Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Kompaktne kamere z večjimi tipali / Najvišja linija

21.06.2017 22:51

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Trg fotografskih kamer se močno spreminja. Kompaktne kamere, cenovnega razreda do 300€, ki so se še pred sedmimi leti odlično prodajale, so danes povsem nezanimive. Fotofoni so naredili svoje. Kompaktno kamero nižjega cenovnega razreda kupi samo še tisti, ki ni vajen fotofona, ali pa potrebuje daljšo goriščnico.

S kompaktnimi kamerami z večjimi tipali smo dobili vrhunsko kakovost slike. Med nami so mini kamere z zum objektivi in tipalom velikosti 1 palca CSC / SLT / DSLR (članek).

Ker je želja po še višji kakovosti slike in vseeno solidni kompaktnosti ohišja, gredo nekateri še naprej. Večja tipala, kot jih poznamo v kamerah CSC / SLT / DSLR nudijo možnost lažjega igranja z ostrino po globini slike. Res, da kar nekaj let prepozno saj si je marsikdo izbral za kakovost kamero DSLR. Pa vseeno. Tisti, ki ima kamero CSC/DSLR si tudi želi kaj manjšega, kompaktnega in, da ima odlično kakovost slike ter izkoriščnaje možnosti, katere prinaša sprememba zaslonke (članek: globinska ostrina v pokrajinski fotografiji) (članek: globinska ostrina v portretni fotografiji). Na filmskih kamerah je bilo to enostavno. V vse kamere smo lahko dali enak film. Za kakovost zarisa slike je skrbel samo objektiv. In, če je imela kompaktna kamera kot Contax T, Leica M, Nikon 35Ti in Minolta TC-1 odličen objektiv, je bil vrhunski zaris zagotovljen. (članek: Kompaktne kamere so našle svojo pot).

Danes izmed vseh kompaktnih kamer z večjimi tipali odstopajo tri podjetja. Eno fotografsko klasično Fujifilm in tisti odlično poznani iz elektronskega sveta, Panasonic in Sony.

 

Fujifilm X100 F

Fujifilm je s fotokamerami prisoten na trgu že vse od leta 1948. Poznane so bile pod imenom Fujica. V 80-tih so imeli široko paleto srednje formatnih kamer. Vseskozi pa konkurenčni z objektivi za profesionalne videokamere v filmskem svetu.

V digitalni dobi gre Fujifilm naprej. Leta 2005 sem imel intervju z g. Yoshitaka Nakamura / Fuji Photo Film Europa  

in med drugim sem ga tudi povprašal, ali mislijo zdaj v digitalni dobi spremeniti ime. Nikakor ne je dejal, saj je močno prepoznavno.

Danes je Fujifilm močan ponudnik kamer iz razreda CSC. Med kompaktnimi kamerami nudijo model z večjim APS-C tipalom in enogoriščnim objektivom. Oblika ohišja je tudi dovolj retro, da si to kamero zaželi nekdanji analogni fotograf. Izbere si jo tudi napredni fotograf s kamero DSLR in ima tako na voljo še kompaktno kamero s primerljivo kakovostjo slike.

S serijo X je Fujifilm začel slediti bolj ozko ciljnim trendom. Ti želijo kamero, ki nudi zgolj končno kakovost fotografije. Njihova zadnja zanimiva kompaktna kamera iz serije X je model X100 F.

Da se zagotovi kakovost mora imeti kamera večje tipalo. Pri Fujifilm so se odločili vgraditi kar tipalo iz njihovih CSC kamer, velikosti APS-C (23.6 x 15.8mm). Tipalo ima 24M točk, kar je s povezano velikostjo tipala odlično za delovanje v slabih svetlobnih pogojih. Občutljivost tipala lahko izbiramo med ISO 200 in 12800, elektronsko razširjeno od ISO 100 do 51200. Objektiv je enogoriščni 35mm, svetlobna moč je odlična f/2. Fotografiramo lahko tudi v RAW zapisu.

Zaslon je velik 3 palce, ločljivosti 1M točk. Posebnost te kamere je tudi iskalo. Ker ima samo eno goriščnico, lahko prav pride »staro« dobro optično iskalo. Da je kamera v trendu novosti, so ji dodali še zelo ločljivo, 2,3M točkovno EVF iskalo. Le to lahko vklopimo ali izklopimo. Takoj po vklopu se nam v optičnem iskalu prikaže slika na EVF zaslonu.

Časi osvetlitve so od 30 sekund do neverjetnih 1/32.000sek v elektronskem načinu. V zaporednem fotografiranju lahko zajemamo z 8 slikami v sekundi. V kamero je vgrajena bliskavica ter NFC in Wi-Fi povezava. Korekturo osvetlitve lahko usmerjamo v +/-2EV. Video lahko zajamemo v polni HD ločljivosti s 60 slikami v sekundi.

Velikost kamere je 127x75x52mm, teža 469g. Torej Fujifilm X100 F nikakor ni  majhna kompaktna kamera.

Vendar tisti, ki se odloča za to kamero že ve, zakaj ne kupuje manjše kompaktne kamere, zakaj mu odgovarja tudi optično iskalo in enogoriščni 35mm objektiv.

Retro oblika, veliko APS-C tipalo, visok ISO, hitrost zaklopa, odlično iskalo, zaradi velikosti boljše držanje v roki, so tisti pozitivni elementi, ki poznavalca prepričajo v nakup te kamere.

Obenem je kamera toliko posebna, da v razredu APS-C tipal in neizmenljivega objektiva niti nima konkurence. Če se že postavi vprašanje, ali vzeti kaj podobnega, smo že v razredu kompaktnih fotokamer z izmenljivimi objektivi (CSC). (članek: sistemske kompaktne kamere na pohodu)

 

Sony Cyber-shot RX1 R II

Sony se je v dobi digitalnih fotografskih kamer hitro priključil vodilnima Canon in Nikon na vseh uporabniških stopnicah kamer. Po nakupu Minolte so se odločili v svetu kamer DSLR iti svojo pot in se ne direktno soočati z zaenkrat premočnima konkurentoma v tem razredu. Namesto zrcala in prizme so se odločili za tehnologijo prihodnosti, t.j. polprozorno folijo in EVF iskalo.

Vendar v svetu kompaktnih fotokamer je Sony vedno bil v vrhu. Danes pa lahko že rečemo, da je Sony med vodilnimi med kakovostnimi kompaktnimi kamerami, kot med kamerami CSC.

Sony je največji ponudnik vrhunskih tipal. Vgrajena so tudi v DSLR fotokamere Nikon in Pentax. Med fotofoni so njihovi kupci tipal Apple, LG, OnePlus. Pri kamerah DSLR se je zopet spoznala prednost tipal polnega 35mm formata (FF). Ta format je bil le gonila fotografskih navdušencev, ki so uporabljali film. Sony je FF tipala vnesel tudi med kamere CSC. Toda, FF tipalo v kompaktni kameri? Ni kaj, Sony je odprl tržno nišo in pokazal svoje tehnološko znanje. Tako so zaenkrat edini, ki nudijo kompaktno kamero s fiksnim objektivom in tipalom polnega formata.

Tipalo je veliko 24x36mm in nudi kar 42M točk. Model Sony RX1 RII, je brez nizko pasovnega filtra, kar zagotavlja še boljši zaris. ISO je od 100 do 25.600, razširljiv v elektronskem načini od ISO 50 do 102,400. Objektiv je enogoriščni 35mm, svetlobna moč je od f/2. Zaslon je velik 3 palce in ima 1.2M točk. Časi osvetlitve so od 30 sekund do 1/4000 sekunde. Vgrajena je izskočna bliskavica. Video se lahko snema v polni HD ločljivosti s 60 sličicami v sekundi. Vendar kamera v dimenzijah še vedno ostaja dovolj kompaktna (113x65x79mm).
Predvsem zaradi velikosti objektiva, ki mora pokrivati sliko tipala polnega formata, je RX1 RII za kompakt dokaj težka (507g).

Sony se je s kamero RX1 RII postavil na najvišjo polico med kamerami, pri katerih ne menjamo objektivov. RX1 RII je nekaj posebnega, saj je med kompakte prinesla tipalo polnega formata. Lahko rečemo, da Sony nadaljuje tradicijo Contax, Leica, Minolta, Nikon iz filmskega sveta kompaktnih kamer, ki so nudile vrhunsko kakovost zaradi odličnega objektiva. V digitalno kompaktno kamero je sedaj Sony dodal še vrhunsko tipalo. Zato sploh ni dileme. To je kamera, ki v kompaktnem razredu vodi igro in predstavlja tehnično vrhunskost. Jo potrebujemo, smo za njo pripravljeni plačati, je pa druga zgodba.

 

Fujifilm X100 F in Sony RX1 R II

V svetu kompaktnih fotokamer v vseh razredih resno ostajajo samo podjetja Canon, Fujifilm, Panasonic in Sony. Torej dve klasični fotografski podjetji z dolgo tradicijo izdelovanja fotokamer in dve podjetji iz sveta elektronike in digitalnega video zapisa. Torej konkurenca še obstaja, čeprav se opaža, da so se vsi počasi začeli zavedati, da najcenejši razred kompaktnih fotokamer ne prinaša več količin in dobička. Fotografiramo vsi. Seveda vsi mišljeno zato, ker večina fotografira s fotofoni, ki so postali odlično fotografsko orodje. Prav tako se opaža, da so kamere DSLR postale samo še domena nas “old boys” fotografov, ki brez njih ne moremo in seveda tistih, ki vedo, da se da ob resnih zahtevah z njimi narediti več. Samo tisto več, je zopet stvar vprašanja, ali več res vedno rabimo. Zato ne čudi, da se vse bolj bliža leto, ko se bosta zrcalo in prizma umaknila tudi pri Canon in Nikon in bomo delovali po sistemu SLT / CSC kamer. O trendih sem več zapisal v članku: "Fotokina 2016 / Premešane karte"
Kompaktne kamere višjega razreda se bodo obdržale. Najbolj cenjene, ki imajo objektiv s spremenljivo goriščnico (Canon G7 X II, Panasonic LX10, LX100 in Sony RX 100 V) so tudi že predstavljene. Dve z večjimi tipali Fujifilm X100 F in Sony RX1 RII, sta najbrž kar zadnje predstavnice tega razreda. Na nekaj let bodo prišle samo še njihove sodobne verzije.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com