Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 40D - prvo mnenje

Avtor:Matjaž Intihar
24.09.2007 13:33
Stran:

Nove možnosti v kameri EOS 40D
Po začetnem spoznavanju s kamero je za Canon uporabnika vse zelo hitro domače in podobno kot je bilo na EOS 30D sicer z drugačno razporejenimi gumbi na zadnji strani ohišja a funkcije so ostale enake. Dodan je gumb za izbor »Picture Style«, kjer izbiramo korekturo ostrine, barvnih tonov, saturacije in kontrasta, ter dodatni gumb za avto fokus. Nastavitve v meniju so dobile več zavihkov (sedaj je oblika podobna kot v EOS 1D MkIII) in nekatere dodatne možnosti. Nekaj jih je v samem zelo preglednem meniju, nekaj pod lastnimi »CustomFunction« nastavitvami, dodali pa so že znan »My Menu« iz kamere 1D MkIII, kjer si lahko sami shranimo najbolj pogoste in uporabne funkcije iz menija, tako, da jih lahko prikličemo samo s pritiskom na tipko menu. Za premikanje po meniju nam služi že znan »joystick«.


Canon EOS 40D, EF-S 17-85 IS - Čas 1/250, Zaslonka F11, ISO 250, EV -0,7

Funkcija prenesena iz MkIII je tudi zasuk pokončne fotografije. Do sedaj smo lahko to imeli vključeno ali izključeno. In če smo fotografirali v vertikalnem položaju se je fotografija obrnila tudi na zaslonu. Sedaj pa lahko izbiramo med opcijami: izklopljeno, vklopljeno in obrnjeno tako na LCD zaslonu kot računalniku, ali pa vklopljeno in obrnjeno samo na računalniku. Uporabno je predvsem zato, da imamo tudi pri pokončni fotografiji le to prikazano čez cel LCD zaslon, da je slika večja. Pri 3 palčnem zaslonu niti ne rabiš povečevati fotografije, da na hitro oceniš ali je ostra ali ne. Na zunaj močno opazna razlika pred prejšnjim modelom je 3 palca velik zaslon z ločljivostjo 240.000 točk. Konkurenca nam že ponuja enako velik zaslon s kar 921.000 točkami in razlika je opazna.


Canon EOS 40D, EF-S 17-85 IS - Čas 1/200, Zaslonka F8, ISO 100, EV +0,7

Je pa 3 palčni zaslon izjemno uporaben saj EOS 40D deluje tudi v načinu Live View. Funkcija je podobna že dolgo znani tehnologiji iz Olympusovih DSLR kamer. Live View je podoben sistem kot je v kompaktnih kamerah, kar pomeni, da lahko fotografiramo kar preko LCD zaslona. Že v sami fazi fotografiranja pa lahko na zaslonu sliko približamo za 5-krat ali kar 10-krat na 100% povečavo in tako preverimo ostrino. Žal pa nam kamera ne ostri motiva avtomatsko če delujemo preko LCD zaslona. Za to pritisnemo na novo postavljen gumb AF-ON, zaklop se spusti, kamera izostri motiv, zaklop se ponovno dvigne in slika je ponovno na LCD zaslonu (vse to se zgodi v manj kot sekundi). Seveda fotografiranje preko LCD zaslona ni namenjeno hitri uporabi ali delu s teleobjektivi iz roke, temveč bolj za fotografiranje, kjer ni možno gledati skozi iskalo ali pa studijski fotografiji oz. tam kjer nimate premikajočih se motivov.


Canon EOS 40D, EF 70-300 IS - Čas 1/250, Zaslonka F5,6, ISO 250

Da je kamera še vedno namenjena hobi fotografom kažejo slikovne avtomatike na vrtljivem koleščku, kjer izbiramo način fotografiranja in relativno zamuden dostop do funkcij preko gumbov. Toda vse to za hobi fotografa nikakor ni moteče. Kamera tako ali tako ni namenjena hitremu delu profesionalnega fotografa.
Poleg slikovne avtomatike in že znanih ročnih načinov so kameri EOS 40D dodali na vrtljiv kolešček kar tri »Custom« načine fotografiranja (C1, C2, C3), kjer lahko nastavimo kamero povsem po svojih željah in le te nastavitve shranimo preko menija.


Canon EOS 40D, EF 70-300 IS - Čas 1/200, Zaslonka F9, ISO 320

Primer: za C1 bomo nastavili hitrost zaklopa 1/8000, zaslonko 11, EV stopnjo +1, Picture Style bo standart. Ko so vse želene nastavitve nastavljene jih še shranimo. In sedaj vsakič ko bomo aparat imeli nastavljen drugače in ga uporabljali v katerem koli načinu (ali bo to popolna avtomatika, športni način, portretni, Av ali Tv…), ko bomo vrtljiv kolešček prestavili na C1, se bo kamera nastavila točno tako, kot je bila nastavljena, ko je bila nastavitev C1 shranjena.


Canon EOS 40D, EF-S 17-85 IS - Čas 1/200, Zaslonka F10, ISO 320

Kameri je dodana že znana funkcija »Sensor cleaning«. Le ta z visoko frekvenčnimi vibracijami, stresejo prah iz samega tipala, kateri ni premočno zalepljen na steklo pred njim. Tipalo se čisti v tem načinu ob vsakem vklopu ali izklopu kamere. Preko menija pa ta način lahko tudi izklopimo in ga uporabimo samo ko sami pritisnemo funkcijo "Sensor Cleaning".
EOS 40D pa ponuja še drugo opcijo za odstranjevanje smeti na že posneti fotografiji. Izberemo funkcijo "Dust Delete Data", močno zapremo zaslonko in prožimo. Program kasneje odčita iz slike (vseeno ali je posneta v RAW ali JPEG zapisu) napake, ki so produkt prahu in jih kasneje s pomočjo programa, ki ga dobimo na CD-ju v kompletu s kamero, Digital Photo Professional izniči. Podobno funkcijo ima že v uporabi tudi Nikon preko programa Capture NX.


Canon EOS 40D, EF-S 17-85 IS - Čas 1/60, Zaslonka F5,6, ISO 640


Canon EOS 40D, EF 70-300 IS - Čas 1/100, Zaslonka F5,6, ISO 3200
Fotografija je naknadno posvetljena za eno EV stopnjo, kar pomeni, da je fotografija teoretično osvetljena na 6400ISO

Zanimiva in uporabna stvar, katera je prenesena že iz modela EOS 30D je tudi opisna informacija glede Error kode. Sedaj fotograf ob napisu številčne kode vidi še opis in je tako seznanjen z možno napako. Preizkus sem naredil s spominsko kartico, ki mi večkrat dela težave. Kamera mi je ob nezmožnosti zapisa na kartico napisala na zaslon, da je težava s kartico in naj vstavim drugo. Tudi za serviserje bo samo delo odpravljanja večjih težav lažje, saj mu boste že sami znali povedati v čem je težava pri delovanju kamere.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com