Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Polarizacijski filter - odličen fotografski pripomoček

01.09.2012 10:43
Stran:

 


 

Večina malo bolj navdušenih fotografov v člankih, nasvetih, trgovini, tečajih, bere in sliši za fotografu zanimiv pripomoček t.j. polarizacijski filter. Marsikateri kupec kamere DSLR si ga že izbere ob samem nakupu misleč, da je to tisti fotografov pripomoček, ki pričara »boljšo« fotografijo. In prav zaradi dejstva, da se o tem filtru toliko piše in bere se lahko hitro zgodi njegova napačna uporaba.


Pri polarizacijskih filtrih je treba paziti, da izberete tistega z oznako cirkularni, in ne linearni, če ga boste izkoriščali na kameri SLR in želite, da bo avtomatsko ostrenje (AF) in merjenje svetlobe dobro delovalo.

 

Kar v uvodu naj povem, da polarizacijski filter ni namenjen stalni uporabi kot lahko izkoriščamo zaščitne ali UV filtre. Polarizacijski filter ima ozko omejeno možnost uporabe in fotograf se ga nauči pravilno uporabljati na podlagi lastnih izkušenj. Predvsem pri hobi fotografih je vidno, da je polarizacijski filter trdno pričvrščen na objektiv tudi v pogojih, ki ne omogočajo izkoriščati njegovih zmožnosti in marsikdo niti ne ve, da ga je za določen efekt potrebno vrteti.

Strokoven zapis o polarizaciji svetlobe nam je na strani e-Fotografija že podal Jernej Filipčič (Osnove optike IV.del / Polarizacija, ki s politiko nima veze), zato vam v tem članku zapišem in s slikami prikažem samo praktične osnove.


Različni proizvajalci za svoje polarizacijske filtre uporabljajo po barvitosti drugačne polarizacijske plastične filme.

 


Ko filter obračamo že v iskalu ali na zaslonu kamere vidimo efekt.

 

Polarizacijski filter je namenski filter

Napačno je mnenje, da se polarizacijski filter uporablja vedno in povsod. Namena polarizacijskega filtra na našem objektivu sta predvsem dva. Da nam omogoča s pomočjo polarizacije svetlobe zasičiti tonske vrednosti in izničiti odboje svetlobe od svetlečih/odbojnih površin. Še dodatna uporabniška vrednost je, da ga lahko izkoristimo za odvzem moči svetlobe, ki bo padla preko filtra na tipalo, če pri sebi nimamo nevtralnih sivinskih filtrov -ND (v praksi se pokaže, da so le filtri, ki imajo Kaesemann polarizacijski film povsem nevtralni). S tem pa lahko delujemo pri bolj odprti zaslonki ali z daljšimi časi osvetlitve. Glede na to, da je polarizacijski filter toniran  je treba vedeti, da se nam z njegovo uporabo izgubi nekaj svetlobe (od EV1 do EV2) in v slabših svetlobnih pogojih posledično hitreje pride do stresenosti posnetka.


Možnost visoke zasičenosti tonskih vrednosti.

 


Ob vrtenju prednjega dela filtra imamo možnost izničevanja refleksov.

 


Ker je polarizacisjki filter dokaj nevtralno toniran, ga lahko izkoristimo za zmanjševanje količine vpadne svetlobe.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com