Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Olympus OM-D E-M1 / Prava nadgradnja

Avtor:Matjaž Intihar
07.11.2013 16:10
Stran:

Za konec

Olympus je s sistemom 4/3 (Olympus E-1 prva kamera DSLR iz sistema 4/3) želel narediti nov korak, ki bi v prihodnosti pokazal svojo pravo moč. Z manjšim tipalom imeti manj stroškov, manjše kamere, lažje in svetlejše objektive. Tudi ohišja E kamer so bila odlična, med najbolj trpežnimi. Toda tehnologija je šla naprej, večja tipala so pokazala svojo moč in predvsem milijoni točk na tipalih se niso ustavili. Še celo več. Več točk nič več ne pomeni slabšo kakovost slike.

Tako je Olympus večje kamere in objektive E sistema nekako upokojil (žal sem to že ob predstavitvi E sistema l.2003 v interviju napovedal glavnemu inžinerju projekta g. Toshiyuki Terada) in začel l. 2009 odpirati pot novemu mikro 4/3 razredu, ki pa uporablja enaka tipala. Tu so dosegli svoj uspeh, katerega pa prav z OM-D kamerami ponovno razširjajo.

Kamera Olympus OM-D E-M1, nudi možnost uporabe v praksi kot jo poznamo iz razreda DSLR in zraven še kompaktnost celotnega sistema. V malo fototorbo lahko shranite ohišje ter pet, šest objektivov od goriščnice 16mm do 600mm (ekv.35mm), bliskavice z radijskim vodenjem in še vedno vse skupaj zasede manj prostora kot po goriščnicah pol manj zmogljiv sistem iz razreda DSLR.

Seveda je kamera OM-D E-M1 nek kompromis. EVF iskalo nikakor ni primerljivo s tistim iz kamer DSLR, vendar je uporabno. Kamera ne nudi tiste hitrostne odzivnosti kot cenovno enake kamere iz razreda DSLR, toda še vedno je zadovoljivo hitra.

Če razmišljate o kameri, ki nudi kompaktnost sistema vedite, da to trenutno najbolje nudi prav Olympus OM-D E-M1. Kamero iz mikro 4/3 razreda sploh ne primerjajte s kamerami DSLR. Olympus OM-D E-M1 je lahko v mnogočem povsem primerljiva, vendar njena prednost je v kompaktnosti sistema. Prav to lahko marsikomu šteje. Z EVF iskalom je daleč višje od kamer PEN in ostalih CSC konkurentk.
Tisti uporabniki kamer Olympus, ki so prešli iz kamer PEN na OM-D ker jim je do sedaj manjkalo iskalo, so navdušeni. Uporabniki klasičnega sistema 4/3 so končno dobili nekaj, da dodajo v svoj E sistem in s pomočjo adapterja lahko uporabljajo vse E objektive.

Naj zaključim. Kamero Olympus OM-D E-M1 ne primerjajte s kamerami DSLR. Ni njihova zamenjava ali konkurentka. Je prej tista kamera, ki osvoji s kompaktnostjo sistema in široko uporabno vrednostjo. Če je to vam več vredno od hitrosti in dobrega pogleda skozi pravo iskalo, potem je OM-D E-M1 odlična izbira. Ne malo uporabnikov kamer DSLR je spoznalo, da jih za svoj način fotografiranja ne rabijo in so šli v razred kamer brez zrcala in izmenljivimi objektivi. Tu si je sistem PEN odrezal največji del pogače, ki niti ni več majhna. Zato so pri Olympus s kamero OM-D zadeli v polno. Marsikateri PEN uporabnik si jo bo (je že) zaželel, saj še vedno nudi kompaktnost a prav zaradi EVF iskala, boljšega držanja v roki, še večjo uporabniško vrednost.

Test lahko zaključim tudi tako. Olympus OM-D E-M1 ima svoje velike prednosti. So za vas dovolj močne, da se odločite za njo pa veste samo vi. Sam za kamero OM-D E-M1 in kameri določen sistem kar rečem, "Sistem za FotoPOTEP"!

Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com