Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Olympus OM-D E-M5 / Z repliko obujena legenda

Avtor:Matjaž Intihar
21.05.2012 16:38
Stran:

Olympus je tisto podjetje, katero je v fotografijo vedno prinašalo inovacije. Zanimivo pa, da so sem ter tja zaradi prehitrih novosti tudi potegnili kratko. V analogni tehniki so imeli odlične kamere SLR iz sistema OM, kateri pa je bil žal ukinjen kmalu po prihodu avtomatskega ostrenja (AF) in kamere Olympus OM-707 AF.
V digitalni tehniki so leta 2003 prišli nazaj z velikimi upi. Ob predstavitvi sistema in kamere mi je v intervjuju Toshiyuki Terada, glavni inženir sistema E zagotavljal, da nikoli več ne bodo ponovili napake iz analognega AF sistema. A glej ga zlomka, točno to kar sem jim serviral v prvem vprašanju, se je zgodilo. E sistem (članek - uradna predstavitel l.2003) kamer DSLR je šel po sedmih letih po tihem v pozabo.

Toda Olympusov duh je še tu in še vedno so polni inovacij. Fotografski trg so leta 2009 presenetili s kakovostnim kompaktnim ohišjem, »velikim« tipalom iz sistema 4/3 in možnostjo menjave objektiva. Rodila se je kamera PEN (oziroma sistem m4/3), ki je tudi digitalna replika analogne kamere PEN iz leta 1966. Toda v tem sistemu ni zrcala, medlice in prizme. Zato na njih še vedno gledajo kot na kompaktne kamere z izmenljivimi objektivi. Ker manjka kar nekaj delov iz sveta kamer SLR, so pridobili krajši prostor med zadnjo lečo in tipalom, uspešno zmanjšali objektive, ter posledično tudi kamero samo. Rojen je bil sistem micro 4/3, katerega danes več ali manj kopirajo tudi drugi. Od velikih se samo še Canon ni odločil vstopiti v razred kamer brez zrcala z izmenljivimi objektivi. Torej Olympus kot vodilni v tem novem razredu lepo prenaša analogno tradicijo v digitalno.


Digitalno po analogni legendi. Olympus OM-D E-M5.

 

Olympus OM-D E-M5

Pri mikro 4/3 sistemu in kamerah PEN (test e-Fotografija Olympus PEN E-P3, E-PL3, E-PM1) nekateri pogrešajo iskalo. Pogrešajo predvsem tisti fotografi, ki poznajo prednosti kamer DSLR ali tisti, ki imajo Olympus E sistem kamero (test Olympus E-1, Olympus E-3) in bi radi nekaj novega, podobnega. Kamere PEN pa jim prav zaradi manjka iskala ne odgovarjajo.
Sistem mikro 4/3 ima pred navadnim sistemom 4/3 prednost predvsem v kompaktnosti. Majhno ohišje, ki je tako prav zato, ker nima klasičnega DSLR sistema iskala in seveda manjši objektivi, ki nudijo kljub svoji kompaktnosti izredno dolge goriščnice.

Olympus inženirji ne spijo. Že s sistemom E so se nekako vračali nazaj v svet kamer z zrcalom in omenjali povezanost z analognimi kamerami OM. Sedaj so sistem PEN nagradili tako, kot so znali že leta 1972, s predstavitvijo zrcalno-refleksne kamere M-1. Ja prav ste prebrali M-1. Kaj kmalu so spoznali, da ima Leica že zaščiteno to črko in spremenili ime v OM-1.
Vrednost te analogne kamere? Bila je najmanjša zrcalno-refleksna kamera z velikim in svetlim iskalom. Zdaj je nadgradnja mikro 4/3 sistema dobila logično »retro« nadgradnjo. Olympus je sistem PEN priredil tako, da je kamera dovolj podobna »legendi« OM-1 in da je v sistem mikro 4/3 dodano iskalo. Seveda, sistem nima zrcala, zato je iskalo elektronsko (EVF). A prav to da tej kameri še dodatni čar, samosvojo lastnost, da jo sploh ne primerjamo s kamerami DSLR in da jo takoj postavimo na najvišjo stopnico brez zrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi.


Olimpus OM-D ima podobno obliko, velikost, kot analogna OM. Nova pridobitev pri Olympus v razredu m4/3 je elektronsko iskalo (EVF), ki je postavljeno tja kjer smo vajeni iskal pri kamerah DSLR.

Ohišje

Kot je bila nekdaj majhna OM-1, je sedaj majhna OM-D. Kompaktnost 122x89x43mm je za kamere DSLR nedosegljiva. Teža je zgolj 425g.
Odličen podatek je, da je ohišje iz magnezijeve zlitine, zaščiteno na vlago, prah, dežne kaplje.
Glede rokovanja s kamero in nastavitvami rabimo nekaj časa. Vendar je vse na svojem mestu in Olympus uporabnik si je s kamero hitro na ti.


Zdaj je lahko vsakomur jasno kakšna je kompaktnost kamere Olympus OM-D. Seveda ima "prava" kamera DSLR obilo svojih dobrih prednosti. Vendar Olympus išče drugačne kupce.

Tehnika

Kamera Olympus OM-D je iz sistema mikro 4/3. Oziroma bolj široko glede konkurenčnih je v razredu manjših kamer brez zrcala z izmenljivimi objektivi. V bistvu je Olympus v tej kameri združil DSLR lastnosti in elektronska pomagala. Po obliki kot uporabniški vrednosti je to kamera iz pogleda DSLR. Glede majhnosti, kompaktnosti, elektronskega iskala (EVF) pa ostaja v svojem razredu. Le s to razliko, da jo EVF iskalo postavlja na najvišjo stopnico brez zrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi. Iskalo ima ločljivost 1.44M točk in je svetlo ter res dobro ločljivo. Ni ga še za primerjati s klasičnimi iskali z medlico in prizmo (stekli), a je dovolj uporabno. Zamera gre samo opaznemu zamiku zarisa slike ob premiku. A se uporabnik navadi, saj te kamere ne bomo uporabljali za hitre reporterske namene.
Zaslon velikosti 3 palce ima »samo« 610.000 točk, vendar je OLED tehnologije in občutljiv na dotik. Lahko recimo izbiramo mesto ostrenja in prožimo.


OLED zaslon z dobro ločljivostjo, občutljiv na dotik, nastavitvenih gumbov ni veliko, kar je dobrodošlo za vse tiste, ki iščejo enostavnost.

Zaslon je gibljiv, kar doprinese k še večji uporabniški vrednosti pri video zajemu ali, ko fotograf išče motiv iz drugih kotov. Na ta način tudi lažje "kradete" portrete.

Pri zaslonu in EVF imamo malo težavo. Gledamo skozi iskalo in prožimo. Tisti, ki ste vajeni, da pogledate sliko na zaslonu, ... ni je. Olympus te možnosti, kljub 100 in 1 dodatni nastavitvi preko menija (še) ni dodal. Sicer lahko v osnovi uporabljamo zaslon, ko se z očesom približamo iskalu, se avtomatsko vklopi EVF iskalo in, ko pogledamo jo vidimo na zaslonu. Žal obratno ne gre in kar precej energije gre v takem načinu delovanja.

Tipalo je CMOS in nudi solidnih 16M točk. V hobi fotografiji se več niti ne potrebuje. Vendar tu se vidi, da manjše tipalo glede kakovosti še ne zmore leteti z mega točkami in to je bil tudi razlog zatona osnovnega 4/3 sistema. (V opombo. S kamero OM-D, objektivom 75-300mm in 16M točkami sem uspel z mnogimi detajli in ostro, izpisati plakat velikosti 50x70cm).
Kamera OM-D zmore zaporedno snemati s kar 9 posnetki v sekundi.


Na zgornjem delu je več vrtljivih gumbov, nekaterim lahko prenastavljate funkcijo delovanja.

Programski gumb. Olympus tako kot pri kompaktnih kamerah tudi pri OM-D nudi obilo slikovnih in umetniških, jaz jim pravim "HEC" programov (glej test Olympus SZ-14).

V ohišju kamere je novi kar 5-osni sistem stabilizacije slike. Sam neke opazne razlike do drugih sistemov stabilizacije nisem opazil, motilo pa me je njegovo delovanje, saj se ga vseskozi sliši. Kmalu se tega navadiš, vendar zanimivo. Tudi, če stabilizacijo izklopiš je delovanje sistema slišno.

Meni in nastavitve

Meni je v slovenščini. Nudi dovolj dobro preglednost in enostavnost. Za tiste bolj zahtevne pa obstaja okno »Custom Menu«, kjer se skriva 100 in 1 nastavitev, preko katere lahko določamo celo smer vrtenja ostritve, spreminjamo funkcije različnim gumbom, itd.


Prvi del menija nudi klasične nastavitve. Teh ni veliko in kamera OM-D je lahko primerna tudi za začetnike. Jezik nastavitev menija lahko prenastavite tudi na slovenščino.


Kdor želi več ima na razpolago lastne "Custom" nastavitve.


Določenim gumbom lahko izbirate različno funkcijo delovanja.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com