Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Fotoreportaže / Zapisi

 • Fotografija v prihodnosti

  Smo pred novo, večjo revolucijo. Mnogo večjo, kot je bil preskok iz asfalta na stekleno ploščo, nato na film ali celo na tipalo. V bistvu je bil to samo manjši napredek v tehniki. Torej zajemu fotografije. Za »pravo« revolucijo potrebujemo nov pristop. In ta je že pred nami!

 • Tajska za novo leto 20. dec do 3.jan 2021
 • Fujifilm X-H1 predstavitev v Lizboni

  Pri Fujifilm imajo vrhunsko tehnologijo za najdražje objektive, ki se uporabljajo v TV in filmski industriji. Kar malo čudi, da do sedaj niso ponujali vrhunskega video zajema. S prihodom brezzrcalne fotokamere X-H1 je drugače.

 • Fujifilm v svetu srednje formatnih kamer (GFX 50s)

  Že pišem test in mnenja o GFX 50s. Da ne bom v preizkusu kamere Fujifilm GFX 50s preveč uvoda podajal v stilu Fujifilm v zgodovini, pa glede na posebnost kamere nekaj več o Fujifim in njegovi tehnologiji v tem samostojnem poglavju.

 • Foto industrija v prodajnih številkah

  Japonska fotografska industrija je zaspala. Deluje, kot da držijo glavo v pesek in si govorijo, da bomo z "okrnjenimi" fotokamerami zadovoljni. Ja, "old boys" fotografi bomo. Novi?

 • Fotokina 2016 / 20 let nazaj v novi preobleki

  Photokina gre z novostmi naprej. Zdaj niso pomembni časopisni članki in objave v revijah. Vse se mora dogajati hipno in pomembno je, koliko tvitov, fotografij, videov, je bilo objavljeno na spletnih medijih v času sejma.

 • Kemija, Adijo!

  Revija Moj Hobi / november 1996
  Moj prvi ohranjeni članek o predstavitvi prihoda digitalne fotografije in njene prihajajoče zmožnosti.

 • Nova prelomnica v fotografiji / od prvega na svetu do Butal

  Kamera na osnovi analogne EOS 1n in s Kodak digitalnim delom je bila tako posebna, da po svetu niso verjeli, da jo res predstavljamo. Vsi so se spraševali, kje je ta Slovenija, da že ima na ogled to tehnologijo.

 • Fotokamera? - l. 2013 nova revolucija in evolucija

  Če smo leta 2000 spremljali začetek digitalne fotografske tehnologije in njen hiter prehod med množice, je sedaj po 10 letih fotografija prav zaradi fotofonov in tablic, prišla dobesedno med vse nas. Fotofon nam je vsem vedno pri roki, »prava« fotokamera ne.

 • Fotokina 2012 »Svet slike« / Novi fotografski trendi

  Ker so snovalci sejma spoznali, da z delovanjem kot zadnji prejšnji Photokina ne bo šlo, so šli v nove trende in spremenili koncept. Photokina 2012 je združila celoten spekter tehnologije slike, v katerem je fotokamera samo še eden izmed najbolj pomembnih produktov za zajem slike. S prihodom digitalne tehnologije, se je fotografski svet močno razširil z računalniško tehnologijo in programi, mobilnimi telefoni, navigacijo ter drugo tehnologijo, ki danes združuje moto Photokine, t.j. »Svet slike«.

 • Ob 25 letnici sistema Canon EOS

  Ni kaj, 25 let vodstva v vseh segmentih fotokamer je popolna doba. V fotografskem svetu ni hitrih premikov. Canon ima še vedno najširšo bazo uporabnikov, ti pa v svetu DSLR nikakor ne menjajo opremo čez noč.

 • Afrika, z motorjem in fotokamero / Zvone Šeruga za e-Fotografijo

  Izkušenj na tej celini imam kar nekaj in vem, da je afriška eksotika trda, fotografsko delo pa gre pogosto prek zelo široke palete odnosov z ljudmi: od vaških otročajev, ki skačejo pred objektivom – mene tudi, mene tudi! – prek starih mamc, ki stegujejo roko – plačaj, potem pa slikaj – do trdih pogledov možakarjev v turbanih, ki včasih bliskajo sovraštvo: niti pomisli ne!

 • Fotografski tečaj e-Fotografija in evolucija moje fotokamere

  Iz minute v minuto so se mi odpirali novi svetovi. Razlage, kje, kako, kdaj in zakaj uporabiti določene funkcije, so bile jasne, poučne in razumljive za nas »telebane«, ki o fotografiranju skorajda nimamo pojma.

 • Kratek video "On the road" / Fotopotep Bali Indonesia

  Peljemo se skozi vas in povsem po fotografsko se sliši, ustavi, ustavi... Pred trgovino miza, na njej pa piton, leni legvan in okoli vseh še drugih njim "domačih" živali, otroci.

 • Z Nikonom na pot: prijazna izpoved lastnika Canona

  Nikona v vseh teh petintridesetih letih skorajda nikoli nisem držal v rokah. A v tem času očitno le dovolj dozorel, da končno in bolj konkretno pogledam čez planke. Ideja je zrasla kar sama od sebe, ko sva pred meseci ob drugem špricerju ždela z Matjažem, velikim gazdo te revije. In govorila o Borneu, kamor odhajam čez par dni. Ta čas, ko se bo on s skupino fotografov mučil na Baliju, ubogi.

 • Canon 5200mm f/14

  Leta 1965 je Canon naredil tri ekstremne zrcalne objektive. 800mm f/3.8, 2000mm f/11 in 5200mm f/14.

 • Filipini za e-Fotografijo - Otočje za hitro ljubezen

  Filipini so seveda morje, najprej to. Otoki sicer dopuščajo ogromno možnosti še česarkoli drugega, od dolgih plemenskih trekingov, do plezanja na vulkane, prebijanja skozi džungle ali velikonočnih križanj fanatičnih Kristusovih vajencev. A morje je vseeno in še vedno zakon.

 • Photokina 2010 - novi fotografski trendi

  Če sem ob zapisu iz Photokine izpred dveh let zapisal, da prihaja čas fotoknjig, lahko sedaj rečem, da prihaja čas 3D tehnologije slike in videa.

 • Kenija, znana, a povsem drugačna

  Pogosto slišim: a v Kenijo greš? Kaj boš pa tam počenjal, saj tja hodi pa že vsak turist ... Kar je mogoče res. Desetletja dolgo je bila prav Kenija sinonim za Afriko. Neskončne savane, v katerih sonce zahaja za krošnjami mizastih akacij, Hemingway s trdim pogledom in z nogo na pravkar ustreljeni levinji, masajski bojevniki v žaru divjega plesa, okoli njih pa se dviga prav v vročino opoldneva na ekvatorju.

 • S foto in video opremo na konec sveta

  Poleti sem se mesec in pol dolgo potepal po Zahodni Papui – skrajni vzhod Indonezije je to in še pred nekaj leti se je ta del otoka Nove Gvineje imenoval Irian Džaja. To ni bilo ravno idilično turistično potovanje, Zahodna Papua je ena zadnjih zaresnih divjin današnjega sveta. Velika za štirideset Slovenij je večinoma prekrita z močvarnimi džunglami, le v osrednjem delu otoka se dvigajo vrhovi vse do pet tisoč metrov visoko.

 • Foto oddaja na TV Pika

  Drugo oddajo si že lahko ogledate tudi na spletu (www.poptv.si). Link do oddaje je v članku.

 • Namibija / fotografski raj

  Vsako jutro eno uro pred sončnim vzhodom se odpre zapornica, skozi katero se desetine težkih zapodi skozi vse ožjo dolino med sipinami do Sossusvleija. Namib je ... ja, Namib je blagoslov za oči. In paradiž za vsakogar, ki mu je fotoaparat nadaljevanje duše.

 • Floatograph - kot tehnika za fotografiranje iz zraka

  Možnost dvigovanja s pomočjo različno velikih balonov polnjenih s helijem smo v letu 2004 izkoristili za razvoj in dvig radijsko vodene “pan & tilt” platforme, na katero smo pritrdili snemalne enote, linke in napajanja ter vse skupaj krmilili preko enot na zemlji.

 • Pogledi med nebom in zemljo - 150 let fotografiranja iz zraka

  Prav povezava s pilotom je še kako pomembna. Pred leti mi je nekdanji vodja pilotov Jože Brodar dejal: »Vi morate biti tisti, ki boste povedali pilotu, kaj želite fotografirati, pod kakšnim kotom in s kakšne višine. Pilot pa bo, v skladu s predpisi in zahtevami o varnem letenju izvedel tisto, če bo le mogoče.«

 • Leto 2008, leto fotografinj!

  V uvodniku 32. številke revije e-Fotografija sem zapisal ta naslov in mnenje. Meseca maja sem bil na Nizozemskem in Belgiji. V juniju na Norveškem. In ob pogledu na fotografinje sem samo dobil potrditev kako prav sem predvidel.

 • Slovenski fotografi - Aleš Fevžer

  Aleša poznamo tudi drugače. Njegova ČB dela z nič kaj športno tematiko sem še kot najstnik in fotoamater spremljal na razstavah in foto katalogih. Zato je prav, da našega vodilnega športnega fotoreporterja tudi vi spoznate iz smeri, ki so jo za njega niti predstavljali niste.

 • The last Canon EOS

  In 2004, Mr. Iwasaki Takaya told me to expect an EOS 3D. This would mean a new, high quality body, with 1Ds Mk II sensor, a high resolution screen and perhaps even video recording. Oh yes, it’s completely unthinkable, video in a still camera.

 • Kjer se Nikon kamere rodijo / Nikon Sendai

  Ko sedaj primem kamero v roke vem, da je šla čez nekaj deset parov rok in da je vse skupaj še vedno ročno sestavljanje. V teh primerih pa je končna kontrola ključnega pomena. Sedaj lahko še trdneje zagovarjam, da je kakovost delov in sestavljanja bistveni element, ki kasneje govori o kakovosti celotne kamere. V tem pa elementu pa nam je prav Nikon vedno nudil največ.

 • Nikon Sendai plant visit

  A tour of the Nikon Sendai plant. The birth of a Nikon D3, in other words.

 • Intervju z g. Koichiro Yamada, Nikon Gmbh

  V prvih mesecih letošnjega leta je Nikon postal preko prodajnih akcij in oglaševanja močno bolje viden in prepoznaven tudi v segmentu kompaktnih kamer. Vsaka večja investicija pa se mora tudi izkazati in upravičiti. Zato je v sredini julija v Slovenijo prišel direktor Nikon Gmbh iz Nemčije, gospod Koichiro Yamada, kateri je odgovoren za trge držav Nizozemska, Nemčija, Avstrija in sedaj tudi Slovenije.

 • Canon 50 let v Evropi / "We Speak Image"

  Za podjetje Canon je letošnje leto z okroglimi obletnicami izredno bogato. 10. avgust 1937 je uradni ustanovitveni datum podjetja na Japonskem. Leta 1957 so v Švici, Geneva odprli prvo evropsko podružnico (Velika Britanija ni bila všteta). Leta 1977 so predstavili prvi barvni kopirni stroj. Leta 1987 prvo EOS zrcalno refleksno kamero. Torej lahko reče, da letos praznujejo 70 let od ustanovitve, 50 let delovanja v Evropi, 30 let od pričetka prodaje barvnega kopirnega stroja in 20 let od začetka prodaje fotografom zelo poznane serije kamer EOS.

 • S kolesom po Južni Ameriki - ZA NAS AVANTURA, ZA DOMAČINE ŽIVLJENJE

  Čeprav se je najina prva velika kolesarska potovalna avantura končala že pred nekaj časa, tukajšnje bivanje še vedno preštevam v kolesarskih kilometrih. Kako tudi ne po – 85 dneh preživetih na kolesu! Šele po takšni avanturi ti nekako postane jasno, koliko lahko doživiš v enem dnevu … na drugi strani pa ti da novo sliko o življenju – napetem, stresnem, hitrem, ki ga živimo tukaj. Tako spremeniš kakšno življenjsko načelo, kolo pa postane osnovno prevozno sredstvo.

 • Slovenski fotografi intervju - Veljko Jukič

  Zadnja leta sem vendarle imel prvovrsten status na vseh dirkah F1, letos pa sem doživel zadnje priznanje – FIA me je določila v izbrano skupino 50 fotografov, ki sme – izmenoma – v bokse tudi med postanki za dolivanje goriva in zamenjavo gum. Zaradi velike možnosti, da se zgodi nesreča ali požar je pristop izredno omejen, saj je na dirki v boksih – po pravilu rotacije - lahko le 5 fotografov naenkrat, praviloma le iz najpomembnejših svetovnih medijev. Prej mi je to bilo popolnoma nedosegljivo, sedaj pa to več ne doživljam kot pravico, ampak bolj kot priznanje za dolgoletno vztrajno delo – jutri se lahko upokojim iz F1 ali zamenjam panogo ter prevzamem, denimo mesto producenta na TV – pa bom do konca življenja s ponosom lahko zatrdil, da sem se s svojim delom uspel prebiti v najožjo svetovno elito F1.

 • Panasonic obiskal DIWA Awards test lab

  Kai Thon urednik spletne strani DigIT zaključuje postavitev testnega laboratorija. Laboratorij bo postavljen v sodelovanju z organizacijo DIWA, tako da bomo lahko vsi člani uporabili testne podatke. Laboratorij pa si je prišel ogledat tudi Mr. Michiharu Uematsu, Manager of Product Planing Group Panasonic.

 • Kilimandžaro, safari, Zanzibar in Olympus mju 725

  Zanimiva in priročna novost v svetu kompaktnih fotoaparatov je vodotesnost. Ne le, da fotoaparatu ne škodi, če nanj pade nekaj kapelj dežja, ampak se c-725 SW lahko potopi kar pet metrov pod vodo. Poleg tega z njim pod vodo lahko celo fotografiramo. Na potovanjih je vodotesnost še posebej dobrodošla pri uporabi raznih čolnov in nestabilnih ladjic, pri ležanjih na pomolih z ogromnimi špranjami med deskami, pa tudi pri bolj ali manj nepričakovanih plohah in nevihtah.

 • Nikon interview: Charles- André Wamberque

  We never said we abandoned the full frame. But then again, we never said when we will introduce a camera with a full frame sensor. We’re definitely still thinking and working on it but I cannot tell you when it might happen. Nikoli se nismo odpovedali polnemu formatu, hkrati pa ne želimo napovedati kdaj bomo na trg poslali kamero s takim senzorjem. Biti moramo zelo pazljivi, da ne bi ideja o polnem formatu postala preveč popularna. Vsekakor še vedno intenzivno razmišljamo o tem in razvijamo naprej vendar vam ne morem zaupati kdaj se bo taka kamera pojavila. Objektivi serije DX so stari le štiri leta a so kljub temu zelo popularni. Kvaliteta slike je kljub manjšemu senzorju še zelo dobra in uporabniki se tega zavedajo. Toda v določenih primerih je poln format nujen.

 • SanDisk interview / Tanya Chuang

  Will there be a 16GB Extreme IV card? No, our fastest cards will not always have the highest capacity. Extreme IV will have the highest speed available and Extreme III will have the highest capacity. Jernej: Vaša nova serija Extreme IV so trenutno najhitrejše kartice formata Compact Flash. Katere so ostale novosti? Tanya: Serijo Extreme IV in dva nova, hitrejša čitalca (USB 2.0 in firewire) smo sicer najavili že v juliju. Tu na Photokini pa predstavljamo 12 in 16GB različici serije Extreme III. Jernej: Bo tudi Extreme IV na voljo v teh kapacitetah? Tanya: Ne. Naše najhitrejše kartice po vsej verjetnosti ne bodo hkrati tudi največje po kapaciteti. Extreme IV bodo najhitrejše, Extreme III pa največje.

 • 10 letnica imena IXUS (ELPH amerika, IXY japonska)

  Tokrat je Canon pri predstavitvi posegel po novih prijemih. 14. septembra je bilo več predstavitev po celem svetu. V Evropi sta se odvijali na dveh koncih. Prva v Londonu in druga za predstavnike iz CEE regije v čudovitem okolju Porto Carras na zahodnem delu Grčije.

 • Predstavitev SLR fotokamere Sony Alpha 100 v Ljubljani

  Sony kot vodilni ponudnik kompaktnih fotokamer (50 mio. prodanih kamer CyberShot) vidi svoj nadaljnji razvoj in dodatne možnosti prav v najvišjem (množičnem) razredu med fotografskimi kamerami.

 • Sony Alpha / novi igralec v SLR svetu

  Od naprednega sveta umaknjenem delu maroškega pogorja Atlas je v večernih urah zadonel močan pok in nato še naslednji. Velik ognjemet je osvetljeval veliko črko Alpha in uradno je Sony napovedal dolg in močan boj za velik tržni delež v fotografskem SLR svetu.

 • Malo drugačen pogled na podvodno fotografijo

  Kot rednemu obiskovalcu spletne strani e-Fotografija in podvodnemu fotografu s 27 letnimi izkušnjami je name pritegnil pozornost Matjažev članek "Zaščitno ohišje za vašo kamero!". Kmalu po tem ko sem ga prebral, sem Matjažu napisal e-mail v katerem sem mu hotel predstaviti še moj pogled na podvodno fotografijo. Matjaž pa me je v odgovoru prosil, naj za njegovo stran napišem prispevek o tem.

 • Formula 1, demokracija in digitalizacija

  In če se mora Šumi v zrelih letih učiti dirkaške ihtavosti in predrznosti, pa se morata (denimo) Alonso in Kimi učiti tudi trezne razsodnosti, umirjenosti in taktičnosti. Tako se morajo tudi fotografi vseh generacij dopolnjevati vsak na (do sedaj) svojem in hkrati na sosednjem področju: stari fotografi se bodo morali čimbolj spoznati z novimi tehnologijami, ob vsem tem pa poiskati nove poslovne modela za uspešno delovanje v prihajajoči hiper-digitalni eri! Mladi avtorji, računalniški friki in naravni digitalni misleci pa bodo morali podati korak po korak na sovražnikovo področje klasičnih znanj in znanosti, pa »naštudirat« kakšen vpliv in pomen imajo velikost in nastavitev zaslonke, čas osvetlitve, točka ostrenja, žariščnica in perspektiva.

 • Fotografija v prodajnih številkah za leto 2005

  Trg, uvoznike kot trgovce dobro poznam, vem za cilje iz začetka leta, vem za približne tržne deleže, vem za dokaj realne številke glavnih akterjev na trgu, povlečeš celotno zgodbo skozi vse njih in zanimanja kupcev, pogledaš kako je in bo šlo vse skupaj v svetovnem trendu v naslednjem letu in dobiš “skoraj” popolne številke.

 • e-Fotografija v oddaji TV Slovenija "Fotografija na slovenskem"

  Oddaja fotografija na slovenskem gre h koncu. Na sporedu je njen zadnji del, v katerem pa so že najavljeni novi fotografski trendi.(TVS1 ob 17.45)

 • Digitalna temnica se predstavi

  Konec novembra je bila na pobudo e-Fotografije in Matjaža Intiharja v Mariboru organizirana delavnica, ki sta jo pripravili podjetji RoLAN d.o.o in Canon Adria, njen naslov pa je bil “Digitalna temnica”.

 • Sony Media Experience 2005

  Sony je na svojo konferenco povabil preko 600 novinarjev iz celotne Evrope. Konferenca je bila namenjena predstavitvi novih tehnologij in vseh artiklov, katere Sony ponuja. Že v uvodnem govoru treh vodilnih mož v Sony korporaciji so predstavili vizijo podjetja, da želijo in bodo ostali prvi v domači zabavni elektroniki.

 • S kolesom in digitalcem po Afriki - 3. del

  Zgrožen sem ugotovil, da se je razbil displej in s tresočimi rokami sem aparat vklopil, medtem ko so mi po glavi šibale najbolj temne misli, ter seveda očitanja samemu sebi, kako da nisem mogel biti bolj pazljiv.

 • Foto pravni kotiček (III.del) / Joj, ne dela! Uveljavljanje garancije

  Na strani kupca je torej da sprejme odločitev: Garancija za brezhibno delovanje stvari ali odgovornost prodajalca za stvarno napako na stvari.

 • Intervju z g.Yoshitaka Nakamura / Fuji Photo Film Europa

  Podjetje Fujifilm Image&Information Slovenija, je v Slovenijo povabilo gospoda Yoshitaka Nakamura, ki je v Fujifilm Europa odgovoren za marketing za centralno evropski trg. Gospod Yoshitaka nam je naprej predstavil podjetje Fujifilm nato pa si vzel čas še za intervju.

 • S kolesom in digitalcem po Afriki - 2. del

  Kolesarska potovanja so že nekaj časa moje življenje. Pred skoraj dvema letoma sem po skoraj dvanajstih mesecih predčasno zaključil krožno potovanje okrog Sredozemlja

 

 

 

 

Fotoreportaže / Zapisi

 • Fotografija v prihodnosti

  Smo pred novo, večjo revolucijo. Mnogo večjo, kot je bil preskok iz asfalta na stekleno ploščo, nato na film ali celo na tipalo. V bistvu je bil to samo manjši napredek v tehniki. Torej zajemu fotografije. Za »pravo« revolucijo potrebujemo nov pristop. In ta je že pred nami!

  03.10.2021 17:09
 • Tajska za novo leto 20. dec do 3.jan 2021

  29.10.2019 14:04
 • Fujifilm X-H1 predstavitev v Lizboni

  Pri Fujifilm imajo vrhunsko tehnologijo za najdražje objektive, ki se uporabljajo v TV in filmski industriji. Kar malo čudi, da do sedaj niso ponujali vrhunskega video zajema. S prihodom brezzrcalne fotokamere X-H1 je drugače.

  15.03.2018 19:22
 • Fujifilm v svetu srednje formatnih kamer (GFX 50s)

  Že pišem test in mnenja o GFX 50s. Da ne bom v preizkusu kamere Fujifilm GFX 50s preveč uvoda podajal v stilu Fujifilm v zgodovini, pa glede na posebnost kamere nekaj več o Fujifim in njegovi tehnologiji v tem samostojnem poglavju.

  25.07.2017 18:31
 • Foto industrija v prodajnih številkah

  Japonska fotografska industrija je zaspala. Deluje, kot da držijo glavo v pesek in si govorijo, da bomo z "okrnjenimi" fotokamerami zadovoljni. Ja, "old boys" fotografi bomo. Novi?

  14.10.2016 16:42
 • Fotokina 2016 / 20 let nazaj v novi preobleki

  Photokina gre z novostmi naprej. Zdaj niso pomembni časopisni članki in objave v revijah. Vse se mora dogajati hipno in pomembno je, koliko tvitov, fotografij, videov, je bilo objavljeno na spletnih medijih v času sejma.

  08.10.2016 08:45
 • Kemija, Adijo!

  Revija Moj Hobi / november 1996
  Moj prvi ohranjeni članek o predstavitvi prihoda digitalne fotografije in njene prihajajoče zmožnosti.

  11.04.2016 10:53
 • Nova prelomnica v fotografiji / od prvega na svetu do Butal

  Kamera na osnovi analogne EOS 1n in s Kodak digitalnim delom je bila tako posebna, da po svetu niso verjeli, da jo res predstavljamo. Vsi so se spraševali, kje je ta Slovenija, da že ima na ogled to tehnologijo.

  28.03.2014 00:50
 • Fotokamera? - l. 2013 nova revolucija in evolucija

  Če smo leta 2000 spremljali začetek digitalne fotografske tehnologije in njen hiter prehod med množice, je sedaj po 10 letih fotografija prav zaradi fotofonov in tablic, prišla dobesedno med vse nas. Fotofon nam je vsem vedno pri roki, »prava« fotokamera ne.

  09.08.2013 20:07
 • Fotokina 2012 »Svet slike« / Novi fotografski trendi

  Ker so snovalci sejma spoznali, da z delovanjem kot zadnji prejšnji Photokina ne bo šlo, so šli v nove trende in spremenili koncept. Photokina 2012 je združila celoten spekter tehnologije slike, v katerem je fotokamera samo še eden izmed najbolj pomembnih produktov za zajem slike. S prihodom digitalne tehnologije, se je fotografski svet močno razširil z računalniško tehnologijo in programi, mobilnimi telefoni, navigacijo ter drugo tehnologijo, ki danes združuje moto Photokine, t.j. »Svet slike«.

  27.09.2012 12:18
 • Ob 25 letnici sistema Canon EOS

  Ni kaj, 25 let vodstva v vseh segmentih fotokamer je popolna doba. V fotografskem svetu ni hitrih premikov. Canon ima še vedno najširšo bazo uporabnikov, ti pa v svetu DSLR nikakor ne menjajo opremo čez noč.

  09.07.2012 17:01
 • Afrika, z motorjem in fotokamero / Zvone Šeruga za e-Fotografijo

  Izkušenj na tej celini imam kar nekaj in vem, da je afriška eksotika trda, fotografsko delo pa gre pogosto prek zelo široke palete odnosov z ljudmi: od vaških otročajev, ki skačejo pred objektivom – mene tudi, mene tudi! – prek starih mamc, ki stegujejo roko – plačaj, potem pa slikaj – do trdih pogledov možakarjev v turbanih, ki včasih bliskajo sovraštvo: niti pomisli ne!

  14.05.2012 16:34
 • Fotografski tečaj e-Fotografija in evolucija moje fotokamere

  Iz minute v minuto so se mi odpirali novi svetovi. Razlage, kje, kako, kdaj in zakaj uporabiti določene funkcije, so bile jasne, poučne in razumljive za nas »telebane«, ki o fotografiranju skorajda nimamo pojma.

  30.09.2011 10:04
 • Kratek video "On the road" / Fotopotep Bali Indonesia

  Peljemo se skozi vas in povsem po fotografsko se sliši, ustavi, ustavi... Pred trgovino miza, na njej pa piton, leni legvan in okoli vseh še drugih njim "domačih" živali, otroci.

  25.03.2011 17:07
 • Z Nikonom na pot: prijazna izpoved lastnika Canona

  Nikona v vseh teh petintridesetih letih skorajda nikoli nisem držal v rokah. A v tem času očitno le dovolj dozorel, da končno in bolj konkretno pogledam čez planke. Ideja je zrasla kar sama od sebe, ko sva pred meseci ob drugem špricerju ždela z Matjažem, velikim gazdo te revije. In govorila o Borneu, kamor odhajam čez par dni. Ta čas, ko se bo on s skupino fotografov mučil na Baliju, ubogi.

  03.03.2011 16:07
 • Canon 5200mm f/14

  Leta 1965 je Canon naredil tri ekstremne zrcalne objektive. 800mm f/3.8, 2000mm f/11 in 5200mm f/14.

  19.02.2011 20:07
 • Filipini za e-Fotografijo - Otočje za hitro ljubezen

  Filipini so seveda morje, najprej to. Otoki sicer dopuščajo ogromno možnosti še česarkoli drugega, od dolgih plemenskih trekingov, do plezanja na vulkane, prebijanja skozi džungle ali velikonočnih križanj fanatičnih Kristusovih vajencev. A morje je vseeno in še vedno zakon.

  09.10.2010 15:29
 • Photokina 2010 - novi fotografski trendi

  Če sem ob zapisu iz Photokine izpred dveh let zapisal, da prihaja čas fotoknjig, lahko sedaj rečem, da prihaja čas 3D tehnologije slike in videa.

  09.10.2010 14:59
 • Moja izbira opreme za eksotični fotopotep / Namibija

  Sam svoje resne fotoopreme niti nimam več. Zadnja fotokamera katero sem si kupil leta 2002 je bila Canon EOS D60. Kadar danes opremo potrebujem si jo izposodim od fotoponudnikov za preizkus in to je to. Vedno nekako razmislim, kaj bi mi v določenih pogojih lahko prišlo prav in predvsem bo delovalo, da bom domov prinesel potrebne fotografije.
  20.06.2010 15:12
 • Kenija, znana, a povsem drugačna

  Pogosto slišim: a v Kenijo greš? Kaj boš pa tam počenjal, saj tja hodi pa že vsak turist ... Kar je mogoče res. Desetletja dolgo je bila prav Kenija sinonim za Afriko. Neskončne savane, v katerih sonce zahaja za krošnjami mizastih akacij, Hemingway s trdim pogledom in z nogo na pravkar ustreljeni levinji, masajski bojevniki v žaru divjega plesa, okoli njih pa se dviga prav v vročino opoldneva na ekvatorju.

  08.03.2010 12:41
 • S foto in video opremo na konec sveta

  Poleti sem se mesec in pol dolgo potepal po Zahodni Papui – skrajni vzhod Indonezije je to in še pred nekaj leti se je ta del otoka Nove Gvineje imenoval Irian Džaja. To ni bilo ravno idilično turistično potovanje, Zahodna Papua je ena zadnjih zaresnih divjin današnjega sveta. Velika za štirideset Slovenij je večinoma prekrita z močvarnimi džunglami, le v osrednjem delu otoka se dvigajo vrhovi vse do pet tisoč metrov visoko.

  30.11.2009 11:14
 • Foto oddaja na TV Pika

  Drugo oddajo si že lahko ogledate tudi na spletu (www.poptv.si). Link do oddaje je v članku.

  21.06.2009 09:30
 • Namibija / fotografski raj

  Vsako jutro eno uro pred sončnim vzhodom se odpre zapornica, skozi katero se desetine težkih zapodi skozi vse ožjo dolino med sipinami do Sossusvleija. Namib je ... ja, Namib je blagoslov za oči. In paradiž za vsakogar, ki mu je fotoaparat nadaljevanje duše.

  08.01.2009 06:35
 • Floatograph - kot tehnika za fotografiranje iz zraka

  Možnost dvigovanja s pomočjo različno velikih balonov polnjenih s helijem smo v letu 2004 izkoristili za razvoj in dvig radijsko vodene “pan & tilt” platforme, na katero smo pritrdili snemalne enote, linke in napajanja ter vse skupaj krmilili preko enot na zemlji.

  20.12.2008 21:47
 • Pogledi med nebom in zemljo - 150 let fotografiranja iz zraka

  Prav povezava s pilotom je še kako pomembna. Pred leti mi je nekdanji vodja pilotov Jože Brodar dejal: »Vi morate biti tisti, ki boste povedali pilotu, kaj želite fotografirati, pod kakšnim kotom in s kakšne višine. Pilot pa bo, v skladu s predpisi in zahtevami o varnem letenju izvedel tisto, če bo le mogoče.«

  07.10.2008 21:34
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com