Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

S film »trotlom« Lomo Simple Use - v digitalnem svetu

05.06.2018 15:04

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Bili so analogni časi. Fotokamere na film smo delili na kompaktne in SLR. Med kompaktnimi so obstajale tudi take, katerim smo rekli »trotel« kamera. To so bile kamere z enogoriščnim objektivom, iskalom in prožilcem, brez kakršnih koli programskih nastavitev.

Ob razvijanju fotografij je fotolaborant poskrbel za barvne korekture in tonske napake pri osvetlitvi filma.

Ne malo tistih, kateri so fotografirali za družinski fotoalbum so bili s temi kamerami še kako zadovoljni. Res, da je bila kakovost fotografij zaradi slabe optike podpovrečna, vendar še dovolj dobra za domači arhiv dogodkov, izletov...

Po letu 2000 so prišle prve digitalne fotokamere in enostavne kompaktne fotokamere na film so se umaknile sodobni tehniki. Danes, so fotofoni (pametni telefoni) prevzeli vodilno vlogo za zajem slike in shranjevanje le teh. Vse bolj pomembni so v družinski fotografiji.
Še vedno pa marsikdo ne uporablja sodobne tehnike in si želi zgolj imeti tistih nekaj fotografij iz dogodkov na papirju, spravljenih v fotoalbumu.

Torej so trotl kamere zelo primerne za tiste, ki ne bi fotografirali s fotofonom. Si pa še vedno želijo fotografijo na papirju v fotoalbumu.

Matjaž, kaj ko bi preizkusil kamero na film. Toliko sem jih že v svoji dobi preizkušanja opreme, da se mi je to zdela odlična ideja. (recimo test iz leta 1998, Butli / Trotli - Kompaktne kamere)

Ravno sem odhajal na FotoPOTEP Namibija in v fototorbi sem že imel za preizkus najsodobnejši fotofon, dron za posnetke iz zraka in brezzrcalno fotokamero. Naj bo z njimi še fotokamera na film.

Iz potovanja prinesti 36 posnetkov. Ah, to je nekaj za ponovno preizkusiti sebe in opremo, ter se malo vrniti v preteklost.

Torej me je film kamera Lomo Simple Use, spremljala na FotoPOTEPu Namibija. Na voljo sem imel 36 posnetkov in želel sem ujeti tiste najlepše trenutke doživete v tej deželi fotografskih kulis.

Zanimivo, da kamera omogoča proženja fleša in uporabe treh filtrov subtraktivnega barvnega spektra.

 

Fotokamere Lomo

Ne boste verjeli. Lomo je doživel svoj veliki "come back" in prepoznavnost, s prihodom digitalnih fotokamer. Podjetje so leta 1914 ustanovili v takratnem Leningradu. Od tu ime "Leningrad Optical Mechanical Association". Prisotni so bili predvsem v vzhodnem političnem bloku. Pri nas jih je bilo videti za vzorec.

Novodobni Lomo že več kot desetletje skrbi za ohranitev filma in filmskih kamer. Izdelujejo povsem samosvoje kompaktne kamere. Nekatere so samosestavljive iz nekaj plastičnih odlitkov. Obenem nudijo kamere z že vstavljenim filmom. Slaba ostrina, tonska kakovost, napake leč..., vse to je pritegnilo drugačne izrazne fotografe. Niso se obremenjevali s hitro prihajajočo digitalno tehniko, sprekeli so Lomografijo. Ja, fotografiranje s fotokamero Lomo je dobilo svoje ime. Že leta 2004 je imel Lomo na sejmu Photokina celotno halo polepljeno s fotografijami iz njihovih fotokamer.

Film se pri nekaterih fotografij na papirju željnih spet vse bolj uveljavlja. Digitalni zapis jim ne predstavlja enostavne poti do fotografije na papirju. Raje z enostavno film kamero posnamejo film, kamero odnesejo v fotolaboratorij in po uri že gledajo fotografije na papirju.

V kamero Lomo Simple Use je vstavljen barvni film občutljivosti ISO 400. Primerna občutljivost za dnevne posnetke in v dobro osvetljenih prostorih. Film se lahko tudi zamenja in kamero zopet uporabimo. Ker pa menjava ni namen, niti ni nekaj več samoumevnega kot v starih časih, se zavedajo, da bo kdo narobe vložil film v njo. V tem primeru prodajalec ali proizvajalec ne nudita nobene garancije. Kdor zna, bo brez težav lahko fotografiral naprej z novimi filmi.

 

 

V praksi s kamero Lomo Simple Use

​​

Vse je zelo enostavno. Prava "trotl" kamera, kot smo jih poznali pred daljnimi desetletji. Naj omenim, da ima enako ohišje vstavljeno več različnih filmov. Od takih, ki so barvno spremenjeni, do ČB. V kameri Lomo Simple Use je standardni negativni film občutljivosti ISO 400.

Podatkov o goriščnici ni, niti nisem preverjal. Mora biti okoli 30mm. Prav tako ni podatka o svetlobni moči objektiva. Po občutku mora biti nad f/5,6. Zaslonke ni. Prav tako je čas osvetlitve samo eden, 1/120 sekunde. Zanimivo pa je, da kamera nudi bliskavico. Torej je v njej tudi baterija. Lomo se ni izneveril okusu svojih uporabnikov in ker film ne nudi efektov, imamo barvne efekte preko filtrov možne na bliskavici.
Vsekakor je Lomo Simple Use kamera z oznako, naperi prožilo, izberi motiv, proži. Vse ostalo naredimo mi. Kako je že rekel Eastman, tisti, ki je leta 1888 prvi dal na trg kamero na svitek s filmom in jo poimenoval Kodak? Vi samo pritisnite na prožilec, vse ostalo naredimo mi. Povsem enako je s kamero Lomo Simple Use. V njej je film, ga osvetlite, kamero odnesete v fotolaboratorij, dobite fotografije in, če želite vam v kamero vložijo nov film. 130 let po Kodaku je ta princip še vedno v uporabi.

Zdaj pa k fotografijam. V Namibiji sem na zanimivih lokacijah posnel 36 fotografij. Fotografij nisem videl, treba je bilo počakati na razvijanje. Sicer bi lahko film razvil že tam, vendar sem se odločil, da počakam. Grem do našega najstarejšega še delujoče fotolaboratorija Foto Grad, na Miklošičevi v Ljubljani.

Oddam Lomo SImple Use kamero in kot bi bilo 30 let nazaj, mi laborant previje film iz kamere, ga da v razvijanje in povpraša o želenem formatu fotografij. V eni uri bo gotovo, vam vstavim še nov film? Vstavljanje novega filma v kamero Lomo Simple Use, je kontra njenemu imeni Simple. Na vrtljivem valju je samo en zob, ki prime performacijo. Če film ne vložiš pravilno, se ob ponovni naperi ne bo previl naprej. Torej pazlivo, oziroma vstavljanje novega filma prepustite strokovnjaku.

Po razvitju filma sem pogledal sličice na njem. Glede na en čas in eno zaslonko, še niti ni prevelikega odstopanja v osvetljenosti. Se pa opazi, da pomik filma ni neka vrhunska mehanska tehnilogija. Naslednja sličica je lahko povsem zraven prvi, ali pa 3mm oddaljena. Pri skeniranju na domačih skenerjih, zna avtomatsko prepoznavanje sličic delati probleme. Laboratorijski stroj je profesionalna naprava in težav s skeniranjem filma ni. Laborant opravi nekaj tonskih in svetlostnih korektur in slike gredo v osvetljevanje in razvijanje.

Še nekaj minut in iz laboratorijskega stroja začenjajo prihajati fotografije. Kakovost? Iz pogleda današnjih digitalnih fotokamer in celo boljših fotofonov, je slaba. Pričakoval sem več, saj poznam kakovost iz filma iz film kompaktnih kamer. Vendar po drugi strani, tisti, katerim digitalna fotokamera, fotofon in pregled fotografij na zaslonih ne šteje, fotografije in spomine imajo. Priporočam le, da fotografije razvijete na format 10X15cm. Sam sem jih še na 13x18cm in je žal slab zapis objektiva še bolj izražen.

 

Za konec

Hecno je bilo videti poglede vseh, ko sem fotografiral s to plastično škatlico. Večina je uporabljala sodobne pametne telefone. In prav je tako. Tehnologija gre naprej in nemogoče jo je ustaviti. Pa vendar zna biti mala plastična škatlica Lomo in film marsikomu v veselje. Komu?

Tistim, ki si še želite fotografije v fotolabumih, ne bi pa uporabljali digitalne tehnike. Vam je lahko fotokamera Lomo Simple Use, še kako dobrodošla rešitev.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com