Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sirui T-005X - Stojalo za popotnika

12.01.2017 13:02

Avtor: Matjaž Intihar

 

Brez stojala ne bo šlo, prebere, ali sliši hobi fotograf od bolj izkušenega. Fotografira se ponoči v mestu, v temi zvezde, prvo svetlobo pred sončnim vzhodom, ali modro nebo po sončnem zahodu...
Stojalo potrebujemo tudi, ko podnevi fotografiramo z daljšimi časi. Krajinski fotografi brez njega ne gredo nikamor.

Ob nakupu dodatne opreme smo lahko v še večji dilemi, kot pri izbiri fotografske kamere. Na voljo je toliko različne, da se prepustimo nasvetom tistim, ki jo že imajo, ali kar trgovcu. Na večernih tečajih fotografije in FotoPOTEPih opazim neverjetno veliko različnih stojal. Ob vprašanju o zadovoljstvu nad njim, slišim večinoma negodovanje. Ali so pretežki in nerodni, ali zaradi iskanja nizke cene komaj še primerni za držanje kamere. Dobro vem, kako je ob nasvetu glede izbire stojala podobno kot pri izbiri fotokamere. Povej kje ga boš najbolj uporabljal.

Večini izbira stojala sprva deluje nekaj povsem enostavnega. Izbereš, plačaš, uporabljaš! Toda ob takem načinu se hitro spozna zgoraj navedeno nezadovoljstvo. Že ob prvem pregledu ponudbe se pojavijo vprašanja. Vprašamo uporabnike stojal in slišimo še več različnih mnenj o pravi izbiri. Kot vedno. Če določena oprema odlično služi enemu uporabniku, ali mu je celo pogoj, ni nujno, da bo dobra tudi za drugega.

Zato naj velja enako vprašanje kot pri izbiri fotokamere. V kateri smeri fotografije ga bomo uporabljali?

Če boste več fotografirali v slabi svetlobi, ponoči zvezde, v zgodnji jutranji svetlobi, v vetru, panorame z več posnetki..., potem brez trdnega, težkega stojala ne gre. Vsaka vibracija, katero stojalo ne bo absorbiralo v zadostni meri se lahko predstavi na streseni fotografiji. Vemo katero stojalo res služi svojemu namenu. To je kubik velika betonska kocka z navojem za kamero.

Če bo stojalo v uporabi samo občasno, vam bo bolj ali ne v napoto. Vendar veste, da ga potrebujete v slabi svetlobi ali pri uporabi dolgih časov. Za občasno hobi uporabo ne potrebujete velikih, težkih in zmogljivih stojal. Lahko si izberete lažje, cenejše, le pazite, da brez težav drži vašo kamero in objektiv, katerega boste uporabljali. Ko enkrat vemo zakaj in kolikokrat ga potrebujemo, lahko delamo kompromise. Ob izbiri smo vedno pri ceni in uporabniški vrednosti želenega.

Lahko, da je stojalo še tako kakovostno in namenjeno točno vam. Toda, če je predrago, z vami ne bo šlo iz trgovine. Oziroma, storili boste napako, če ne boste kupili namensko stojalo za vaše potrebe in zaradi iskanja vam prave cene, raje izbrali napačnega. Pomembna je tudi glava stojala, ki drži kamero in preko katere jo vrtimo. Je naša kamera težka? Uporabljamo objektiv z daljšimi goriščnicami? Tudi tu je izbira zelo široka in kot na dobro kamero ne gre slab objektiv, ne smete izbrati napačno glavo, ki ne drži v zadostni meri vaše kamere.
Tu je še material, aluminij, karbon... Paleta stojal je še vedno široka, čeprav ga izbiramo za že bolj določen namen. Vendar ta pristop je pravi. Zdaj vemo v kateri smeri iščemo in koliko smo pripravljeni za stojalo odšteti.

 

Odhajal sem na FotoPOTEP. Kamorkoli grem, stojalo gre vedno z menoj. Res redko ga uporabim. Ampak bolje imeti ga s seboj, kot potem želeno ne fotografirati.

Namen? Popotniška fotografija.

Uporabljena kamera in objektiv? Tja do 2kg teže vse skupaj bo največ na stojalu.
Cena? Izposoja, za test.

Lahko bi za preizkus vzel najdražje stojalo, ga vozil s seboj in potem objavil super je. Toda, kot že rečeno. Tistemu, ki kupuje, je poleg namena uporabe, teže opreme, ki bo na stojalu, pomembna tudi cena.

 

Vemo že, da so kitajski proizvajalci vse močnejši pri ponudbi dodatne opreme. Cene nekaterih izdelekov so prijazno nizke in nižje od bolj poznanih proizvajalcev. Marsikoga sem že slišal, da si je kupil dva kitajska izdelka in nič narobe, če bo eden nehal delovati. Z leti smo spoznali, da ne samo, da se vse več kitajske robe proda. Celo dobra je in tistega drugega kosa za rezervo nihče več ne kupuje.

Tako sem v svoj izbor dal kitajsko stojalo. Enega sem preizkusil že leta 2009, Vanguard Alta 225CP. Grem v trgovino, pogledam in v oko mi pade tisto, kar za popotniško fotografijo potrebuješ. Primem ga v roke, to je to. Lahek je, piše, da ima z glavo C-10X skupaj 1kg. Kar je zelo, zelo, v redu. V roki deluje hladen. Torej je iz aluminija. Pogledam tistega iz matiranega materiala. To je karbon. Fotograf, ki ima bolj debelo denarnico izbere le tega. Primerjam težo, ceno in odločim se za aluminij. Res, da je karbonsko stojalo še za 100g lažje, vendar je 2X dražje. In s kitajskim stojalom ne šminkiraš, pa čeprav je karbon. Če to želiš, izbereš Gitzo.

Ker stojalo iz aluminija ni nič kaj slabše od karbonskega, le malo težje je in ni tako moderno, sem se prav zaradi cene odločil. Po moje, bo tudi več popotnih fotografov raje vzelo aluminijastega, saj jim bo povsem dobro služilo. Za razliko v denarju si lahko privoščijo kak potep več na sami lokaciji. Glava stojala zdrži 4kg. Torej brez težav bo držala kamero DSLR in osnovni objektiv.

 

Stojalo Sirui T-005X

Popotniški fotograf, ni profesionalni fotograf, kateremu ni mar za težo. Ta bo že doplačal nekaj kg več za težo na avionu in drugi mu bodo na destinaciji nosili dodatno opremo. Ko si sam omejen na lastni nahrbtnik ali kovček je drugače. Vsak dekagram popotnemu fotografu še kako šteje. Zato je stojalo z majhno težo nuja.
Stojalo Sirui T-005X ti lahko poda nasmeh na lice že ob izbiri. Ima zgolj 1kg z glavo vred. Enako kot teža je pomembna še velikost. Zložen meri zgolj 30cm. Še cena. Stane nekaj manj kot 100€. Si lahko želite še kaj? Vsaj še to, da služi svojemu namenu in, da se ne upogne že ob prvi uporabi s kamero DSLR.

Vendar od stojala z majhno težo, miniaturnostjo in nizko ceno ne pričakujmo to, kar nudijo veliki.
To ni težko stojalo, ki omogoča v več pogojih dobro stabilnost. Ni stojalo, ki ima v iztegnjenem stanju polno višino fotografa. Niti nima močne glave in razdaljo med nogami, da bi na njega lahko dodal 600mm f/4 objektiv s kamero na njem. Ima pa vse tisto, kar nimajo veliki in marsikaj njihovega. Predvsem izredno uporabniško vrednost za popotnega fotografa. Kajti tisto veliko, močno stojalo vedno ostane doma. Še na bližnji hrib ga fotograf ne vzame s seboj, če ravno ne gre po posnetke za nadaljno prodajo.

 

 

Sirui T-005X in glava C-10X v praksi

Najprej velikost stojala Sirui T-005X. Je majhno (30cm) in lahko (1kg). Kar kaže, da bo majhno/nizko tudi, ko ga v celoti iztegnemo. V višino gre do solidnih 139cm. Še okoli 8cm je višje iskalo kamere na njem in žal, se mora fotograf malo prikloniti, da lahko pogleda na motiv. Na račun kompaktnosti ima štiri raztegljive cevi.  Zato je treba na eni nogi odviti enako število vrtljivih zapor. Vendar z dlanjo lahko odvijemo vse naenkrat in iztegnitev nog je enostavna ter hitra. Še kako dobrodošlo je, da noge lahko razširimo v treh položajih. Če želimo, lahko fotografiramo s kamero odmaknjeni samo nekaj cm od tal. Odlično za kakšen makro. Dve nogi stojala sta v zgornjem delu oblečeni v peno, kar je pri hladnem aluminiju še kako dobrodošlo, ko smo na mrazu.

Glede nosilnosti, naj bi stojalo z glavo C-10X zdržalo težo 4kg. Sam sem na stojalo dal kamero Canon EOS 1D X MkII in objektiv 24-70mm f/2,8. Vsega skupaj nekaj čez dva kilograma. Tudi kamero in 70-200mm f/2.8, z nastavkom na njem bo stojalo zdržalo. Le malo bolj nežni moramo biti in dobro preveriti ali smo vse zapore stojala in glave dobro pritrdili.

Hobi fotograf bo redko kdaj dal na stojalo tako težo. Še toliko težje na potovanju, saj take težke kamere in objektivov niti nosil ne bo s seboj. Pa vseeno. Stojalo Sirui T-005X in glava C-10X brez težav drži tudi težje kose opreme. Če imate daljše objektive je pomembno le, da ima lastni nastavek za stojalo. S tem sta kamera in objektiv centralno na stojalu in se teža lepo razporedi.

Glava kamere C-10X je sicer majhna, vendar krogelna in dobro drži težo tudi v vertikalni postavitvi. Snemljiva ploščica in njen nastavek sta odlična. Sistem je podoben kot ga imajo najbolj cenjene glave Arca Swiss. Nastavka sta drsna in ploščico se pritrdi z vijakom. Večji vijak se uporablja za krogelno glavo. Ta lepo teče in tudi sama pritrditev z vijakom deluje mehko. Na spodnjem delu glave je še vijak za horizontalno obračanje glave, kar je zelo dobrodošlo, da ni treba odviti krogelni nastavek in v celoti še enkrat nastavljati zorno polje.

Spodnji del sredinske palice stojala ima še manjši obroč za priloženi karabin in obešanje težjega predmeta ali vreče s peskom, za boljšo obtežitev in stabilnost.

 

Zaključek

Kitajsko, ni več sinonim za slabše od korejskega ali japonskega. Spomnim se kakšnih 40 let nazaj, kako so lastniku Mazde razlagali, da to ni avto. Da Japonci ne bodo nikoli znali narediti avta. Pred 20 leti so nam že Korejci pokazali da znajo. Danes Kitajci. In pri stojalih proizvajalca Sirui ni dileme. Dober je in še poceni. Prav to zadnje hitreje prepriča, kot še ne preveč priznano poreklo. Obenem še ta pozitiven podatek. Stojalo Sirui T-005X ima šest let garancije.

Ko potujete in fotografirate veste, da vam stojalo marsikdaj lahko pride prav. Če vam dodatni kg ne dela težav, potem vam bo stojalo Sirui T-005X več kot odlično služilo. To nikakor ne pomeni, da Manfrotto, Vanguard, Velbon, Slik in druga popotniška manjša ter lažja stojala niso dobra. So lahko celo boljša v kakšnem elementu. Vendar so opazno dražja in nič kaj bolje ne držijo pri miru kamere kot Sirui T-005X. Torej vemo. Zdaj imamo možnost brez predsodkov izbirati še med enim modelom popotniških stojal.

Deli članek prijateljem

 
 Avtor: Matjaž Intihar

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com