Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
11.07.2014 14:01
Stran:

Zaključna ocena

Objektiv Olympus M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 je vrhunski objektiv, ki nudi že kot zajema teleobjektiva. V 35mm razredu je ekvivalent goriščnice 150mm. Objektiv nudi odlično svetlobno moč f/1.8 in je primeren tudi za fotografiranje v dvoranah, oziroma tam kjer je malo svetlobe in še vedno potrebujemo kratke čase osvetlitve. Z njim prav lepo delovati tudi pri kontroli globinske ostrine. Zato je lahko zelo uporaben tudi pri fotografiranju portretov. Vendar pozor. Zaslonko kar lepo zaprite na vrednost f/2.8 ali celo f/4, saj boste v nasprotnem primeru imeli obraz z nepopolno ostrino po globini.

Olympus počasi in vztrajno širi skupino enogoriščnih objektivov z visoko svetlobno močjo. Objektiv kot pomembna dodatna oprema in njihova številčnost sta tista elementa, ki zagotavljata uspešnost sistema. In v razredu kamer CSC ima Olympus daleč največjo širino. Objektive pa lahko dodate tudi na kamere CSC podjetja Panasonic, saj tudi uporablja m4/3 navoj za objektiv.

Objektiv Olympus M.ZUIKO Digital ED 75mm f/1.8 je odličen v vseh pogledih. Uporabniki kamer Olympus PEN in OM-D ter Panasonic GH, so z njim dobili še en dragulj. Ve se. Olympus je bil že v analognem svetu fotokamer odličen ponudnik objektivov. Optika ZUIKO je imela in ima tudi danes v digitalnem svetu, spoštovanja vredno ime.
Brez dolgih zapisov in prepričevanj lahko zapišem, da je objektiv vreden svojega denarja (cca. 999€) in, če si ga kot uporabnik m4/3 kamer lahko privoščite, si ga le dodajte v svojo fototorbo ter ga uporabljajte. Ne bo vam žal.

 

Na Olympus objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
SWD (Supersonic Wave Drive) hitri motorček za ostrenje
ED ali EDA (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo razpršitev svetlobe
HR SHR ali E-HR (High Refractive) leče z visokim lomnim količnikom za kontrolo barvne aberacije
DSA dvostransko super asferične leče
ZERO (ZUIKO Extra-low Reflection Optical) poseben premaz za neželene odseve svetlobe od leč
MSC (Movie&Still Compatible)

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com