Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic DMC-GF2 / Dvoživka z dobrim razlogom

Avtor:Matjaž Intihar
23.05.2011 19:54
Stran:

Uvod

Končno se je pri nas zbudil tudi Panasonic. Prihajajo kamere za test, nov distributer, predstavitve. Priznano veliko japonsko podjetje, ki deluje pod okriljem koncerna Matsushita je ob prihodu digitalnih fotokamer postalo zelo prodorno in eno izmed največjih ter najboljših ponudnikov.
Panasonic kompaktne fotokamere so povsod po svetu postavljene ob bok Canon in Sony. Panasonic, ki ima ogromne izkušnje iz digitalnega video sveta, se je zelo hitro priljubil družinskim in popotniškim fotografom. Toda ponudba fotokamer samo za te fotografe, je bila za njih kmalu premalo. Želijo vstopiti tudi na področje hobi in bolj resnih fotografov. Tu pa se že pričakuje nekaj višjo kakovost slike. Pri Panasonic vedo, da nimajo tistega znanja, da bi v svetu DSLR lahko konkurirali Canon in Nikon. Zato so šli svojo pot, se vključili v Olympus sistem 4/3 in preko njega pridobivajo izkušnje ter potrebno znanje, da bodo v prihodnosti šli še višje.
Menim, da bo čez pet let prav Panasonic tisto podjetje, ki bo močno krojilo profesionalno 3D fotografijo kot 3D video. V video so že dolgo v sami špici. Če najdejo dovolj izkušenj, delajo na razvoju in patentih, pridobivajo hobi uporabnike, potem bo to podjetje v 3D fotosvetu lahko med vodilnimi tudi pri sami tehniki, ne samo sliki.

 

Micro 3/4

Ko je Olympus predstavil kamero PEN in sistem micro 4/3, si nisem bil na jasnem kaj z njim sploh želijo. Toda morali so narediti nekaj novega, drugačnega, saj Canon in Nikon dobesedno požanjeta vse med kamerami DSLR. Vsi ostali so obrobni igralci in sam razvoj stane preveč, da bi sploh lahko konkurirali.
Panasonic ni stal ob strani in predstavil je svojo kamero iz sistema micro 4/3. Na prvi pogled te kamere izgledajo kot male kompaktne, le da imajo na ohišju nekam velik objektiv.
Ideja sistema je zanimiva, že dolga leta poznana in želena. Veliko tipalo, ki omogoča kakovost in izmenljivi objektivi. Tako v mali »škatlici« dobimo vse tehnične možnosti, katere nudijo kamere brez zrcal, obenem pa odlično sliko in možnost menjati objektive.
Sam si še danes nisem čisto na jasnem kako naj tem kameram sploh rečem. Po razmisleku naj bodo, »kompaktne kamere brez zrcala, z izmenljivimi objektivi«!

 

Ohišje

Kakorkoli ohišje kamere Panasonic GF2 obračaš, vidiš kompaktno kamero. Vse je tako kot na boljših kompaktnih kamerah. Velikost 113x68x33mm in teža 310g to samo potrjujeta. Prav tako nastavitveni gumbi, zaslon. Res pa, da je vse skupaj narejeno tako, da kaže izredno dobro izdelavo, materiale kot kakovost. Hladni aluminij v katerega je zaprto ohišje celoto prav lepo zaključi.
Tista glavna razlika med navadnimi kompakti in Panasonic GF2 pa se skriva v izmenljivem objektivu. Razen enogoriščnih z majhnimi goriščnicami so vsi veliki. Veliki v smislu primerjave z ohišjem. S tem pa izgubimo tisto, kar naj bi pridobili. To je kompaktnost. No vsake oči imajo svojega slikarja. Še toliko bolj, če ste sami uporabniki teh kamer potem velikost objektiva niti ni nek pomemben faktor. Je, kot je!


Nikon P500, Panasonic GF2, Canon S95.

 

Hitrost delovanja

Po vklopu kamere takoj spoznamo, da je bolj podobna zrcalno refleksnim kot kompaktnim. Je v trenutku pripravljena na proženje. Objektiv je klasični kot na kamerah DSLR, zato ni nobenega čakanja, da se objektiv zbudi. Samo obrnemo obroč za zum, če ga objektiv ima in prožimo. Merjenje oddaljenosti in svetlobe je hitro. Prav tako proženje.
Glede na kompaktne kamere so hitro dosegljive tudi funkcijske nastavitve. Če si uporabnik kamere DSLR pa pri nekaterih nastavitvah opaziš, da ni vse tako kot si vajen.

 

Baterija

Velika Li-Ion baterija zaseda 1/3 notranjosti ohišja. Vendar veliko tipalo in zaslon, ki je vseskozi v uporabi saj preko njega gledamo motiv, pridno in dokaj hitro potrošita baterijo. S to kamero boste samo najbolj šparovni lahko fotografirali cel dan. Vsem drugim priporočam, da že ob nakupu kamere vzamete še dodatno baterijo.

Nastavitve na kameri

Vse glavne nastavitve lahko opravimo preko direktnih funkcijskih gumbov na kameri. Dodatne nastavitve, ki so občasno potrebne pa dobimo preko funkcijskega gumba in menija.
Zaslon na kameri je občutljiv na dotik in preko njega lahko odpremo in nastavljamo določene funkcije.

 

Zaslon

Kamera nima iskala, zato je zaslon ključnega pomena. Velik je tri palce, zanimivo pa, da nima visoke ločljivosti. Nudi samo 460.000 točk, je pa občutljiv na dotik in tako zopet nekaj posebnega in marsikdaj uporabnega. Pogled na motiv in informacije je dober tudi pri močni svetlobi. Tu pa se vidi ena bistvenih razlik na proti kameram DSLR. Pogled skozi iskalo ima svoje prednosti.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com