Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G / Portretni objektiv za tiste, ki si upajo

Avtor:Matjaž Intihar
26.01.2011 19:38
Stran:

V dobi zum objektivov (objektivi z izmenljivo goriščnico) so objektivi z eno goriščnico močno odmaknjeni od izbire fotografa in le v redki fotografski torbi čakajo na svojih pet minut.
Fotograf pa z zum objektivom postane len, predvsem pa manj razmišlja o kadru samem. Z zum objektivom je vse tako enostavno. Postaviš se na eno mesto, premikaš goriščnice in izbiraš kader. Vendar tu je ena bistvena razlika ali vzameš daljšo goriščnico ali s krajšo stopiš bližje do motiva. Vse gre na račun spremenjene perspektive zaradi razmerja fotograf, prednji del motiva, zadnji del motiva.
Obenem pa imajo objektivi z enojno goriščnico lahko boljšo svetlobno moč, kot kakovost zapisa.

Tokrat preizkušeni Nikon 35mm f/1.8 ima za današnje razmere ob večinski uporabi zum objektivov odlično svetlobno moč. 35 let nazaj in vse do 90-tih ko so zum objektivi prevzeli primat prvega objektiva ob nakupu kamere, smo se nad svetlobno močjo f/1.8, standardnih 50mm objektivov (na film ali danes na tipala polnega formata (FX) daje enak kot zajema kot preizkušeni objektiv na kameri z manjšimi tipali (DX) kar malo pridušali in si želeli objektive s svetlobno močjo f/1.4 ali celo f/1.2.
Ja kako se časi in uporabniška vrednost tehnike spremeni.

 

Videz, velikost, teža

Objektiv Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G je glede na zum objektive majhen objektiv. V dolžino meri samo 52.5mm, zunanji premer je krepkih 70mm. Teža 197g je kar nesramno majhna in marsikdo že pomisli, kaj bo ta plastika sploh zmogla. Premer za filter je 52mm.
Objektiv je dobro izdelan, zunanjost je iz trdne plastične mase. Že v roki se čuti, da ta objektiv po konstrukciji, materialih kot končni izdelavi ne sodi v isti razred kot Nikon najdražji objektivi. Toda vseeno nam objektiv da visoko sigurnost pri sami uporabi.
Ob objektivu je dodana še sončna zaslonka.

 

Konstrukcija

Objektiv Nikon AF-S DX 35mm f/1.8 G je sestavljen iz 8 leč, ki so sestavljene v 6 skupin. Sedem lamel zaslonke skrbi za lep zaris globinske neostrine (bokeh).
Oznaka AF-S pomeni, da ima objektiv motorček za hitro in tiho notranje ostrenje, s tem je kompatibilen z vsemi Nikon kamerami, tudi z D3100 in D5000, ali starejšimi, ki nimajo motorčka za ostrenje v samem ohišju, ki je potrebno za starejše Nikon objektive.
DX pove, da je objektiv namenjen za kamere z manjšimi (DX) tipali, če pa ga uporabljate na (FX) kameri, se zajem slike zmanjša na DX format.
Oznaka G označuje verzijo Nikon objektivov, ki nimajo več obroča za nastavljanje zaslonke.

 

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski. Objektiv lahko nastavite na vse Nikon kamere. Vendar bo v popolnosti deloval samo na kamerah zadnjih generacij.

 

Ostrenje

Zaradi AF-S prenosa je ostrenje zelo hitro, tiho in natančno. Hitrost je tudi pogojena s težo leč, ki jih mora motorček premakniti. Ker je teža majhna, je tudi hitrost temu primerno izredno hitra.
Objektiv nas pripusti do 30cm oddaljeno od motiva. Tudi na objektivu imamo možnost prenastaviti na ročno ostrenje. Obroč za vrtenje je lahek in zadovoljivo širok, ostrenje je zaradi dolgega hoda dovolj natančno.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com