrstili eden za drugim. Verjemite, da zna biti pravemu ljubitelju fotografije še tako zmogljiva spominska kartica premalo. Zato ne pozabite na dodatne. Še toliko manj smete v balon brez dodatnih sveže napoljnenih baterij saj vemo, da izstopa za sprehod do fototrgovine in “svežih” baterij ne bo! (Čeprav verjamem, da je pilot Avi zmožen tudi takih podvigov). Cena delavnice je 120EUR vključen je DDV. Prijave na fotodelavnico “IZ VIŠINE” izvršite preko prijavnice na www.e-fotografija.si/tecaji/. Število udeležencev je omejeno na max. 12. Zato pohitite s prijavami.

Opozorilo! Ker je polet z balonom odvisen od vremenskih razmer ni garantirano, da bo polet v nedeljo 8.aprila. Zato bodite pripravljeni, da se ga lahko prestavi na eno izmed naslednjih nedelj v mesecu aprilu.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com