Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Black Diamond 1.4 - ALR platno za projekcije v svetlih prostorih

17.05.2018 17:15

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Uporabljamo najboljše fotokamere in objektive. Fotografije obdelamo na odličnih računalnikih z najboljšimi programi in na kalibriranih zaslonih najvišje kakovosti. Kaj pa za ogled fotografij?

V bistvu nam računalniški zaslon nudi najboljšo kakovost ogleda fotografij. Slika na dobrem zaslonu najbolje poda tonsko paleto barv in ostrino. Vendar naj bo zaslon še tako velik, je slika premajhna za predstavitve večim gledalcem.

Veliki TV zasloni imajo zaradi velikosti nizko ločljivost, barve in kontraste pa prirejene za ogled filmov, kar ni primerno za fotografijo.

Tako nam ostane na voljo poleg tiska fotografije na papir, le še iz že analognih časov poznana projekcija.

Tisk z dobrimi tiskalniki, nam lahko poda solidne tonske vrednosti. Če pri tonsko najbolj zahtevnih fotografijah na papirju, ne vidimo zraven originala na zaslonu, smo s printom zadovoljni. Vendar tiskanih fotografij ne moremo predstaviti kot prezentacijo v manjšem prostoru.

Torej, za predstavitev naših odličnih fotografij večji skupini gledalcev potrebujemo projekcijo v večji velikosti.

Kje so že časi diapozitivov in dobrih projektorjev? Še danes velja, da ima diapozitiv najvišjo možno barvno zasičenost, vse tja do 3,6D (density - počrnitvena vrednost). Na filmih in v njegovi projekciji številki, ki krojita digitalni zapis 0 in 1, nista imeli pomena. Pri predstavitvi digitalnih fotografij smo tehnološko omejeni. Naši zasloni zaradi zgolj 8, ali 10 bitnega zapisa, ne omogočajo predstaviti širše tonske lestvice. Zato bi pri počrnitvenem obsegu kot ga je imel diapozitiv 3.6D, videli več manjkajočih vmesnih tonov.
Več o teoriji digitalnega zapisa sem zapisal v knjigi (Osnove digitalne tehnike in praktične izkušnje pri digitalizaciji fotografije).

Vendar obstajajo dobri in slabi projektorji in enako pomembno kot na fotokameri, dobra in slaba platna za projekcijo.

Kot pri zajemu slike, tudi za njeno predstavitev velja, da moramo imeti na voljo odlično opremo za projekcijo.

Težava projekcij pa je, da nismo vedno v povsem zatemnjenih prostorih. Na belih platnih, nam dodatna svetloba v ambientu vpliva na kontrast. Zadostuje že svetloba luči na stropu, ali odstrto manjše okno.

Namesto da bi videli zasičene temne tonske vrednosti, se dodatna svetloba od belega platna odbije in temne površine nimajo več polne zasičenosti. To ni več to, kar smo posneli s kamero in obdelali v računalniškem programu. Naše odlične fotografije se zaradi dodatne svetlobe dobesedno razvodenijo.
V prostorih, katere ne moremo povsem zatemniti, nam je pa pomembna barvna kakovost projekcije, so na voljo platna ALR (Ambient Light Rejecting).

Ideja je sledeča. Dober odboj direktne svetlobe iz reflektorja in absorbcija stranske svetlobe ambienta.

Podjetje Screen Innovations izdeluje poleg klasičnih belih projekcijskih platen, tudi taka, ki obsorbirajo stransko svetlobo.

Preizkusil sem platno Black Diamond 1,4. Je skoraj temno sivo, zato na začetku kar dvomiš v dobro projekcijo svojih fotografij. Na platnu so kristali, ki odbijajo svetlobo samo v smeri direktne svetlobe, stransko pa vpijejo. Ker je platno temnejše, stranska svetloba ne vpliva veliko na temne dele na fotografiji.

Kakovost pogleda na sliko je res vrhunska. Na preizkusu je v sobo prihajala stranska svetloba iz okna. Fotografija projicirana na platno Black Diamond 1.4, je še evdno imela kontrast 30:1. Klasično belo platno samo 8:1. Ob dodatno prižganih lučeh, je bil kontrast še vedno 22:1, na belem platnu pa samo še 4:1.
Za projekcijo potrebujemo dober projektor z močno svetlobo. Danes je standard ločljivosti projektorjev 4K. Struktura platna Black Diamond 1.4, je zelo fina in že zagotavlja odlično sliko tudi pri projektorjih ločljivosti 8K. (Članek: Ločljivost prihodnosti / UHD-4K, FUHD-8K, QUHD-16K)

Vsaka dobra lastnost pa prinese kakšno slabost. Pri belih platnih se nam odbija svetloba v vse smeri in pogled na sliko je možen tudi iz strani. Pri platnih ALR je kot dobrega pogleda na sliko ožji. Zato morajo biti gledalci v bližini optične osi projektorja. In tudi projektor mora biti postavljen v najboljši legi glede na platno.

Vendar na koncu smo poplačani z vrhunsko projekcijo, pa čeprav je v prostoru dodatna svetloba.

Platna Black Diamond podjetja Screen Innovations so na voljo glede na predvideno moč svetlobe v ambientu v različnih strukturah (1.8, 1.4, 0.8). Platno je v preizkus posodilo podjetje Lestra d.o.o (Center projekcije).

 

 

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com