Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Portret v protisvetlobi in bliskavica Hitri FotoNAMIG

06.02.2017 14:27

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Portret v protisvetlobi in bliskavica

Danes imamo na voljo več možnosti kako se spopasti s fotografiranjem v protisvetlobo. Še desetletje nazaj, so si v takih svetlobnih pogojih upali fotografirati le redki profesionalci. Digitalna kamera in "zastonj", takoj viden posnetek za analizo, nam je prinesel možnost hitrega učenja in preizkušanja. Nasveti izkušenih fotografov, učenje preko interneta, fotografske delavnice in še je možnosti spoznati kako. Kadar imamo močno svetlobo iz ozadja, merjenje svetlobe oceni, da je le te veliko. Portret pa gleda proti nam in je v senci. Zato je na večini fotografij v protisvetlobo le ta pretemen. Da bo portret prepoznaven in bolje osvetljen si lahko pomagamo na dva načini. V prvem samo spremenimo parametre osvetlitve (EV) v plus, vendar s tem izgubimo zaris ozadja in slika portreta je mehka in barvno enolična. Včasih si želimo prav to in zato je tudi ta način lahko uporaben.

Korektura EV +2, brez bliskavice. V primeru uporabe korekture v +, se izgubi zapis močno osvetljenega ozadja.

 

Da se nam na fotografiji ne izgubi ozadje, si lahko pomagamo tudi na sledeč način. Vsaka kamera ima možnost uporabe bliskavice. Za doosvetlitev portreta v protisvetlobi zadostuje že tista vgrajena na kameri. Manj izkušenim priporočam, da prestavijo na P program osvetlitve in nižji ISO 100 ali 200. Vklopljena bliskavica na kameri v močni dnevni svetlobi nima take moči osvetlitve kot v temnih prostorih. Zato morate biti blizu portreta in uporabiti široki kot v večini primerov. Oddaljenost od osebe naj bo okoli 1m, največ do 1,5m. Če boste uporabljali dodatno bliskavico, ima le ta opazno večjo moč in ste lahko bolj umaknjeni od portreta. V primeru uporabe bliskavice se bo svetloba izmerila glede na moč vpadne svetlobe. Zato je ta način zelo priporočljiv za fotografiranje portreta v močni protisvetlobi. Ob pravilni uporabi bliskavice je portret odlično osvetljen, naravnih barv, dobrim kontrastom in posledično deluje zelo ostro. Vsaka kamera ima še dodatno možnost, to je korekturo moči bliskavice. Če ima bliskavica premalo izrazit vpliv potem dodajte korekturo bliskavice v +.

Dodana je svetloba bliskavice. Da je ozadje temnejše, sem uporabil korekturo osvetlitve EV -1. Korekturo v minus sem lahko izbral, ker sem bil z uporabo širokega kota blizu portreta.

 

HITRI FotoNAMIG

Uporaba bliskavice nam čase osvetlitve dovoli nastavljati samo do sinhronizacijskega časa. V večini primerov med 1/180 do 1/250 sekunde. Zato pri fotografiranju v močno svetlobo ne uporabljate visoki ISO. Manj izkušeni uporabite kar programsko nastavev P, ki bo sama izbrala čas in zaslonko. V primeru uporabe prioritete zaslonke vedite, da se pri odprtih zaslonkah potrebuje zelo kratke čase osvetlitve in so lahko fotografije posledično preosvetljene zaradi sinhronizacijske zapore. Če uporabljate dodatno bliskavico, ima večina njih možnost izkoristiti podaljšan čas osvetlitve in z njimi lahko delujete tudi s krajšimi časi.

Vsi kratki FotoNAMIGi v primerjavi fotografij​ (Vstopi)

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com