Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM / Za »lažje« delo

Avtor:Matjaž Intihar
06.02.2015 18:18
Stran:

Zaključek

Canon ima najširšo bazo objektivov. Fotografu nudijo vse možne goriščnice, svetlobne moči, kot tudi uporabniško vrednost in kakovost. Čeprav se fetiš f/2.8 nekako ne poleže, Canon zdaj vse glavne L zum objektive poleg f/2.8 verzije, pripravi še v verziji f/4.
Vse več fotografov je že spoznalo, da se da za manj denarja, manj teže, prav tako uspešno in kakovostno posneti motiv.
Tudi sam sem na FotoPOTEPe večkrat vzel f/2,8. Ko sem izbiral objektiv za lanski FotoPOTEP po Namibiji sem vedel, da brez 70-200mm objektiva ne bo šlo, toda ponudba o možnosti preizkusa f/4 objektiva me je zelo mikala. Poleg možnosti preizkusa, še zaradi teže objektiva. 700g manj pomeni, da lahko s seboj vzamem še kakšno »foto« dobroto več. Kaj pa zaslonka manj, se mi bo to poznalo?
Na koncu je prevladal »firbec« in kot že povedano teža. Nisem naredil napake, saj svetlobe je bilo vedno dovolj in igranje s kar najmanjšo globinsko ostrino mi ni bilo pomembno. Komur pa je pomembno prav to zadnje in predvsem deluje v slabi svetlobi ali potrebuje vedno najkrajše čase, pa ni dileme. Treba bo dati nekaj več in vzeti f/2.8.
Napredni fotograf naj dobro premisli, preden se odloči kar tako na pamet za f/2.8. Tisti, ki fotografira več, oziroma že profesionalno šport ali večkrat v slabi svetlobi naj da nekaj več, nosi nekaj teže več in se odloči za EF 70-200mm f/2.8 L IS USM. Tistemu, ki denarnica napoveduje nakup pa naj kar povem, da z f/4 objektivom ne bodo zgrešili.
Sam sem bil zelo zadovoljen, da sem na FotoPOTEP vzel lažji objektiv. Tudi s telekonverterjem 1,4X je bila kakovost slike zame še zadovoljiva.
Za profesionalno delo v športni, reporterski ali poročni fotografiji, pa bi mi tista še višja svetlobna moč in nekaj mm manj globinske ostrine lahko še kako manjkalo.
Vendar ponudba je tu. Objektiv EF 70-200mm f/4 L IS USM se je izkazal kot odličen in vem, da bi ga izbral tudi za naslednji FotoPOTEP.
 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com