Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Skeniranje filmov in fotografij za zahtevne

09.04.2016 19:43

Avtor: Matjaž Intihar

V članku (Arhiviranje filmov in fotografij na papirju) sem predstavil možnosti arhiviranja preko danes še dosegljivih skenerjev. Žal je tako, da so kot novi v ponudbi samo še ploskovni skenerji. Tisti namenski samo za skeniranje fotografij iz papirja in tisti v multifunkcijski napravi, ki pa za že malo bolj zahtevne nimajo zadovoljive kakovosti skeniranja. Kdor želi skenirati filme, mora v nakup ploskovnega skenerja z nastavkom za preslikavo filmov, ali še bolje namenski film skener.
Vendar žal, novih "pravih" film skenerjev, kateri so za diapozitive z opazno višjo kakovostjo zapisa skoraj ni več moč dobiti. Oziroma pri dobavljivih kakovost in trpežnost nista več na visokem nivoju. Splet sicer še nudi nekaj rabljenih "boljših" film skenerjev z za zdajšnje možnosti visoko kakovostjo zapisa, vendar za krepko zasoljene cene.

Pred šestimi leti sem iskal skener kateri bi me še zadovoljil za digitalizacijo tehnično odličnih diapozitivov. Bobenski skener, kateri mi je odlično služil za grafično dejavnost, sem že dve leti prej postavil v kot. Digitalna fotografija je naredila svoje! Skeniranja za založnike je bilo vse manj.
Po drugi strani je vse več naprednih in profesionalnih fotografov imelo željo po skeniranju in arhivu svojih filmov. Marsikdo ima nekaj tisoč diapozitivov in z boben skenerjem je bilo pri takih količinah zaradi "čas/cena" skeniranja nemogoče delovati. Čas skeniranja okoli 20 minut za en dia v visoki ločljivosti je zahteval svojo ceno, katero niti vrhunska kakovost ni odtehtala. Obenem se je za višje ločljivosti uporabljalo olje, ki je izničilo efekt Newton krogov zaradi stika filma in bobna. Programi za boben skener niso imeli možnosti avtomatske korekture prask (tudi zato olje) in prahu, kar je pomenilo še nekaj dodatnega dela (časa) v programih. Kmalu sem prišel do že znanega odgovora. Zaradi uporabe boben skenerja sem na manjše namizne film skenerje gledal zviška. Zdaj, ko bi mi krasno lahko služili za arhivsko skeniranje, so neverjetno, odšli iz trga. Mukotrpno iskanje dovolj kakovostnega in hitrega ter vzdržljivega skenerja se je začelo. Danes je vse skupaj še težje.

Bobenski skener japonskega podjetja SCREEN mi je odlično služil več kot desetletje, vse tja do leta 2007, ko je digitalna fotografija začela prevladovati tudi v medijih.

 

Glede film skenerjev že nekaj let ni več prave ponudbe. Zato se je marsikdo ujel na limanice akcijske ponudbe za mini film skener. Žal so ti le male igračke za zelo nezahtevne, kar je že kazala ponudba, da jih lahko kupite v trgovini med mlekom in kruhom. Solidnega arhiviranja filmov se z njimi žal ne da narediti. In kaj sedaj?
Ostane samo še nakup preko rabljene spletne ponudbe. Še danes se da dobiti solidni Canon, Nikon, Minolta ali Microtek rabljeni skener, vendar so cene močno zasoljene. Tudi kupovanje iz druge roke ima lahko več skritih pasti. Če je skener v letih delovanja skeniral nekaj 100 filmov, je lahko mehanika že močno načeta. Starejši skenerji lahko da delujejo samo preko SCII vtičnikov. Večina je tudi brez naprednih programskih rešitev, ki nam lahko krepko olajšajo delo pri nadaljnji obdelavi slike. Nihče si ne želi, da ima skenirane filme z vidnimi praskami in smetmi.

Pred leti sem ob lastnem nakupu prišel do zaključka (in še danes priporočam), da, če želite iz današnjega pogleda najvišjo kakovostno, hitro skenirati vaše negativne in diapozitivne filme, ter imeti čim manj dela z nadaljno obdelavo, poiščite na spletnih portalih z rabljeno opremo skener, Nikon Super CoolScan 5000 ED. Sam sem imel to srečo, da sem ga pred šestimi leti dobil novega z vsemi nastavki za hitrejše zaporedno skeniranje, kar je edino primerno za skeniranje večjih količih. Vstavljanje filma (okvirčka) enega po enega vzame neverjetno veliko časa in predvsem stalnega sedenja za napravo.
Ker so v današnji ponudbi boljši rabljeni film skenerji z nastavki za hitro skeniranje cenovno v stratosferi, imamo kot nove na voljo samo še ploskovne skenerje z nastavki za skeniranje filma. Za fotografije na papirju so solidni, vendar bo bolje, če skenirate iz negativa, saj bo boljša ostrina. Kakovost pri skeniranju filmov je na proti pravim film skenerjem kot je Nikon Super CoolScan 5000 ED neprimerljiva. Vendar žal, ploskovni skenerji so danes še edino dobavljivi in zadovoljivi skenerji, da opravičijo nakup za skeniranje večjega lastnega arhiva.
Ob pregledu ponudbe in preizkusih menim, da je med ploskovnimi skenerji z nastavki za skeniranje filma najbolj primeren skener, EPSON Perfection V850 Pro.

Oba skenerja nudita veliko in s tem upanje, da bodo lastni odlični diapozitivi še odlično prikazljivi v digitalni obliki. Če za Nikon Super CoolScan 5000 ED lahko rečem, da boljšega niti dobiti več ne morete, se glede ploskovnega EPSON Perfection V850 Pro prepričajte ali vas zadovolji. Vsekakor to ni skener, ki bi pri skeniranju diapozitivov lahko konkuriral s pravim film skenerjem.

 

Ploskovni in film skenerji - Uvod

Grafična priprava za tisk se je pred 20 leti preselila na domače računalnike in potreba po cenejših skenerjih kot so bili bobenski (najcenejši so stali 50.000€, najdražji tudi čez 1M €) je bila velika. Hitro so ploskovni skenerji Microtek in Umax bili tisti, ki so poskenirali večino slik na papirju za časopise in revije. V 90-tih so bili cenovnega razreda 2000€.

Ploskovni skener deluje iz ploskve - stekla pod njim je linijsko tipalo, zato so žal hitro vidne lise od prstov, čiščenja stekla ali prah. Če imate skener z možnostjo preslikave filma je bolje skenirati iz njega kot iz fotografij, ostrina bo opazno boljša. Danes je na voljo veliko ploskovnih skenerjev, redki pa imajo nastavek za skeniraje filmov. Svetloba gre preko nastavka in prenese sliko na spodnje tipalo. Kakovost? Na proti film skenerju ni primerljiva, vendar druge izbire niti ni več in se z njimi moramo že zadovoljiti.
Med ploskovnimi skenerji z nastavkom za skeniranje filma, je tisti iz najvišje kakovostne stopnice skener EPSON Perfection V850 Pro.

Skeniranje diapozitivov je bilo pred 20 leti preko film skenerjev še zelo pogojno zadovoljivo in tudi tu je bila ponudba samo na Microtec. Po letu 1997, so Canon, Minolta, Nikon in Polaroid naredili preboj in ponudili prve solidne film skenerje za negativne filme. Glede diapozitivov je bilo še veliko težav z dobrim zapisom v temnih delih motiva in zasičenih barvah. Leta 1998 sem naredil preizkus Canon in Nikon skenerja, ter ga primerjal z boben skenerjem. Rezultati so bili porazni (test v reviji Moj Hobi - Skenerji / Canon ali Nikon) in takrat so se še povsod za resno delo uporabljali boben skenerji.
Nikon je šel po letu 2000 tehnološko najbolj naprej in je uporabil LED RGB tehnologijo izvora svetlobe, ter s tem rešil kar nekaj težav glede vročine žarnice, zvijanja filma, hitrosti skeniranja in kakovosti. V razvoju je izdelal tudi skener Nikon Super CoolScan 5000 ED, ki je bil ne samo solidno kakovosten glede digitalizacije, ampak tudi robusten. Ob zatonu boben skenerjev in potrebi po hitrosti in nižji ceni, čeprav navkljub slabši kakovosti se je največ uporabljalo prav Nikon Super CoolScan 5000 ED. Še danes so ti film skenerji v uporabi in najbolj cenjeni. Torej, če želite od skeniranega filma največ, se ve kaj iskati.

Tokrat samo predstavljam oba skenerja, ki sta zame osebno iz najvišjega razreda. Toliko, da se ve kaj od najboljšega je še v ponudbi. Test obeh skenerjev in primerjavo med njima v kakovosti, hitrosti, pa v naslednjem članku.

 


 

Nikon Super CoolScan 5000 ED

Začel bom s film skenerjem. Zaenkrat so še vedno najširša želja za kar najboljšo digitalizacijo diapozitivov. Veliko fotografov ima diapozitive iz svojih film časov, ali so se našli v kakšni omari od sorodnika.
Čas je zlato! No marsikateri Slovenec se s tem še ne strinja saj meni, da, če sam zase presedi ure in dneve za računalnikom to ni denar. Vendar, ko sedeč za računalnikom dneve skeniraš 1000 fotografij in enkrat začenjaš brisati drobne napakice iz razpokanega, spraskanega filma ter prahu na njem, se tega še kako zavedaš.
Skener Nikon Super CoolScan 5000 ED je hiter v skeniranju tudi, če uporabite najvišjo ločljivost 5700x3900 točk. Za čim manj dodatnega dela ima programsko rešitev ICE, ki s pomočjo dodatnega IR prehoda razpozna praske in prah iter napake popravi. Lahko rečem, da ta tehnologija pri večji povečavi nad 13x18cm lahko prihrani 10 minut ali tudi uro klikanja po sliki.
Obenem ima še druge odlične programske rešitve za tonske korekture, oziroma popolne avtomatike, ki zopet lahko prihranijo obilo časa.
Dodaten bonbon za zahtevne. Skener Nikon Super CoolScan 5000 ED, omogoča RAW zapis. Izhodni format iz priloženega Nikon programa je znani NEF, ki ga zna odpreti večina programov za obdelavo RAW slike. Iz drugih univerzalnih programov, katere moramo uporabiti, če nimate več starejšega računalniškega sistema Windows ali MacOS, dobimo Adobe RAW (DNG) zapis.

Dodatki

Če vam še uspe dobiti skener Nikon Super CoolScan 5000 ED vedite, da obstaja več opcijskih nastavkov. Še kako dobrodošlo za hitrejše delo, ko naložite več diapozitivov in deluje avtomatika namesto vas.
Na voljo so nastavki za skeniranje razrezanega filma od dva do šest posnetkov, nastavek za skeniranje cele rolice vseh 36 posnetkov in nastavek v katerega lahko dodate do 50 diapozitivov v okvirčkih. Ti dodatki se niso prodajali v kompletu. Ni rečeno, da ima prodajalec rabljenega skenerja vse vam želeno. Se pa posamezne nastavke še da dobiti na spletu.

Celoten komplet skener in nastavki ter program z ICE, je pred šestimi leti v prosti prodaji stal okoli 1500€. Za koliko boste danes dobili skener Nikon Super CoolScan 5000 ED je odvisno od njegove ohranjenosti. V spletni ponudbi sem zasledil, da želijo samo za dia saržer za zaporedno skeniranje preko 1000€, za rabljeni skener pa med 2000 in 3000€. Vedite, da je vsak dan več naprednih fotografov, ki so delovali v film času in iščejo dober skener. Spomini in odlični diapozitivi iz naših analognih časov žal bledijo. Zato je dobro ohranjeni Nikon Super CoolScan 5000 ED res težko dobiti. Če si ga močno želite in ga najdete na spletu, potem ga vzemite takoj.

Kakovost skenirane slike iz filma

Zapisal sem že, da sem se s skenerji prvič srečal že daljnega leta 1976, ko sem vstopil v grafično šolo. Veliki so bili kot mizarski delovni pult, v dveh velikih omarah je bil računalniški del. Nato so me spremljali v časopisni hiši Delo že bolj sodobni HELL in Crosfield skenerji, s preko 100 korekturnimi gumbi in kasneje v lastnem podjetju SCREEN. Ta zadnji boben skener sem pred osmimi leti dal v kot.

Bobenska skenerja (Hell DC 300 in Crosfield Magnascan) kakršni so se v 70-tih uporabljali tudi v naših tiskarnah. Končni zapis ni bil v digitalni obliki, ampak se je osvetljevalo filme v separaciji CMYK.

 

V času ko je bil film "zakon" in sem skeniral predvsem za grafično dejavnost, namiznih film skenerjev niti pogledal nisem. V reviji Moj Hobi sem v 90-tih naredil preizkuse film skenerjev Canon, Minolta, Nikon in Microtek (test skenerjev v reviji Moj Hobi - Canon ali Nikon), vendar povsem v domeni hobi skeniranja. Mene osebno zaradi uporabe boben skenerjev rezultati nikakor niso zadovoljili. Slaba ostrina in izpis temnih delov so mi dali vedeti, da ti skenerji niso zadovoljivi za resno delo.

Danes? Že osem let nisem prižgal bobenskega skenerja. Zakaj? Digitalna fotografija je zamenjala film in filmi so ostali samo še kot arhiv. Za skeniranje enega diapozitiva 35mm formata v velikosti 30x45cm (5300x3600 točk) porabim z boben skenerjem 20 minut. S skenerjem Nikon Super CoolScan 5000 ED, jih v tem času poskeniram vsaj 10 v enaki ločljivosti.
Res, da kakovost iz poznavanja meni nekdaj znane kakovosti ni primerljiva. Vendar nam danes čas in cena odtehta pomanjkljivosti, saj se skenirajo samo še stari arhivi in nič več za profesionalce. Za arhiv je film skener iz dneva v dan bolj odličen. Kaj odličen, ker druge možnosti ni, je vrhunski!
Zdaj smo žal že na tem, da zna tudi zahtevnega že zadovoljiti boljši ploskovni skener z nastavkom za skeniranje filmov, saj dobrega film skenerja skoraj ni več moč dobiti.
Za odličen arhiv in dobre povečave nam bo danes prav skener Nikon Super CoolScan 5000 ED, podal odlične rezultate. Dobre tonske vrednosti, barve, kontrast, možnost visoke korekture tonskih vrednosti, šuma, visok kontrastni obseg skeniranja s pomočjo programske rešitve "shadow" in predvsem direktno izničevanje prask ter prahu, dajejo temu skenerju tiste možnosti, ki si jih vsak želi.


Program Nikon za krmiljenje skenerja in obdelavo slike. Vendar vedite. Poganjate ga lahko samo še s starejšimi Windows (2000 in XP) in Mac OS sistemi ( 9... in do X 10.1.5). Za nove sisteme morate dodatno kupiti nov program za krmiljenje skenerja, ki ga podpira, kot recimo VueScan ali SilverFast.


Fotografija posneta na diapozitivni film Kodachrome, je bila skenirana z mini skenerjem Rollei, cenovni razred okoli 90 evro. Spodnja s skenerjem Nikon CoolScan 5000 ED.


Opazna je močna razlika v zapisu temnih delov in ostrini. Za družinski arhiv bo komu mogoče mini skener še zadovoljiv. Vendar res močno pogojno in še, če imate 200 diapozitivov. Delo je izredno počasno in z vsakim novim poskeniranim diapozitivom vidiš, kako zelo podpovrečen je zapis. Diapozitivi imajo celo premočan kontrastni obseg za tipala boljših film skenerjev, toda razlika v kakovosti je vseeno velika. Boben skenerji niso uporabljali linijska tipala. Ob zajemu točke signala so fotopomnoževalci še dodatno okrepili signal in fotografija v zasičenih delih slike je bila z mnogo več detajli.

 


 

EPSON Perfection V850 Pro

V naših fotoalbumih je veliko fotografij na papirju iz različnih obdobij. Marsikdo ima še ČB fotografije dedkov in babic, ki pa znajo biti že močno obledele ali celo strgane. Ploskovni skenerji nam za namen skeniranja fotografij iz papirja služijo že skoraj 30 let. Če so se danes film skenerji skoraj umaknili, je pri ploskovnih skenerjih drugače, saj ga imamo v vsaki multifunkcijski napravi. Za nezahtevne, bo skenirana papirna slika iz vsakega ploskovnega skenerja dobra. Še malo tonskega popravka, dodane elektronske ostrine in bo naš domači arhiv povsem solidno viden na TV in drugih zaslonih. Ko želimo tisto najboljše tudi iz fotografij, lahko posežemo po dražjih ploskovnih skenerjih. Še največja opažena razlika med njimi je v ostrini in kontrastu skenirane fotografije.
Menim pa, da samo zaradi skeniranja fotografij ni potrebno po poloskovnih skenerjih iz najvišjega razreda. Če želite skenirati tudi negativne in diapozitivne filme, potem pa..., ni dileme. Vzemite EPSON Perfection V850 Pro.

 

Dodatki

Skener EPSON Perfection V850 Pro je v prvi vrsti namenjen za skeniranje fotografij. Lahko skeniramo A4 veliko fotografijo, oziroma z različnimi formati zapolnimo to površino. Ker ima skener EPSON Perfection V850 Pro tudi možnost skeniranja filmov, dobimo zraven v kompletu več nastavkov različnih formatov. Za diapozitive imamo po dva nastavka za formate 35mm (v okvirčkih), 6x6, 6x9, 9x12 format in nastavka za negativne filme. Priložen je še EPSON program za krmiljenje, ter bolj obsežni SilverFast.
Za ceno 1000€ dobimo komplet za skeniranje fotografij iz papirja in filma. Dobrodošlo je, da imamo na voljo po dva nastavka za vsak format. Medtem, ko z enim skeniramo, lahko drugega že polnimo z novimi filmi.

Nastavka za 35mm negativni film in diapozitive.

Napredni program SilverFast je priložen.

 

Kakovost skenirane slike

Skener EPSON Perfectiona V850 Pro je ploskovni skener. Tega se je treba zavedati in od njega ne smemo pričakovati preveč. V fotografskem smislu lahko rečemo, da je dober "kompakt". In, če nimamo boljše možnosti, se do neke mere tudi s kompaktom da. Za skeniranje fotografij je odličen. Za skeniranje filmov pa? Manjši domači arhiv starih družinskih posnetkov boste zadovoljivo poskenirali. Tudi iz negativnih filmov se dobi lepe rezultate. Če imate lastne diapozitive in ste bili resen hobi fotograf, ki je na njih in njihovo tehnično kakovost ponosen, pa?
Tako iz fotografije na papirju kot iz filma se opazno izgubi ostrina in temnejši deli ne bodo dobro zapisani. Skener ni poceni. Zato priporočam, da nekaj lastnih diapozitivov skenirate pri tistemu, ki ga ima in se odločite ali vas zadovolji. Za zahtevne se ve. Treba bo izbrati film skener.

Ploskovni skenerji so kot nalašč za arhiv fotografij iz družinskih fotoalbumov. S skenerjem EPSON Perfectiona V850 Pro, boste dobili rezultate najvišje danes dosegljive kakovosti.

Pri skeniranju filmov se EPSON Perfectiona V850 Pro, sicer ne more primerjati z Nikon Coolpix 5000 ED, vendar slednjega za lastno skeniranje že zelo težko dobite. Skener EPSON Perfectiona V850 Pro je še dobavljiv in z njim si lahko naredite arhiv. Glede kakovosti skeniranih fotografij iz filma pa je vse odvisno od vaše zahtevnosti. Priporočam, da si nekaj diapozitivov skenirate in se nato odločite za nakup. Skener EPSON Perfectiona V850 Pro omogoča ICE programsko rešitev, tako se da hitro in dobro rešiti smeti in raz na naših filmih. Vendar ČB filma ne smete skenirati v ČB načinu, ampak RGB in nato sami pretvoriti v ČB.

 


 

Razlika med zapisi skenerjev

Kot obstajajo boljša tipala v kamerah, objektivi in programi za obdelavo slike, imamo tudi med skenerji svoje kakovostne razrede. Razlike so očitne. Vendar, ko smo na dilemi, kakovost/histrost/cena, potem se znamo med kamerami in opremo hitro odločiti za tipalo, objektiv ali program, torej cenovni razred, ki nas zadovolji.
Ja res je. Bobenski skener je imel in bo imel vedno najvišjo kakovost. Vendar v le redkih grafičnih studijih še delujejo na njem in cena skeniranja je najmanj X20 glede na izpis iz film skenerja. Torej, če si res želite za kakšen diapozitiv tisto najvišjo kakovost, ker bi radi naredili svoj plakat ali razstavo, boste poiskali to tehnologijo skeniranja. Seveda, če vas ne bo cena prepričala, da je tudi izpis iz film skenerja kot je Nikon Coolpix 5000 ED več kot odličen.
Ker tudi novih film skenerjev več ni za dobiti, vsaj tiste primerljive z Nikon Coolpix 5000 ED, nas bo razmišljanje hitro poneslo v izbiro ploskovnega skenerja. Med dobrimi je v samem vrhu EPSON Perfectiona V850 Pro. Res da ima za diapozitive zapis kot ga ima. Vendar, kaj nam še preostane danes drugega. Žal kakšnih razstav ali vrhunskih plakatov iz vaših odličnih diapozitivov ne boste delali. Za arhiv domačih negativov in fotografij na papirju bo odličen. Za diapozitive pa glede na vaše želje po kakovosti.
Če nas skenerji ne zadovoljijo iz takega ali drugačnega razloga, je zadnja možnost še vedno, poiskati kje z "boljšimi" film skenerji digitalizirajo diapozitive.

 

Test ostrine in detajlov

Diapozitiv Fujifilm 50 ISO; EPSON Perfectiona V850 Pro.

Diapozitiv Fujifilm 50 ISO; Nikon Coolpix 5000 ED.

Diapozitiv Fujifilm 50 ISO; SCREEN AI 1045 - boben skener.

 


 

Test temnih diapozitivov

 Diapozitiv Ektachrome 200 ISO; EPSON Perfectiona V850 Pro.

Diapozitiv Ektachrome 200 ISO; Nikon Coolpix 5000 ED.

Diapozitiv Ektachrome 200 ISO; SCREEN AI 1045 - boben skener.

 

 


 

Zaključek

Čeprav vsi ploskovni kot film skenerji obljubljajo neverjetne tehnične podatke o ločljivosti in tonski globini zajema vedite, da so to le marketinške številke. Če bi bili film skenerji z linijskimi tipali tako odlični kot nudi teorija številk, bi se že 25 let nazaj uporabljali v grafični industriji, saj so tehnični podatki prikazovali enakost boben skenerjem.
Danes je glavna potreba skeniranja samo za domači arhiv. Zato so lahko ploskovni in film skenerji povsem dobri. Res pa, da ni vse samo v kakovosti. Skenerji imajo tudi svoj cikel delovanja. Tako kot recimo zaklop v fotokameri. Iz višjega razreda je skener, boljši so materiali ključnih mehanskih delov. Predvsem koračni motorji (step motorji članek - sedaj jih poznamo tudi v objektivih), ki se gibljejo izredno precizno, tudi 6000 in več točk na inčo, so zelo občutljivi in potrebujejo najboljše materiale.

Glede na to, da so na filmih shranjeni "vaši spomini" in, da film iz leta v leto izgublja na kakovosti ter, da je vse manj tudi skenerjev z visoko kakovostjo zapisa, vaše spomine čimprej skenirajte (članek: Trajnost naših diapozitivov in fotografij). V kakšni kakovosti jih boste, s katerim skenerjem, je seveda vaša osebna odločitev. Sam menim, da je za malo bolj zahtevne v pogledu, cena/hitrost/kakovost, film skener Nikon Super CoolScan 5000 ED, ostal še edina prava rešitev za diapozitive. Vendar tega skenerja skoraj ni več moč dobiti. Zato imate alternativo v ploskovnem skenerju z nastavkom za filme EPSON Perfectiona V850 Pro in preverite ali vas za diapozitive zadovolji. Vse ostalo danes dobavljivega je nek njun približek, ali draga ponudba rabljenih naprav!

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

tomaž

21.04.2016 11:01

Kakšne kvalitete bi bil digitalni zapis v primeru preslikave diapozitiva s DSLR (Canon 5DIII) in makro objektivom, v primerjavi s skenerjem Nikon Super CoolScan 5000ED?
matjaz

30.05.2016 15:49

Preslikava preko projekcije na kamero ima slabost predvsem v temnih delih. Pravo moč mora imeti tudi vpadna svetloba in postavitev kamere mora biti planpalarelno na dia, da ni zamika.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com