Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon kit objektivi za napredne kamere DSLR - Test

Avtor:Matjaž Intihar
09.10.2010 15:02
Stran:

Zaključna ocena

Osnovni kit objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS, optično niti ni slab. Ker je poceni in ob nakupu kamere stane samo cca. 100€, ga ima marsikateri uporabnik kamer EOS. Vendar za bolj resne uporabnike je kmalu premalo. Eni se odločijo za poceni dodatni objektiv EF 55-200mm IS, drugi za mega zum objektiv EF-S 18-135mm IS ali EF-S 18-200mm IS. Ob nakupu kamere iz srednjega razreda pa le redko kdo sploh poseže po EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS. Tu je ponavadi prva izbira eden izmed teh štirih predstavljenih objektivov.

 

EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS (okvirna cena 840€)

Že sam material, izdelava, kompaktnost glede na goriščnice in težo, ga postavljajo v višji uporabniški in cenovni razred. Ta objektiv nudi najširši kot zajema 15mm (24mm ekv. 35mm). V praksi se izkaže z dobrimi optičnimi lastnostmi, odličnim premazom glede odboja svetlobe, hitrostjo ostrenja in menim, da je najboljša izbira za kamere EOS 60D in EOS 7D. Seveda, če ste pripravljeni odšteti toliko denarja in če vam svetlobna moč f/2.8 ne govori, da si raje izberete za še 300€ več EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS.
Toda tudi za željo po večji svetlobni moči objektiva imate lahko drugačen odgovor. Ne malo fotografov raje izbere osnovni objektiv z nekaj večjim razponom med goriščnicami, za potrebo po večji svetlobni moči pa cenovno ugodni EF 50mm f/1,8.

EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS (okvirna cena 570€)

Ta objektiv je za cca. 250€ cenejši od EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS. In v mnogo elementih je za toliko tudi slabši. Se mu pozna, da je že v letih.
Vedno pa obstaja ta dilema. Bo uporabnik te pomanjkljivosti tudi videl?
V optični sliki ima objektiv več distorzije, odboja svetlobe v lečah, kromatske aberacije in slabši zapis v robovih. V centru pa se večkrat izkaže. Malenkost manj je zajema v širokem kotu in malenkost slabša je svetlobna moč. Toliko da pozorni še opazi je počasnejše ostrenje, sistem stabilizacije slike je predzadnje generacije, ne razpozna horizontalnega primikanja med spremljanjem objekta in če uporabljate stojalo, ga je bolje izključiti.
Vse našteto kaže na majhne razlike katere večina ob normalnem pogledu na sliko niti ne bo opazila. Je pa razlika opazna pri ceni.
Za to je moje mnenje sledeče. Če si lahko privoščite potem brez razmisleka v EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS. Če pa bi radi malo prihranili in niste ravno tisti fotograf, ki ga vsaka malenkost na sliki zmoti, potem bo tudi EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS odlična izbira.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS (okvirna cena 525€)

Objektiv je po mojih merah v skupini hobi objektivov. Namenjen je vsem, ki bi radi dovolj univerzalen objektiv na dobri fotokameri kot recimo EOS 550D in EOS 60D.
Materiali in uporabniška vrednost se ne morejo primerjati z EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS ali EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS, katere že postavljam v napredni uporabniški razred. Vendar proizvajalec dobro ve, da veliko fotografov išče za manj denarja širšo uporabniško vrednost. Za to nam daljša goriščnica 135mm (216mm ekv. 35mm) že kaže na katere fotografe ta objektiv cilja. Solidna optična kakovost, dovolj hitro ostrenje, stabilizacija slike in dolga goriščnica mnogim omogoča, da jim je to edini objektiv za vse ciljne motive.
Vendar so ti objektivi z večjim razponom med goriščnicami velik kompromis med široko uporabniško vrednostjo ter ostalimi zmožnostmi. Za to bolj zahteven fotograf kmalu spozna, da mu ti objektivi ne služijo več tako kot na začetku in lov za kakovostnejšimi objektivi se začne.

 

EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS (okvirna cena 580€)
(test in primerjava s Tamron 18-270mm DiII VC)

Objektiv, ki ga postavljam v razred izletniških in popotniških objektivov. Tem fotografom nudi vse potrebne goriščnice in ni nobene potrebe po dodatnih objektivih. Seveda imajo ti objektivi z velikim razmerjem med goriščnicami svoje muhe, vendar se je ta Canon objektiv v preizkusu s konkurenčnimi zelo dobro obnesel in tudi optično je povsem primerljiv z dvema objektivoma EF-S 18-55mm IS in EF 55-200mm IS.
Torej vsi, ki nimate želje po menjavi objektivov, niste preveč zahtevni in si lahko privoščite 18-200mm, namesto 18-135mm potem bo le ta prava izbira.

 


 

 

Za konec

Canon uporabnik ima zelo široko izbiro kit objektivov. Torej objektivov katere se da po bolj prijazni ceni dokupiti že kar ob nakupu fotokamere. Vsi štirje objektivi so zelo primerni za hobi in napredne kamere DSLR. Katerega izbrati je predvsem izbira vsakega fotografa posebej.
V testu lahko opazite že večkrat zapisano dejstvo, da ima vsak objetiv v nekem goriščnem razmerju in zaslonki lahko opazno bolj kakovostno sliko od drugega.
Predvsem pa je treba skoraj v vseh primerih in pri vseh objektivih za višjo kakovost zapisa zapreti zaslonko za eno ali dve vrednosti. Prav tako se v večini primerov zmanjša kakovost zapisa pri najbolj zaprtih zaslonkah. Sicer pa je to lastnost velike večine objektivov in le redki najboljši iz profesionalnih vrst zmorejo kakovosten zapis v celotnem območju zaslonk.

Optično se najbolje odreže EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS. Prav tako nas prepriča s samo izdelavo kot tehnološko (zadnja generacija USM, IS).

EF-S 17-85mm f/4-5.6 USM IS je optično opazno slabši, ker je starejši tudi ostrenje in stabilizacija slike ni na nivoju novejšega 15-85mm. Vendar kot že zapisano je za 250€ cenejši in dilema je lahko hitro tu.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS ima svoje prednosti, saj nudi že dovolj veliko razmerje med goriščnicami, da je lahko edini objektiv za hobi fotografa. Če vam je fotografija predvsem hobi in ne želite dati več denarja za objektiv bo še kako dobra izbira.

EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS je prava all-in-one izbira. In glede na optično razmerje se še dobro obnese v pogledu kakovosti slike.

 

Torej, Canon fotograf ima za kamero z manjšimi tipali (EOS 1000D, EOS 550D, EOS 50D, EOS 60D, EOS 7D, res široko izbiro osnovnih kit objektivov. Opozarjam še enkrat, da so Canon EF-S objektivi namenjeni samo za Canon kamere z manjšimi tipali (APS-C). Če so vam originalni objektivi še predragi (ob nakupu kamere in objektiva skupaj so zgoraj zapisane cene še bolj prijazne), imate na izbiro še Sigma in Tamron objektive. Tudi tu pa v večini primerov velja. Kolikor denarja toliko glasbe. Predvsem hobi fotograf pa dolgo ali celo nikoli ne bo opazil za njega uporabniško razliko med dražjim in cenejšim objektivom. Bistvo je, da le ne berete preveč raznih debat po spletnih forumih ali množico testov. Mnenj je toliko kot preizkuševalcev. In ko se enkrat ujamete v past »pipetkarske« tehnične kakovosti, kar na enkrat ne gledate več slike, ampak močno povečane detajle. Do takrat pa verjemite. Izberite objektiv predvsem po uporabniški vrednosti, sebi še prijazni ceni in fotografirajte. Dokler ne boste začeli služiti s fotografijo vam bodo tudi ti osnovni objektivi lahko še kako dobro služili.

 


 

V tabeli je bolje razvidno za kateri namen je objektiv po mojem mnenju namenjen in katera je njegova funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

 


 

Skupne vrednosti v grafu (klikni na sliko za povečavo)

Skupne vrednosti v številčni tabeli (klikni na sliko za povečavo)

 V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabelah, grafih ne uporabljajo kot ta objektiv ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com