Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax K20D / Prvi preizkus

Avtor:Matjaž Intihar
20.01.2008 14:00
Stran:

 

 

Pentax K20D ima v sebi novo Samsung tipalo s kar 14M točkami. Pravijo pa da niso šli v dirko pikslov. Ob preizkusu kamere se vse do ISO 1600 tipalo dobro brani šuma. Naprej pa so glede na konkurenčne kamere že manjše težave, pri ISO 6400 pa že velike. Vendar posnetek vsaj lahko zajamemo. Kolikokrat pa kdo izkorišča tako visoke občutljivost v tem razredu kamer pa je stvar vsakega posameznega fotografa posebej. In glede na to je lahko edina verodostojna ocena o kakovosti fotografije pri visokem ISO.

So nas pa opozorili, da v preizkusnih kamerah še ni zadnji firmware zato o končni kakovosti kamere nikakor še ne gre govoriti. Tipalo daje najboljše rezultate pri ISO 200. Lahko ga nastavimo tudi na ISO 100 vendar pa v nekaterih funkcijah kot recimo pri uporabi funkcije spremembe dinamičnega razpona (D-range) kamera sama prenastavi na ISO 200.

 

Pri izbiri P načina delovanja ima sedaj kamera program, ki sam razpozna objekt in prilagaja nastavitve. V izbiri »empty mode« kamera razpozna oddaljenost objekta in glede na motiv sama prilagaja zaslonko za učinek globinske ostrine.

 

Pentax stabilizacija slike preko tipala deluje na magnetni način in v vseh smereh. Konkurenca uporablja mikro motorje ali piezo način.

 

Pentax K20D lahko uporabljate PEF RAW ali Adobe DNG. Pravijo pa, da je zaenkrat bolje uporabljati PEF.

 

LiveView dobro deluje. Po vklopu stisnemo AF gumb in kamera izostri motiv. Zaslon je odličen. Na njega sem lahko gledal čeprav sem imel kamero v iztegnjenih rokah povsem nad glavo.

 

 

Protiprašni sistem deluje na osnovi tresenja in antistatičnega premaza tipala. Možna je tudi programska odstranitev prahu. Podobno kot to uporablja že Canon. Po kar močno prašnem stiku kamere in puščavskega peska se je na tipalu nabralo nekaj prahu. Je viden na sliki. Nisem pa imel časa preizkusiti ali bi se in v kolikšen času bi se prah odstranil iz tipala. To bomo videli po ponovni daljši uporabi kamere.

 

Zaenkrat lahko rečem, da je Pentax naredil zelo solidno kamero in dobro zamenjavo za K10D. V primerjavi s konkurenčnimi kamerami, ima nekaj prednosti, slabost pa predvsem v AF. Če si vajen delovati s hitrimi motorčki in AF od konkurence potem je delo s Pentax težje. Bomo pa ob preizkusu novih objektivov s prenosom v objektivu videli tisto pravo primerljivo delovanje.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com