Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Test baterij, II del

26.01.2009 22:05
Stran:

 

Zaključek

 

Za začetek tabela z izmerjenimi kapacitetami. V tabeli ni baterij RAM, ker so v povsem drugi kategoriji in niso primerljive z običajnimi NiMh baterijami.

  Kliknite, odpre se cela slika sliko.  

Začeli bomo s prvim polnjenjem. Enelong in Tecxus RTU so baterije, katere že dobimo napolnjene in imajo majhno samopraznjenje. Medtem ko ima Tecxus celo več kot 80% garantirane kapacitete, se na enelong ne gre zanašati, vsaj ne pri prvem praznjenju. Teh baterij pred prvim praznjenjem nismo napolnili. Od ostalih so vse v mejah pričakovanega. Prvo polnjenje tudi ni pravo merilo kapacitete. Nekatere baterije potrebujejo več, druge manj ciklusov, da se formirajo in dosežejo polno kapaciteto.

Drugo praznjenje kaže, koliko je katera baterija primerna za večje porabnike. Ko primerjamo kapaciteto pri drugem praznjenju, kratkostični tok in čas polnjenja bliskavice, se pojavijo nekatere zanimivosti. Pričakovano bi bilo, da se velikost kratkostičnega toka direktno odraža na času polnjenja bliskavice. In kako je mogoče izmeriti kapaciteto večjo od 100% ?

Malo več nam bo povedal nagib karakteristike (trdota).

 

 In ko te vrednosti uredimo po velikosti, dobimo:

Baterije Uniross in Tecxus RTU imajo trdo karakteristiko, Tecxus rechargeable pa najmehkejšo. Ostale so v srednjem področju z zelo majhnimi razlikami. To jih postavlja v kategorijo, ki je najboljša za uporabo v kompaktnih kamerah, še posebej tistih, ki imajo prikaz stanja baterije v odstotkih.

Kratkostični tok nam bo pokazal nekaj drugega.

Moral bi nam pokazati, katere baterije so primerne za tokovno zahtevne porabnike. Ampak ni ravno tako. Olympus Camedia ima najmanjši kratkostični tok, bliskavico pa napolni najhitreje. AccuPower 2600 ima največji kratkostični tok, pa je komaj tretja po hitrosti polnjenja bliskavice. Varta Power ima drugi kratkostični tok, vendar je med najpočasnejšimi v polnjenju bliskavice. Razlog za to je induktivna komponenta notranjega upora, ker je bliskavica impulzni porabnik, kratkostični tok pa je merjen na kapacitivnem porabniku. Očitno je, da je Camedia optimizirana za digitalne porabnike (ki so praviloma impulzni).   Kategorizacija baterij po tipu porabnikov in načinu uporabe je narejena v prejšnjem testu (glej prvi test). Zdaj bomo samo razvrstili baterije iz tega testa v obstoječe kategorije.   Kompaktna kamera - aktivni zaljubljenec v fotografijo: Olympus, AccuPower, Varta, Tecxus (razen RTU),   Kompaktna kamera, zunanja bliskavica��" občasni uporabnik, daljinski upravljalci, ure, merilni instrumenti Tecxus RTU, Enelong   Zunanja bliskavica - profesionalni uporabnik Olympus, Tecxus ACCU, AccuPower 2600, Varta Pro   Večje baterijske svetilke, ki uporabljajo alkalne baterije velikosti C in D (z adapterji na velikost AA) AccuPower 2600, Varta Power, Pro   Otroške igrače, baterijske svetilke (manjše) ��" občasna uporaba Uniross, Enelong, AccuPower 2600   Otroške igrače, baterijske svetilke (manjše) -intenzivna uporaba AccuPower, Tecxus ACCU, Enelong

To je samo groba razporeditev. Bolj podrobna bo v poenotenih rezultatih iz obeh testov, kjer bodo vsi proizvajalci in modeli baterij v isti tabeli.

Na koncu je ostal samo še en tip baterij, ki so se že na začetku razlikovale od ostalih. To je AccuCell, ki je deklarirana kot polnljiva alkalna baterija. Za razliko od ostalih, ki imajo nazivno napetost celice 1.2V, ima AccuCell 1.5V in kapaciteto 1800mAh. Baterija je predvidena za male in konstantne ali občasne porabnike. Ima majhno samopraznjenje in izrazito trdo karakteristiko, kot bi jo morala imeti tudi vsaka alkalna baterija. Ker je že tok 0.2C (5 urni) precej velik, so morali biti pogoji testa prilagojeni takemu tipu baterij. Ker je baterija deklarirana kot zamenjava za alkalno, je logično, da jo vstavimo v porabnik, ki uporablja alkalne baterije. Profesionalni merilni instrumenti iz baterij vedno potegnejo maksimum, zato smo v ta namen uporabili digitalni multimeter Fluke 189. Proizvajalec garantira, da instrument z alkalnimi baterijami deluje 40 ur. Z baterijami AccuCell je delal 52 ur, od tega 28 ur z vključeno osvetlitvijo prikazovalnika.

(Klikni za prikaz cele tabele) 

 

Nagib karakteristike samo 2.4% kaže, da je to res zamenjava za alkalno baterijo. Tako je to idealna baterija za daljinske upravljalce, ročne merilne instrumente, ure in podobne naprave, ki imajo malo porabo, potrebujejo pa baterijo, ki ima 1.5V na člen. V isti instrument sem vstavil še Sanyo Eneloop, ki ima kapaciteto 2100mAh, vendar tudi napetost 1.2V. Ker instrument uporablja štiri baterije, je skupna razlika nazivne napetosti 1.2V, kar instrument takoj vidi kot zmanjšano kapaciteto. Z Eneloopom je deloval 28 ur z vključeno osvetlitvijo prikazovalnika in še 12 ur z izključenim. Eneloop zdrži točno toliko kot alkalne baterije. Ker so to pravzaprav ekstremni pogoji, saj v praksi instrument redko deluje dlje kot eno uro brez ugašanja, prednost trde karakteristike, višje napetosti in manjšega samopraznjenja pokrije razliko v ceni.

 

Iz te skupine baterij so Enelong in Tecxus RTU napolnjene in morajo odležati 6 mesecev v istih pogojih kot njihove tehnološke sestre iz prejšnjega testa. Njim se "kazen" izteče konec januarja, v februarju pa bodo rezultati že znani.

 

Za tiste, ki bi se radi pozabavali z lastnimi analizami, je tu še xls datoteka z vsemi rezultati merjenja. Tabela 1. in 2. testa    
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com