Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop triki - Hitra sprememba velikosti datotek

11.11.2009 10:58

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Poglej si funkcijo Image Processor v VIDEO zapisu

 

 

Hitra sprememba velikosti datotek in njihovih formatov zapisa

Že na začetku naj omenim, da funkcijo Image Processor lahko izkoriščamo v programu Photoshop, kot podprogramu Bridge.

Fotografije iz fotokamer hranimo v večini primerov v datoteki JPEG. Za različne prikaze, objave in podobno, moramo večim slikam pomanjšati ločljivost ali spremeniti datoteko v drug format kot TIFF ali PSD. Program Bridge katerega izkoriščamo za pregled fotografij, iskanje in dodajanje ključnih besed je dodan k programu Photoshop kot podprogram. Zato imamo za nekatere funkcije lahko kar preko programa Bridge enake možnost izbrati jih in označenim fotografijam hitro spremeniti lastnost.
Če še ne poznate funkcije Image Processor (v programu Photoshop je v oknu File / Scripts), jo bomo spoznali skupaj v tokratni predstavitvi podprograma Bridge. Kaj nam ta funkcija prinaša?
Originalne fotografije (lahko tudi v RAW zapisu), ki jih imate v mapi so večje velikosti, vi pa potrebujete majhne slike za pošiljanje po internetu ali za prikaz na spletni strani v JPEG zapisu. Želite sliko za pripravo v grafičnih ali drugih programih in jo spremeniti v zapis TIFF? Želite fotografije v originalni Photoshop datoteki PSD, katere boste uporabljali za delo v plasteh? Želite izbranim slikam poleg teh sprememb dodati še funkcijo iz arhiva Actions, ali pa dodati še copyright informacijo? Nič lažjega. Kar preko programa Bridge lahko zaženete Photoshop in njegove funkcije.


1. Označite fotografije katerim želite spremeniti velikost in format zapisa.

V vednost! Pomanjšate in v format JPEG, TIFF ali PSD lahko spremenite tudi RAW datoteke. Za to ne potrebujete vstop v program Camera Raw ali Lightroom. Akcijo izvedete kar preko okna Image Processor.


2. Preko okna Tools izberite vrstico Photoshop in funkcijo Image Procesor.


Povečana slika polnega zgornjega okna.


3. V oknu Image Procesor imamo po vrstnem redu več možnosti (glej povečano sliko spodaj).


V prvem oknu (1) izberemo mapo v kateri so želene fotografije (če delujemo preko Bridge imamo fotografije že označene), v drugem (2) pa cilj kam želimo, da se fotografije shranijo. Če izberete osnovno funkcijo, da se slike shranijo v isto mapo, se bo avtomatsko ustvarila nova mapa (slika 4 spodaj).
Sledi možnost izbire (3) v kateri format se zapišejo slike (JPG, TIFF, PSD) in v kateri velikosti. Velikost lahko pustimo in samo spremenimo format ali določimo velikost slike v pikslih. Izberemo lahko še dodatno funkcijo Actions (4 Preference). Če imate akcije že pripravljene lahko slikam funkcijo dodate kar tu. Vsem slikam lahko dopišemo še Copyright, oziroma dodamo izbrani profil.


4. V vsakem primeru originalne fotografije ostanejo nedotaknjene. Če smo izbrali, da se nam slike spremenijo v različne formate ali mere, se nam shranijo v lastne mape.


Slike iz mape JPEG.


Slike iz mape PSD.


Slike iz mape TIFF.

 

Imate vprašanje? Pišite na: editor@e-fotografija.com

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com