Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.foto-klik.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

Fotografske tegobe / Objektiv brez zaščite?

Avtor:Matjaž Intihar
30.03.2006 14:06

Objektiv brez zaščite?

Mnogi fotografi veselo puščamo objektiv na kameri brez zaščite. Po pogovoru s serviserjem fotografske opreme tega ne počnem več.

Stranka je na servis prinesla pokvarjen objektiv kateri na zunaj ni imel nobenih vidnih napak. Ko pa je serviser objektiv odprl, je bilo kaj videti. Notranjost objektiva je bila na enem delu popolnoma ožgana. Ker objektiv ni bil pokrit s pokrovčkom, je sonce pod določenim kotom s pomočjo leč v objektivu tako močno skoncentriralo svetlobo, da se je močna plastika po daljšem času začela topiti. Objektiv je bil uničen.Toliko vsem nam v poduk. Pokrovčke veselo na objektive, kjer jim je mesto. Še bolje in toplo priporočljivo pa je, da vso fotografsko opremo vedno zaščitimo pred daljšim izpostavljanju soncu.

Tule pa moja izkušnja! Ko sem fotografiral čiščenje tipala (beri članek "Prah na tipalu"), sem na sliki na desni strani nad zrcalom opazil poškodbo. Kot da bi nekdo s toploto ožgal ta del. In veste kaj je to? Kamera je bila na soncu brez pokrovčka. In leče so zbrale svetlobo in ta je prežgala tanko plastiko. Pazite da vaša kamera ne bo na soncu, še toliko bolj pazite, da je pokrovček na objektivu. Ta težava se lahko zgodi tudi v notranjosti samega objektiva.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com