Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Hitra sprememba originala iz dveh fotografij

15.07.2020 19:34

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Včasih so naše želje, ali zahteve urednikov take, da na fotografiji kaj spremenimo. Tu nam že 30 let pomaga Photoshop. V prvih člankih (predstavitev iz leta 2005) o tem programu sem že zapisal, da ni Photoshop nič drugega, kot enostavna možnost popravkov, kateri so nam bili v analogni temnici kot zelo dolgotrajen postopek.

Če imamo več fotografij iz iste lokacije, si lahko privoščimo marsikaj.

Pokazal sem že možnost prikaza drugačne perspektive z združevanjem večih fotografij (članek), kako osebam zamenjamo obraze (članek) in kako odstranimo osebe, ki se sprehajajo pred našim objektivom (članek).

Način predelave je pri vseh podoben, le poznati moramo orodja in na voljo imeti originalne fotografije, ki nam na tem bolj enostaven način omogočajo predelavo. Za čim lažjo predalavo je treba te funkcije programa poznati, obenem način dela in s tem že v fazi fotografiranja razmišljati, katere fotografije moramo posneti.

 

Predelava slike

Urednik si je zaželel malo spremenjen motiv. Na voljo imam več fotografij iste lokacije. Zato bo popravek enostaven in ker bo predstavljena samo ena fotografija, ne bo niti opažen (slika zgoraj). V bistvu bo ob prvem pogledu slike takoj mišljeno, da gre za montažo in da je v sliko dodana oseba. Današnje vedenje o možnostiha manipulacije slike, nam le to takoj poda v misel in napačno razlago videne fotografije.

Predelava bo še toliko lažja, ker sta obe originalni fotografiji posneti iz istega mesta. Tako bom naredil zgolj izrez in ga prenesel na želeni del kadra.

 

Želja urednika

Na originalni fotografiji, kjer je oseba že v kadru, ima žival dvignjeno glavo in fotografija deluje preveč nastavljeno. Drža živali na fotografiji kjer osebe ni zraven, uredniku bolj odgovarja. Torej, gremo na delo. Vse skupaj nam predelava vzame samo nekaj minut.

1. original

2. original

 

Kader je med posnetkoma minimalno spremenjen. Tonske razlike med posnetkoma so minimalne. Zato ni veliko dela.

Na originalu št.2 sem uporabil orodje za izrez Lasso in izrezano osebo prenesel na original št.1. Še malo poravnave s funkcijo Free Transform in predelava je končana.

 

Po izidu revije in še danes, ko predstavim to fotografijo, jih ni malo, ki dvomijo, da je oseba res bila za živaljo ob fotografiranju. Da se razblinijo dvomi, predstavim še spodnje fotografije, kako je potekalo fotografiranje in končna scena.

 

Zaključek

Ni vsaka fotografija predelava, kot ni vsaka brez korenitega posega v njo. Kot vedno velja, da ima vse svoj namen in lastne želje ali potrebo po predelavi za drugega.

 

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com