Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM / Ko se originali zamislijo

Avtor:Matjaž Intihar
19.07.2011 20:42
Stran:

Zaključna ocena
Sigma je z objektivom Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM močno stopila na žulj Canon, Nikon in Sony. Vsi trije veliki so svoje objektive izdelali v visoki kakovosti, s hitrim ostrenjem in seveda posledično visoko ceno. Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM v kakovosti zapisa ne zaostaja veliko, če sploh. Pri malo bolj zaprtih zaslonkah sploh nič. Prav tako nudi dovolj hitro ostrenje in predvsem opazno bolj prijazno ceno.
Napredni fotograf, ki mu je tudi cena pomemben faktor, bo ob nakupu objektivov z goriščnico 85mm in visoko svetlobno močjo krepko razmislil ali si ne bi raje izbral Sigmo.
Menim, da napake ne bo naredil. Kot pri drugih dražjih objektivih pa je pomembno, da preizkusi vsaj dva še preden ga kupi in izbere najboljšega za svoj način fotografiranja. Ne preizkušati objektive pri vseh zaslonkah in vseh oddaljenostih od motiva. Izberite tistega, ki pri vaših najbolj uporabljenih zaslonkah in oddaljenosti od motiva najbolje riše.
Pri teh dražjih objektivih se zaradi ekstremnih velikosti leč in želje po kakovosti najbolje opazi, kako različno lahko deluje objektiv od objektiva.
Izbrani objektiv Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM se je na preizkusu dobro izkazal. Sam sem ga uporabil predvsem kot portretni objektiv. Menim, da je temu najbolj tudi namenjen. Vedeti pa je treba, da so v portretni fotografiji zaslonke f/1.4 in vse do f/2.2 bolj kot ne neuporabne. Globinske ostrine je pri teh zaslonkah res samo za vzorec. Zato naj vas ne moti, če slučajno objektiv pri najbolj odprti zaslonki še ni superioren. Pomembno je, da odlično deluje od recimo f/2 naprej in tja do f/8, kar pride zelo prav v studijski fotografiji. Konec koncev imamo danes možnost hitro in enostavno dvigniti občutljivost, za to razlika med f/1.4 in f/2 niti ni več bistvena. Res pa je, da je visoka svetlobna moč še vedno nek fotografski fetiš in vsak si želi, da bi mu objektiv najbolje risal prav pri teh zaslonkah, pa čeprav so bolj kot ne neuporabne pri teh goriščnicah.
Toda kakorkoli. Sigma je naredila odličen, zelo konkurenčen objektiv v vseh pogledih. Če potrebujete enogoriščni 85mm objektiv z visoko svetlobno močjo in nimate denarja v žepu, da vam gleda ven iz njega, se boste s Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM sigurno seznanili. Pri nas objektiv dobite že za okoli 930€.

In prav je tako. Je vreden svojega denarja, zato ni čudno, da so veliki trije močno zaškrtali z zobmi, ko je ta objektiv prišel na police trgovcev. Ali bo tudi vaš, pa je kot vedno vaša odločitev.


Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja da ima objektiv najvišjo kakovost leč
OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (High Speed Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) ��" posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
Macro ��" bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com