Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D780 / DSLR hibrid

18.02.2020 21:33

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Nikon D780 / prvi vtis v video zapisu

 

Nikon nam s kamero D780 kaže, da s sistemom DSLR še nikakor ni konec. Uspešno kamero D750 so prenovili, dodali še nekaj prijaznih funkcij iz kompaktnih sistemskih kamer (CSC) in uporabnikom dali misliti. Marsikdo se je že spraševal ali bo menjal DSLR za CSC kamero Z6 ali Z7.

Z novostjo je dilema še kako živa. Obenem napoved, da bo DSLR še nekaj časa med Nikon uporabniki, saj se kamer DSLR proda še vedno več kot tistih iz sistema CSC. Še toliko bolj, ker so zraven predstavili nov objektiv AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR.

 

Ohišje

Kot se za kamero višjega razreda spodobi, je ohišje v večji meri iz magnezijeve zlitine. Funkcijski gumbi so zaščiteni s silikonsko gumo. Gumbi so veliki, Nikon uporabniku povsem znani in na pravem mestu. Velikost ohišja 115.5 × 143.5 × 76mm in izbočeno držalo nudita odlično držanje kamere v roki. Kot bi pri Nikon sami sebi hoteli pokazati na proti kameram Z, poglejte, tako se dela. Teža ohišja 780g, pa samo še doda stabilnost.

Tehnične specifikacije Nikon D780
Tipalo ločljivost / 24M točk
Velikost / Polni format
SD pomnilna kartica / 2 reži
AF / 51 točk, 15 je križnih, 11 jih deluje pri f/8, Eye detection
AF delovanje / LV -3 +19, Live View -6 +17 (f/2)
Merjenje svetlobe / 180.000 točk, 3D Color Matrix
Časi osvetlitve / 1sek. do 1/8000, do 15minut v M nastavitvi
Čas sinhronizacije 1/200 sek.
Hitrost zajema / 7svs klasično – 12svs LiveView
Video / 4K UHD, 30svs – FHD 120svs, polni format tipala
Zaslon / 3.2 palčni, 2.3M točk, pregibljiv, občutljiv na dotik
Iskalo / optično 100% pokritost
ISO 100-51,200 (razširjeno 50 – 204,800)
WiFi / vgrajen
Stabilizacija slike ni vgrajena / preko objektiva
Bliskavica / ni vgrajena

 

Nikon D780 – novosti

Če pogledamo ohišje, se hitro opazi, da ni več vgrajene bliskavice. Med kontakti na ohišju najdemo USB-C, ki omogoča polnjenje baterije. Baterija ostaja enaka, kamera pa predvsem zaradi izvzete bliskavice nudi za skoraj 100% več možnosti posnetkov, cca. 2000.

Nikon D780 pa ni samo klasična kamera DSLR. Dodali so ji kar nekaj novosti in s tem prednosti iz kamer CSC, ko delamo v LiveView načinu. Tu je prvi fazni fokus v Live View načinu delovanja med vsemi Nikon kamerami DSLR. Prenešen je iz Z6 in nudi 273 točk ostrenja.

ISO so dvignili za dve vrednosti na 51,200. V manualnem načinu delovanja (M) lahko izkoriščamo čase osvetlitve vse do 15 minut. Najkrajši čas je sedaj 1/8000 sek. Fokus ima funkcijo zaznavanja oči. Zaslon je občutljiv na dotik. Možna je uporaba in delovanje AF z vsemi AF točkami, tudi če imamo AF-D objektive od letnika 1986 naprej. Dodana je Save/Load funkcija v Camera Settings.

 

V praksi

Nikon D780 odlično leži v roki. Nastavitveni gumbi so prepoznavni in omogočajo nastavitev vseh glavnih funkcij za hitro delovanje. Ob prožilcu je poleg +/- gumba še ISO gumb in vklop videa. Glede na razred kamere me edino moti preveč plastičen, mehak gumb za nastavitev programov. Dobro pa je, da ima gumb za zaklepanje možnosti premika.

Zgornji LCD zaslon je dovolj velik, da se dobro vidi napise. Zadnji TFT zaslon nudi odlično sliko in občutljiv je na dotik, kar omogoča v LiveView izbiri proženje in ostrenje z dotikom na želeno polje. Meni je povsem klasičen in Nikon uporabniku dobro poznan. 

O hitrosti delovanja ni treba izgubljati besed. Ne, ni še, niti D780 ne želi biti neposredna konkurentka D850, a ji je blizu. Napredni hobi fotograf ima sedaj cenejšo verzijo na dlani, medtem, ko bo profesionalni fotograf še vedno raje posegel po D850.

 

Kakovost slike

Ni dileme. Nikon zna poskrbeti za odlično sliko. 24M točk nudi odličen kompromis, med še zadovoljivo ločljivostjo, dobro ostrino, nizkim šumom, manjšim stresenjem slike, kot ga dobimo z visoko ločljivimi tipali in kasneje se tudi opazi prah na tipalu.

Skratka. Kdor ne potrebuje krepko večjega števila točk, dobi zdaj vse dobre lastnosti v D780. Tiapalo ima ultrasonični način samočiščenja. Ne nudi pa funkcije stabilizacije slike. Ta ostaja optična VR. V praktičnem delu bom kamero preizkusil v daljšem obdobju in pri različnih motivih aprila na FotoPOTEP Namibija. Takrat bom podal drugi del testa, ki bo bolj osredotočen na zapis slike in videa.

 

Kakovost videa

Ločljivost je 4K/UHD pri največ 30svs in zapisu N-log. Uporablja se polni format tipala.

 

Za konec

Vesel sem, da se vidi, da DSLR še daleč ni rekel zadnje besede. Konec koncev se ve, da v športno reporterski fotografiji še nekaj let ne bo menjave. No, če gremo po zgodovinskih številkah, je Nikon naredil zadnjo pro analogno kamero SLR z napisom F6. Ker že vemo, da ven prihaja D6, bo to najbrž zadnji model pro DSLR kamere. Kajti v štirih letih se zna zgoditi, da bodo prednosti sistema CSC in predvsem novosti že prišle do izraza. Obenem bodo na voljo vsi PRO objektivi za novi sistem.

Nikon D780 je kamera DSLR, ki povsem nesramežljivo prinaša tudi CSC prednosti. Dobrodošlo za dolgoletne Nikon uporabnike je, da imamo na voljo veliko F objektivov, kateri predvsem rabljeni postajajo vse cenejši, zaradi prehoda nekaterih na serijo Z.

Kdor je vajen kamer DSLR, ima že nekaj Nikon objektivov in se mu zdijo prednosti kamere DSLR še vedno prave, potem bo glede na trenutni izbor v sitemu CSC, Z6 in Z7, kar lepo ostal na DSLR. Z vsakim novim modelom kamere Z in več objektivi, pa bo pogledov za kamero DSLR vse manj.

A novega modela Nikon D780 to ne moti. Kamera je odlična, ima svoje prednosti in je še vedno lahko prava izbira. Predvsem vse deluje v realnem času, brez zaostajanja slike v zaslonu, trpljenja očesa zaradi še vedno predolge frekvence osvežitve EVF iskala, oziroma čakanja česarkoli, da se izvrši.

Na fotografu je, kdaj vidi ali potrebuje prednosti novih kamer. Mene osebno EVF zaslon še ne prepriča, drugega ta sploh ne moti. Mi je pa všeč višja tehnična kakovost slike na kameri CSC, drugi samo zamahnejo nad marsikomu nepomebno razliko.

Tako pač je. Zato pa je dobro, da Nikon še vedno nadgrajuje kamere DSLR. In D780 ni pridobila malo. Kdor želi prestopiti med novosti, ima na voljo sistem Z.

Le v ceni so Nikon D780 kar navili. Zato je dilema za menjavo še večja, oziroma, marsikdo bo z D780 dobil veliko lastnosti D850 in bo tako prišel do močno profesionalne kamere v vseh pogledih.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com