Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D3200 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2012 16:58
Stran:

 

Uvod

Nikon je močno vstopil v novo poslovno strategijo. Če so bili vse do konca 70-tih zelo skeptični do fotokamer nižjih cenovnih razredov, so v 80-tih svoje uporabnike navajali tudi na to, da ima lahko Nikon kamero celo hobi uporabnik. Še kako dobro se spomnim, ko je Nikon leta 1979 dal na trg model EM. Kamera je bila za današnje razmere odličnega ohišja, z nič kaj plastičnimi ohišji objektivov (serija E) in lečami. Kamera EM je imela samo en ročni čas osvetlitve 1/90 sekunde, za več pa je skrbela avtomatika časa (A). Toda po revijah in v odmevih bralcev ter odzivi Nikon uporabnikov so kazali ogorčeno mnenje, da kako si lahko Nikon kot profesionalno podjetje dovoli, da postavi na trg tako amaterski izdelek, ki je takrat konkuriral Canon AE-1, Fujica AZ-1, Minolta XD-7 in Pentax ME. Ti so pa le široko potrošni izdelovalci kamer, ki Nikon v resnem foto svetu niti ne pridejo blizu.
In še ta zanimivost. Nikon je razen profesionalnega modela F, ki je od leta 1959 kraljeval svetu profesionalne fotografije, šele leta 1977 prvo kamero (model FM) iz nižjega razreda poimenoval z imenom Nikon. Vse ostale so se imenovale Nikkormat. Pa tudi te so bile za ostale proizvajalce pojem visokega tehnološkega razreda. Vse se enkrat obrne. Tako je Nikon danes močno prodoren prav pri kamerah DSLR iz najnižjih cenovnih razredov. Že vedo kje je denar in predvsem množice, ki naj bi čez nekaj let prešle med uporabnike kamer DSLR višjih cenovnih razredov.

 

Nikon D3200 / DSLR točkovna revolucija

Če je bilo še dve leti nazaj znano, da je Nikon v svoje vstopne kamere vstavljal nizko ločljiva tipala, je s kamero D3200 močno presenetil. Tipalo ima 24M točk in zanimivo, glede na 14M točkovno tipalo iz Nikon D3100 / test so še dvignili eno ISO vrednost. Že pred začetkom preizkusa sem vedel, da Nikon ni naredil napake in, da so pač tipala postala dovolj poceni, tehnologija pa napredna, da si lahko privoščijo tako visoko ločljivost v vstopni kameri. Še toliko bolje, saj so M točke še vedno dober prodajni faktor.

Že prej sem pri nekaterih vstopnih in hobi kamerah dejal, da imajo dovolj visoko kakovost slike za vse, ki niso pipetkarji. Ob preizkusu kamere Nikon D3200 sem si dejal, da je prišel čas, ko je treba priznati, da je tehnologija tudi za bolj zahtevne odlična. Zaloge točk je več kot dovolj obenem pa odlična slika tudi pri visokem ISO. Potrebujete še več? Če ja, potem res iščete detajle in ne gledate fotografije, oziroma ste profesionalec z najbolj zahtevnimi strankami.

S kamero Nikon D3200 so zame fotokamere DSLR prišle do tiste faze, da se pogovarjamo o tehniki kamere sami, tako kot nekdaj v analogni fotografiji. Kakovost slike je že tako vrhunska v najnižjih razredih DSLR, da to temo lahko damo že malo na stran, oziroma bolj v domeno znanja fotografiranja in same dodatne računalniške obdelave slike. V glavo mi je padla misel, da smo z digitalnimi fotokamerami prišli do tiste meje kot nekdaj, ko smo navijali poleg kamer še za Kodak, Fujifilm ali Agfa.
Da zaključim uvod. Digitalna fototipala so pokazala (D3200, Nikon D800 - test), da je danes tudi z več kot vrhunsko ločljivostjo možno narediti tehnično odlično sliko v pogojih o katerih na filmu sploh sanjali nismo, v zadnjih letih digitalne fototehnike pa smo si jo samo po tihem želeli. V testih fotokamer DSLR bom sicer še ocenjeval kakovost slike. V praksi pa me pri novejših fotokamerah DSLR ta tema ne zanima več. Ob izbiri fotokamere se bom osredotočil na podlagi zahtev po namenu fotografiranja kot hitrost delovanja, dodatna oprema, objektivi... Amen!

 

Ohišje kamere Nikon D3200

Ohišje ostaja majhnih dimenzij in velikost 125x96x77mm je skoraj identična predhodnici Nikon D3100 / test (124x96x75mm). Tudi teža ostaja enaka in z baterijo znaša 505g. Tako oblikovno kot same nastavitve na kameri niso bistveno spremenjene glede na D3100.
Ohišje kamere Nikon D3200 je iz prijetne plastične zmesi, držalo je gumasto, prav tako zadnji del kamere, kjer držimo palec. Gumbov na kameri ni veliko (21), so na dobro postavljenih pozicijah in se jih hitro navadimo. Konec koncev je to le kamera za vstopne in hobi fotografe, ti pa se z večino gumbov niti ne bodo ukvarjali.
Ob oceni ohišja lahko zapišem, da je zaradi majhnih dimenzij in nizke teže še kako dobrodošlo za vse, ki si ne žele večjih fotokamer. Za večjo moško roko je to ohišje že kar premajhno, toda vedno obstajajo kompromisi. Nikon D3200 je cenovno ugodna, majhna in lahka kamera. Vas to kot vstopnega ali hobi fotografa zadovolji? Če ja, potem je držanje v roki drugotnega pomena. Še vedno je tako, da proizvajalci večja ohišja z več tehnike postavijo v višje cenovne okvire.

Hitrost delovanja

Ob vklopu je kamera v trenutku pripravljena na delovanje. Na ekranu se kljub vklopljenemu sistemu čiščenja tipala ob vklopu in izklopu kamere napis za delovanje ne vidi. Dokler se ne prepričamo mislimo, kot da sam sistem ni vklopljen, saj takoj po vklopu že lahko pritisnemo prožilec in ostrimo ter prožimo. Zato poglejte v meni kamere na zaslonu, če imate to funkcijo vklopljeno, potem pa se o delovanju sistema čiščenja ne obremenjujte več.

Baterija

Baterija ostaja enaka kot v D3100 in je dovolj zmogljiva za celodnevni fotopotep. Le popotniški fotograf naj še razmišlja o rezervni bateriji.

 

Nastavitve na kameri

Funkcij preko gumbov na kameri ni veliko, menim pa, da jih je za večino hobi fotografov povsem dovolj, ali še celo preveč. Na tečajih in drugih druženjih opažam, da velika večina izkorišča popolno avtomatiko ali slikovne programe.
Glede na to, da je kamera Nikon D3200 vstopni model ima povsem zadosti nastavitev. Za že malo bolj zahtevne, oziroma tiste, ki so nastavitve spoznali na fototečajih, izletih, potovanjih e-Fotografija, je še kako dobrodošlo, da lahko hitro pridemo do korekture osvetlitve (+/-), preko gumba Fn. recimo do funkcije ISO, oziroma preko info gumba nastavimo nam najbolj želeno izbiro, način AF, korekturo bele barve, način merjenja svetlobe, hitrost posnetkov v sekundi, korekturo moči bliskavice... Gumb za možnost snemanja preko predogleda motiva na zaslonu (Lv) je dobro postavljen, kar omogoča hiter preklop in začetek snemanja videa.

 

Iskalo

Je solidno svetlo, z vsemi potrebnimi informacijami. Pogled skozi iskalo pokriva 95% motiva z 0.8 kratno povečavo. Ker je slika v iskalu dokaj majhna priporočam vsem, ki imate očala, da se navadite fotografirati brez njih. Saj, če ne boste oko prislonili k iskalu niti videli ne boste celotne slike kot samih operativnih številk v spodnjem delu iskala. Na desnem vrhnjem delu iskala imate vrtljivi gumb za nastavitev dioptrije. Vstopnim in hobi fotografov je treba kar poudariti za kaj je ta gumb nad iskalom, saj na tečajih opažam, da ima marsikdo neostro sliko, če tudi ne nosi očal.

Zaslon

Velik je danes že standardnih 3 palce. Nikon D3200 ima zaslon odlične ločljivosti 921.000 točk in pogled na sliko je na proti D3100 briljanten. Črke v meniju so dovolj velike, kar bo mnogim, ki že malo slabše vidijo še kako dobrodošlo.

 

Stran:
 

Komentarji

kuži

17.08.2015 21:03

hvala sam linki ne delajp
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com