Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Z50 - močan APS-C konkurent

06.01.2020 20:07

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Sedeti na dveh stolih ni enostavno. Medtem, ko so Fujifilm, Olympus, Panasonic in Sony že nekaj let vpeti samo v svet brezzrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi (razred CSC), sta Nikon in Canon pozno vstopila v njihov svet. Danes se tudi pri Nikon že izoblikuje ogrodje sistema. Z odličnima kamerama Z7 in Z6 so že prepričali marsikaterega fotografa, da si izbere eno za uporabo. Nikon se je odločil iti še naprej in s kamero Z50 močno vstopil tudi med ponudnike kamer CSC z APS-C tipalom.

Ohišje

Oblika je zelo osebna ocena. Vendar meni se je kamera iz te smeri prikupila. Ravno pravšnja velikost, dovolj zaobljeni robovi in opazen zgodnji del kjer je EVF iskalo. Ohišje je iz magnezijeve zlitine in trdnih kompozitnih materialov. Velikost ohišja je 126,5 x 93,5 x 60 mm, teža 450g z baterijo. Tehnika Glede na to, da je Nikon Z50 njihova prva kamera CSC z APS-C tipalom je prav da se omeni, da uporablja Z nastavek za objektive. Torej se na kameri lahko uporabljajo tudi polnoformatni Z objektivi in preko FTZ adapterja tudi vsi F objektivi iz kamer DSLR. Tako lahko postane kamera Z50 in naslednje, kot druga Nikon kamera.

Zaslon je velikosti 3.2 palca, preklopljiv in z 1M točk ločljivosti. Iskalo nudi 100% pokritost in ločljivost 2.3M točk. Da je kamera namenjena resnim fotografom, kažejo nastavitveni gumbi. Od programske izbire, nastavitve ISO in EV+/-, AE-L/AF-L, Fn. Gumba na prednji strani, vklop videa in »i« gumb za dostop funkcij na zaslonu. Ostrenje preko tipala nudi 209 točk, ki pokrivajo 90% tipala. Za ostrenje portretov imamo na voljo eye-contact način ostrenja. WiFi in Bluetooth povezava omogoča hiter prenos posnetkov preko aplikacije Snap Bridge. Uporabniška vrednost kamere Nikon Z50 iz smeri funkcij nudi veliko. Zaenkrat še ni večjega sistema objektivov, namenjenih prav tej kameri.

Zaradi manjšega tipala so lahko manjši, kar zelo lepo predstavljata osnovna kit objektiva Z DX 18-50mm in 50-250mm. Res pa, da je kompaktnost dosežena tudi z nekaj slabšo svetlobno močjo pri najkrajših goriščnicah f/6,3.

Kdor bo želel boljše objektive, bo posegal po Z objektivih za polnoformatne kamere. S pomočjo FTZ adapterja imamo na voljo množico F objektivov. Tako kamera Z50 oživi in lahko konkurira kameram Fujifilm in Olympus, ki imata zmogljiva ohišja in APS-C tipalo, ter široko bazo objektivov prirejenih za CSC sistem.

Nastavitve funkcij na Z50 so enostavne in za Nikon uporabnike znane že iz prejšnih kamer.

 

Kakovost slike

Kamere CSC nam s pomočjo prilagojenih objektivov prinesejo odlično kakovost slike. In Nikon Z50 jo nudi. Zaradi manjšega števila točk, ima tudi v višjem ISO še zelo konkurenčno kakovost. Z novimi kamerami je prišla tudi novost. RAW datoteke so že popravljene in popravke lahko vidimo v RAW programih. Če želimo jih izničimo in popravimo fotografijo po svoje. Kar opazno so posnetki že ostreni.

 

Za konec

Nikon se je odločil v APS-C razred vstopiti z enakim bajonetom, kot ga nudijo njihove Z kamere polnega formata. Očitno lahko pričakujemo enake uporabniške dopolnitve med kamerami, kot smo jih poznali v razredu DSLR.

Čez čas bo tudi APS-C razred dobil kamero za napredni in profesionalni svet. Nikon Z50 je lahko odlična kamera za vstop v prihodnost, katero CSC prinaša.

Res je, da ima Nikon alternativo v danes zelo poceni kamerah DSLR. Hobi fotograf lahko dobi Nikon kamero DSLR za nekaj 100€. Toda kot omenjeno na začetku. Sedenje na dveh stolih DSLR in CSC, danes bolj kot ne dela zmedo.

Seveda se lahko odločite za DSLR, ne boste zgrešili. Kamera vam lahko služi za učenje in še dolga leta. Vendar prihodnost je v kamerah CSC in, če želite z novostmi naprej ni dileme. Kamera Nikon Z50 je dobra izbira.

 

Tehnične specifikacije Nikon Z50
Tipalo ločljivost / 20.9M točk
Velikost / APS-C
SD pomnilna kartica
AF / hibridni 209 točk
Razpoznavanje obraza z razpoznavanjem oči
Časi osvetlitve / 30sek. Do 1/4000
Čas sinhronizacije 1/200 sek.
Video 4K UHD Stabilizacija / 5 smerna, vgrajena
Zaslon / 3.2 palčni, 1M točk, pregibljiv, občutljiv na dotik
EVF iskalo / 2.3M točk
ISO 100-51200
Zaporedni posnetki v sekundi / 11
Stabilizacija slike ni vgrajena / preko objektiva
Bliskavica / vgrajena

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com