Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic Lumix GH4 / kamera iz najvišje CSC stopnice

Avtor:Matjaž Intihar
08.08.2014 11:33
Stran:

Fotografu ime Panasonic nikakor ni več neznano. Že leta 2003 sem podal prvi test kompaktne fotokamere Panasonic DMC F1 (test). Bila je pravo presenečenje in osvežitev na dokaj klasičnem fotografskem trgu. Ve se, digitalna tehnologija ni več domena mehanskih delov ampak napredne elektronike. In tu ima Panasonic več izkušenj kot oba "stara" fotografska giganta skupaj. Vendar prepričati najbolj zahtevne kupce in predvsem uporabnike je krepko težje. Panasonic je v več kot 10 letih vstopa med ponudnike fotokamer naredil velik preskok. Seveda se ne spotika v razredu DSLR, saj tu baza fotografov daje največji pomen možnemu razvoju fotokamer in njeni prodaji. Toda med kompaktnimi kamerami in sedaj vse bolj prodornimi kamerami iz razreda CSC je Panasonic med tistimi, ki nudijo največ. To še kako dobro kaže fotokamera GH4.

Panasonic Lumix GH4

Verzija GH1 je prišla na trg leta 2009. Panasonic je bil prvi, ki je povzel Olympus 4/3 sistem. V bistvu močno skupaj sodelujejo in nekaj let nazaj, ko je bil foto oddelek Olympus v krizi je bilo veliko govora, da jih bo Panasonic enostavno prevzel. Od tega na koncu ni bilo nič.

Panasonic nekako na dve leti da na trg izboljšani model njihove najbolj napredne kamere. In ker podjetje Panasonic ni klasično fotografsko, trgu da več drugačnih rešitev. Pri GH4 so svojo napredno tehnologijo iz profesionalnega video sveta dodali tudi v to kamero. Tako da video snemalci, ki bi radi uporabili manjše, cenejše kamere kot tiste iz razreda DSLR, že gledajo tudi za še manjšo GH4. Ta nudi celo dodatni nastavek za napredni 4K zapis. V HD zapisu pa zapis s 100 sličicami v sekundi. Izbiramo pa lahko med različnimi zelo naprednimi kodeki zapisa (IBP, ALL-Intra). Obenem ima kamera v HD zapisu izredno močan podatkovni tok (200Mbps), kar daje možnost odličnega obdelovanja podatkov.

Ohišje

Veliko je 133x93x84mm, težko 560g. Torej ni majhno, kar pa nikakor ni moteče. Zame celo odlično, saj se to ohišje odlično drži v roki. Zmogljiva napredna kamera ni nujno, da je majhna. Majhnost pomeni slabše držanje v roki in posledično hitrejše stresenost posnetka in težje upravljanje z gumbi. Na kameri je 22 gumbov in en vrtljivi s štirifunkcijsko nastavitvijo.

Tehnika

Kamera Panasonic GH4 ima tipalo 4/3 formata z ločljivostjo 16M točk. Ločljivost ni več nek konkurenčen podatek, vendar jo je dovolj tudi za večje povečave.
Občutljivost tipala je od ISO 200, do ISO 25.600. Obenem nudi tudi AUTO nastavitev, kar hobi fotografov lahko odlično pomaga, da ne bo stresenih posnetkov.
Zaslon je velikosti 3 palcev, ločljivosti 1M točk. Iskalo je EVF (elektronsko) s 0.67X-no povečavo. Pokritost motiva preko iskala je 100%. V kamerah CSC je sedaj EVF iskalo nekaj normalnega. Pogled skozi njega lahko moti samo fotografa, ki dobro pozna večja iskala s prizmo iz naprednih kamer DSLR. Ločljivost EVF iskala je preko 2M točk in v praksi povsem dobro služi. Mene osebno ta iskala še ne prepričajo, vendar ko vem katero kamero uporabljam, se ne obremenjujem z mislijo, kako bi videl skozi iskalo boljših kamer DSLR. Časi osvetlitve so od 60sek., do 1/8000sek. Kamera zmore zajeti kar 12 posnetkov v sekundi.
Za shranjevanje kamera uporablja SD pomnilne kartice. Zelo pozitivno je tudi to, da kamera uporablja večjo baterijo. Zmogljivost je tako enaka kot pri naprednih kamerah DSLR. Kamera ima tudi WI-Fi povezavo. Omogoča prenos podatkov, kot kontroliranje kamere na daljavo.

Delovanje kamere

Ko primeš v roke kamero iz razreda CSC se moraš zavedati, da imajo te kamere svoj namen in svoje uporabnike. Vendar je šel Panasonic močan korak naprej in kamera nudi veliko večino naprednih nastavitev ter vse glavne preko gumbov na kameri. Še več. Kamera omogoča kar štiri Fn. (funkcijske) gumbe, katerim lahko sami nastavimo funkcijo delovanja.
Malo nerazumljiva mi je postavitev gumba za korekturo osvetlitve EV -/+. Gumb oziroma nastvitev, ki je večkrat v uporabi je sicer na zgornjem delu kamere, vendar daleč od uporabne funkcije kot imata narejeno Nikon ali Canon. Tu sem še enkrat več spoznal, da je Panasonic podjetje z drugačno logiko. Po drugi strani pa so dodali na večji vrtljivi, takoj dosegljivi gumb nastavitev za izbiro števila posnetkov zajema in HDR snemanje. Se vidi, da želijo hobi fotografu ponuditi sicer želene, a poznavalcu manj uporabne lastnosti.

Ostrenje je zadovoljivo hitro, zaslon in dodatne nastvitve preko njega odlične. Meni je obsežen in klasičnemu fotografu z veliko manj znanih funkcij, a fotograf "elektronik" jih bo z veseljem premikal. Ja filozofija, ki jo ima Panasonic ni povsem usklajena s klasičnimi foto ponudniki, vendar prav zaradi tega ima svoje kupce in zveste uporabnike. Se mi zdi pravilno, da gre Panasonic naprej s svojo vizijo.

Uporabniška vrednost kamere

S kamero Panasonic GH4 se da lepo delovati. Dobro se jo drži v roki, je hitra in natančna v delovanju. Mikro 4/3 sistem omogoča majhnost objektivov. Tu se pozna večja prednost te kamere, saj imate lahko objektiv z ozkim kotom, pa je glede na kamere DSLR še vedno kompakten. Na kameri sem uporabljal objektiv, ki je zelo široko uporaben. Goriščnice so od 14 do 140mm, kar prevedeno v 35mm razred kota zajema pomeni 28-280mm. Torej imamo dovolj širok kot, kot močan teleobjektiv v enem dovolj kompaktnem objektivu. Panasonic ima tudi več dodatnih objektivov, ker pa je kamera v enakem m4/3 sistemu kot Olympus, lahko uporabite tudi te objektive. Le z eno razliko, da Panasonic nima stabilizacije slike O.I.S. preko tipala, ampak mora biti tehnologija stabilizacije v objektivu. Katere pa Olympus objektivi nimajo. Zato pri uporabi teh objektivov na GH4 bodite močno pozorni na čas osvetlitve, da ne stresete posnetek (članek: Streseni posnetek).

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com