Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Z30 - kamera za nove možnosti

27.09.2022 20:38

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Nikon je odločno vstopil v svet brezrcalnih kamer (CSC). Model Z50 je bil prvi, ki uporablja velikost tipala APS-C. Zdaj so predstavili model Z30, ki ponuja novo smer.

Vse več je uporabnikov fotofonov, katere izkoriščajo tudi za bolj resno predstavitev fotografije in videa. Toda fotofon počasi postaja vsem dosegljiv in tisti, ki služijo z objavami, ali si enostavno od fotografije želijo več, iščejo svojo možnost z uporabo fotokamere. Vendar te znajo biti mnogim premalo kompaktne, s preveč tehnike in predvsem s kar visoko ceno. Tu je svojo pot videl Nikon.

Kompaktne fotokamere so se skoraj v celoti umaknile iz trga. Obenem niti niso nudile več kot povprečno kakovost. Nikon je z modelom Z30 predstavil hibrid. V bistvu kompaktno kamero, s celotno tehniko CSC sistema.

 

Nikon Z30 – tehnične lastnosti

Nikon sedaj nudi tri Z kamere z APS-C tipalom in šest s tipalom polnega formata. Kljub kompaktnosti Z30 uporablja enak nastavek za objektiv Z. Pomeni, da so na Nikon Z30 uporabni tudi objektivi serije FX.

Obenem se lahko izkoristi adapter FTZ, kar pomeni, da je mogoče objektive iz Nikon kamer DSLR uporabljati tudi z novo kamero.

Tipalo velikosti APS-C ima 20,9M točk. Ni visoko ločljivo, je pa več kot dovolj za A3 povečave in spletne objave. Prednost manjšega števila točk pa je odlično korigiran šum, pri uporabi visoke občutljivosti ISO. Pri video Nikon Z30 nudi ločljivosti 4K UHD pri 30svs in 1080 Full HD do 120svs, z izkoristkom celotnega tipala. Neprekinjen čas snemanja je mogoč do 125 minut. Uporabimo lahko stereo mikrofon, LCD-zaslon na dotik, ki se premika v vse smeri, sistem samodejnega ostrenja z 209 točkami AF z zaznavanjem različnih objektov, razpon ISO je med 100–51200, ki ga je mogoče razširiti na ISO 20400, zaporedno fotografiranje z 11svs s sledenjem AF/AE, povezljivost Snapbridge, Wi-Fi in Bluetooth ter ohišje ki tehta 350 g.

 

Nikon Z30 – enostavnost uporabe

Kamera je povsem na spodnji lestvici Nikon Z ponudbe. Vendar nas lahko zavede tako poimenovanje. Nikon Z30 nima iskala, velikega držala, s tem je veliko bolj prijazna za delo z eno roko, ali da jo nastavimo na podaljšano snemalno palico. Nikon Z30 je širokouporabna kamera za vse, ki potrebujejo samo kompaktnost in predvsem lažji prehod iz fotofona na napravo za še višjo kakovost slike in videa. Ti uporabniki imajo povsem druge želje kot klasični fotograf.

Kamera Nikon Z30 naj bi v CSC razred pripeljala tiste, ki so osredotočeni na spletne objave fotografij in kratke video zapise. in ti nikakor ne bodo pogrešali iskala. Po izgledu je Z30 videti tako kot Z50 z odrezanim zgornjim delom.

Ohišje tehta le 350g, t.j. 45 g manj kot Z50, in meri zgolj 128 x 73,5 x 59,5 mm. Vsekakor kamera, ki se jo zaradi kompaktnosti da nositi kamorkoli.

Niso pa šli z zmanjšanjem velikosti predaleč, saj lahko s tem kamera postane neuporabna.Držalo je še vedno razmeroma globoko, gumirana prevleka okoli celotnega ohišja doda otipljivo kakovost, ki je v nasprotju z začetnim cenovnim razredom Z30. Zanimivo je tudi, da je ohišje iz magnezijeve zlitine – kar je domena najvišjih razredov kamer.

Da je delo s kamero enostavno, so funkcijski gumbi veliki in postavljeni na desni strani kamere, kar omogoča enostavno upravljanje.

Opazna razlika med Z30 in Z50 je večji gumb za snemanje videa, ki je lepo nameščen za lažji dostop v pokončni in ležeči orientaciji kamere.

Z30 ponuja boljši video zajem kot Z50 in je vsekakor prava kamera, če ste pretežno videograf.

Ena od ključnih lastnosti Z30 je veliko daljši čas snemanja (do 125 minut) V FHD ločljivosti.

Vrtljiv zaslon je zelo priročen za avtopertret. Na kameri je tudi lučka, ki kaže ali kamera snema ali ne.

Za prenos naših posnetkov sta na voljo povezljivost Wi-Fi in Bluetooth, ki sta v prvi vrsti zasnovani za uporabo z Nikonovo aplikacijo Snapseed. Aplikacije je veliko bolj prijazna in dobro delujoča, kot pred leti. Zelo primerna je za samodejno pošiljanje datotek v telefon in prenos na splet, kar je koristno za ljubitelje družbenih medijev.

Zaenkrat obstajajo samo trije objektivi z bajonetom Z v formatu DX za Z30. To so NIKKOR Z DX 16-50 mm f/3,5-6,3 VR. NIKKOR Z DX 30–230 mm f/4,5–6,3 VR in NIKKOR Z DX 18–140 mm f/3,5–6,3 VR. Osnovni 16-50 mm zoom je izredno kompakten in s kamero tvori odlično celoto. Vsi trije imajo vgrajeno stabilizacijo VR.

Kot že omenjeno lahko tudi na Z30 uporabimo vse Z FX objektive in preko adapterja objektive iz Nikon DSLR kamer.

Večina uporabnikov te kamere si bo izbrala osnovni objektiv in mogoče še teleobjektiv in to je to.

Za vse, ki že imajo obstoječo paleto objektivov DX in FX F-mount, je nakup adapterja FTZ dobra ideja.

Mislim, da Nikon Z30 ne bodo v večji meri kupovali lastniki kamer DSLR. Zato je možnost uporabe F-mount objektivov uporabna bolj v smeri iskanja cenejših namenskih objektivov, iz druge roke.

Baterija EN-EL25 zdrži 300 posnetkov, glede na CIPA test. Vendar treba je vedeti, da pogled na motiv preko zaslona vpliva na praznenje baterije. Večji del uporabnikov Z30 bo snemalo video, zato bo še ena rezervna baterija dobrodošla. Je pa tudi Z30 mogoče polniti prek vhoda Micro USB, zato se lahko uporabi zunanje baterije za polnjenje ali za uporabo direktno pri snemanju.

O kakovosti slike in videa niti ni treba razpravljati. Fotografiramo lahko v JPEG in RAW, izbiramo med množico dodatnih rešitev kot HDR in ADL, šuma ni veliko tudi pri višji občutljivosti.

Kdor bo na začetku izkoriščal zgolj popolno avtomatiko kot jo je vajen na fotofonu, mu bo v veliko primerih kamera tudi odlično reševala probleme. Nikon Z30 pa nudi napredne funkcije že na funkcijskih gumbih. Splača se naučiti izkoriščati spremembo občutljivosti ISO in korekturo osvetlitve EV. Oba nastavitvena gumba sta takoj pri prožilcu.

 

Zaključek

Kamera Nikon Z30 nudi zanimiv pristop do novih uporabnikov kamer CSC. Z30 ne bodo v prvi vrsti izbirali fotografi, ki so sedaj še na DSLR sistemu. Ti bodo raje izbrali Z50. Vendar vsi, ki izhajajo iz zajema fotografije in videa preko fotofona, pa imajo možnost dobiti podoben način uporabe resne fotokamere in preko nje dobiti več v kakovosti zapisa. Obenem uporabiti v odlični kakovosti tudi daljše goriščnice in objektive, ki omogočajo večje razmerje ostrine po globini slike, kar pri fotofonih ni možno.

Kompaktno ohišje, vrtljiv zaslon, lučka za prikaz delovanja snemanja, 125 minutno snemanje, možnost menjave objektivov in uporaba objektivov tudi iz Nikon kamer DSLR so lepe prednosti. Ker kamera nima EVF iskala, ter nekaj pripomočkov iz kamer višjih razredov, je tudi cenovno dovolj prijazna.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com