Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Kompaktne kamere z večjimi tipali (1 palec)

11.06.2017 17:43

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotofoni so povsem spremenili trg kompaktnih fotokamer. Sicer se prodajalci foto opreme še trudijo prodati količino, vendar kljub izredno nizkim cenam ne gre več. Če se že proda kakšno kompaktno fotokamero iz nižjega cenovnega razreda (100 – 200€), se vsak malo bolj zahteven uporabnik hitro zave, da je kupil mačka v žaklju. Kakovost slike je slaba. Prednost pred zajemom s fotofonom ima kompaktna kamera iz nižjega razreda le še v optični spremembi goriščnice (zumu).

Vendar kdor želi od fotografije po tehnični plati več, ne bi pa segel po večjih fotokamerah, ali bi imel poleg večje kamere še eno za v žep, ima med kompaktnimi fotokamerami še vedno odlično izbiro. Res pa je, da kakovost ni bila in nikoli ne bo poceni!

Vendar tudi v zmogljivih kompaktnih kamerah pri nobenem proizvajalcu ni nikoli resnično tlela iskra kakovosti. Vedno je nekaj manjkalo, oziroma nikoli niso želeli preveč konkurirati kameram z izmenljivimi objektivi. In še danes je tako. Kompakt je kompakt, sem zapisal že pred leti.

Digitalni kompakt nikoli ne bo nudil tistega, kot je nudil filmski. Enak film, zato je razliko v kakovosti zapisa prispeval samo objektiv. In kompaktne kamere kot Contax ali Leica ter Nikon 35Ti in Minolta TC-1, so bile sinonim za tehnično kakovostno sliko. Opazno boljšo kot so jo dale kamere SLR s povprečnimi objektivi (članek - Kompaktne kamere so našle svojo pot).

Če se danes izbira najvišjo kakovost slike med kompakti, ampak res kompakti, takimi, ki so še za v žep, potem ni dileme. Trenutno jo nudijo tri podjetja, pa še med temi sta v prednosti tisti dve, kateri sta v foto svet prišli z digitalnim zapisom. Vendar obe sta bili že pred 30 leti vrhunski v visokem profesionalnem svetu digitalnega zajema preko video kamer. V zadnjih desetih letih sta Sony in Panasonic, tudi med kompaktnimi kamerami prevzeli primat. Sledita jima samo še klasični foto podjetji Canon, v vseh razredih in med po ohišju večjimi Fujifilm. Vsi ostali so med vrhunskimi kompakti zgolj še statisti.
Še ta zanimivost. Tehnični podatki tipal so pri vseh kamerah enaki. Tako, da kot že mnogokrat do sedaj pri kompaktnih kamerah, so očitno kar vsi uporabili Sony tipalo.​

 

Canon PowerShot G7 X II

Canon je v svetu upodabljanja slike najbolj znano podjetje. Razvijajo in proizvajajo vse, kar se tiče slike. Od lastnih tipal, objektivov, celotnih fotokamer, tiskalnike, projektorje, kopirne naprave, digitalne grafične stroje za iztis, medicinske slikovne naprave...

Obenem so vsako leto drugo ali tretje podjetje na svetu po prijavljenih patentih. Ti jim omogočajo imeti najvišjo lastno tehnologijo in jo dobro tržiti.

Čeprav pri Canon vedo, da je trend med kompakti v močnem upadu, še vedno iščejo priložnost v prodaji kompaktnih fotokamer. To niti ne čudi, saj imajo odlično prepoznavno ime. Predvsem modeli IXUS so bili zelo cenjeni. Pod tem imenom je Canon leta 1996, začel izdelovati APS kompaktno fotokamero na film. Vse do pet leti nazaj, so bili IXUS modeli med najvišjimi v srednjem in visokem razredu. Canon se je odločil ime IXUS ukiniti. Enako kot je že prej naredil Olympus z legendarnim imenom »mju«. Danes se obeh imen niti ne spomnimo več.

Canon je serijo G predstavil že daljnega leta 2000. Kamero z imenom G1 imam še danes. Z njo je začel slediti trendom in nuditi kamero za kupce z željo imeti kakovost v kompaktni kameri. Vrhunski široko uporabni model je Canon G1 X MkII Canon G1 X MkII (test),

vendar ta kamera ni velikosti za v žep. Da ima Canon kamere v vseh segmentih so izdelali zmogljiv “mini” model G7 X, ki ima sedaj naslednico G7 X II.

Da se zagotovi tehnična kakovost slike mora imeti kamera večje tipalo. Predvsem zaradi pogojev ob slabši svetlobi. Po zgledu drugih so se tudi pri tej kameri odločili za velikost tipala 1 palca. Tipalo v kameri G7 X II ima 20M točk, kar je odlično za povečave in izreze. Za to velikost tipala je kar malo preveč točk za najboljšo sliko pri višjih ISO (1600 ali več), t.j. primerljivo s kamerami DSLR in CSC. Občutljivost tipala lahko izbiramo med 125 in 12,800 ISO (razširjeno do 25,600). Objektiv ima razpon goriščnic od 24mm do 100mm, svetlobna moč je odlična od f/1.8 do f/2.8. Fotografiramo lahko tudi v RAW zapisu.

Zaslon je velik 3 palce, ločljivosti 1M točk. Ni EVF iskala, katerega konkurentke imajo. Zato je G7 X II od njih tudi malo cenejša. Vam je EVF iskalo potrebno pri kompaktni kameri?

Časi osvetlitve so od 30 sekund do 1/2000sek. V zaporednem fotografiranju lahko zajemamo z 8 slikami v sekundi. V kamero je vgrajena izskočna bliskavica in Wi-Fi. Korekturo osvetlitve lahko usmerjamo v +/-3EV. Video lahko zajamemo v polni HD ločljivosti s 60 slikami v sekundi.

Velikost kamere je 106x61x42mm, teža 319g. Torej G7 X II še vedno ostaja majhna kompaktna kamera.

S kamero G7 X II se je Canon lepo vrnil med ponudnike manjših kompaktnih kamer z odlično sliko. So se pa izognili EVF iskalu.

V bistvu je G7 X II najboljša njihova kompaktna kamera do sedaj. Vendar Panasonic in Sony nudita več v video s 4K zapisom. Sony še v domeni EVF iskala. Zato tudi stane več. Canon je šel z več goriščnice in s ceno svojo pot. No z goriščnico bo ljub tistim, ki bi raje 100mm kot samo 70mm. S ceno je pa LX10 pokazala, da se da kljub konkurenčnim lastnostim še nižje.

 

Canon G9 X II

Canon je letos predstavil še manjšo in lažjo kamero z 1 palčnim tipalom. Kameri so dodali manj zuma (28-85mm) in nekaj objektivu manj svetlobne moči (f/2-4,9). Model G9 X II je predvsem na zunanjem delu ohišja in z objektivom malo okrnjena G7 X II. Torej kdor potrebuje "mini" ohišje in mu tudi nižja cena ni zanemarljiva, potem bo najbrž raje posegel po G9 X II.

 

Sony Cyber-shot RX100 V

Ko želimo kompaktno in odlično kamero, danes ne moremo mimo Sony RX100, ki je sedaj narejena že v peti izvedbi. Torej Sony RX100 V.
Sony se je v dobi digitalnih fotografskih kamer hitro priključil vodilnima Canon in Nikon na vseh uporabniških stopnicah kamer. Po nakupu Minolte so se odločili v svetu kamer DSLR iti svojo pot in se ne direktno soočati s premočnima konkurentoma v tem razredu. Namesto zrcala in prizme so se odločili za tehnologijo prihodnosti (SLT), t.j. polprozorno folijo in EVF iskalo. (članek: Kamere DSLR / SLT / CSC)

V svetu kompaktnih digitalnih fotokamer je bil Sony vedno v samem vrhu. Že nekaj let je Sony med vodilnimi med kakovostnimi kompaktnimi kamerami, kot med kamerami CSC.
Že prejšnji modeli RX100 so za svoj čas pokazali svojo moč. Model V je dobil samo še nekaj dodatnih bombončkov, v kar jih je pritisnila konkurenca.
Tipalo je veliko 1 palec in nudi 20M točk. ISO je od 125 do 12,800 (razširljivo 80-25,600).
Objektiv ima razpon goriščnic med 24 in 70mm, svetlobna moč je od f/1,8 – f/2,8. Torej je f izenačen z G7 X, vendar ne najdaljša goriščnica. 30mm krajša goriščnica lahko vpliva na samo velikost ohišja (vendar ima RX100 V, EVF iskala za kar 10mm globje).
RX100 V nudi zaslon z najvišjo ločljivostjo 1.2M točk in ima vgrajeno EVF iskalo.

Časi osvetlitve so od 30 sekund do 1/2000sek (elektronsko 1/32000). V zaporednem fotografiranju lahko zajemamo s kar 24 slikami v sekundi. V kamero je vgrajena izskočna bliskavica, Wi-Fi in NFC povezava. V dodatni opremi je tudi brezžični prožilec. Korekturo osvetlitve lahko usmerjamo v +/-3EV. Video lahko zajamemo v 4K ločljivosti (30 slik in 100Mbps ), polni HD s 60 slikami v sekundi. Velikost kamere je 102x58x41mm, teža 299g. Torej je RX100 V še vedno zelo majhna kompaktna kamera.

Camero Sony RX100 V, na mnogih testih označujejo kot najboljšo mini kompaktno kamero višjega cenovnega razreda.
Moje mnenje je, da je razlika med njo in edino res konkurenčno Panasonic LX10 samo v tem, da RX100 V nudi še EVF iskalo, ki pa lahko marsikomu šteje. A zato je tudi krepko dražja. Torej, veste kje in kaj iskati, da bo zadovoljilo vaše potrebe in želje!

 

Panasonic Lumix LX10

Večkrat sem že zapisal, da bodo klasična fotografska podjetja kmalu izgubila bitko s podjetji iz elektronike in, da ima Panasonic v fotografiji svetlo prihodnost. Prvi preizkus kamere Panasonic sem naredil že leta 2003, model DMC F-1

Če pogledamo sta tako Canon kot Nikon, pri kompaktnih kamerah vseh razredov prepustila tehnološki primat Panasonic in Sony. Pri foto kamerah CSC, je Canon komaj začel graditi sistem, Nikon niti ne nudi prave konkurenčne ponudbe. Tu sta konkurenčna Sony in Panasonic kameram samo Olympus in Fujifilm.

Enako kot Sony, je tudi Panasonic močan v profesionalnem video svetu in iz tam črpa bogato znanje zajema in procesiranja slike.

Panasonic je bil tudi prvi, ki je povzel Olympus 4/3  in micro 4/3 sistem. V bistvu močno skupaj sodelujejo in nekaj let nazaj, ko je bil foto oddelek Olympus v krizi je bilo veliko govora, da jih bo Panasonic enostavno prevzel. Od tega na koncu ni bilo nič.
Panasonic ima predhodnico, model LX100, ki zaradi večjih mer niti ni več tisti pravi žepni kompakt. Tudi tipalo je povzeto iz njihovega m4/3 sistema in zato občutno večje. Izgleda, da so se pri Panasonic odločili ponuditi konkurenci še bolj podobno kamero. Povzeli so 1 palčno tipalo, še mere ohišja povzeli po obeh konkurenčnih kamerah in dodali nekaj svojih boljših lastnosti.

Tipalo velikosti  1 palca je enako kot v G7 X II, G9 X II in RX100 V.
ISO je od 125 do 12.800, elektronsko razširljiv do ISO 80 do 25,600. Objektiv ima razpon goriščnic med 24 in 72mm, z odlično svetlobno močjo od f/1,4 – 2,8. Zaslon ima ločljivost 1M točk, EVF iskala ni, zato pa ima kamera vgrajeno bliskavico.
Časi osvetlitve so od 60 sekund do 1/4000sek., elektronsko do 1/16.000sek. V zaporednem fotografiranju lahko zajemamo z 10 slikami v sekundi. V kamero je sta vgrajena Wi-Fi in NFC povezava. Korekturo osvetlitve lahko usmerjamo v +/-5EV.
Video je v kameri Panasonic z ločljivostjo 4K ločljivosti s 30 slikami v sekundi in podatkovnim tokom 100Mbps. Velikost kamere je 106x60x42mm, teža 310g.

Kamera Panasonic LX10 je zelo konkurenčna v vseh pogledih. Za manj denarja nudi nekaj tehničnih lastnosti več kot G7 X II. Na proti opazno dražji Sony RX100 V pa nima EVF iskala.

 

Panasonic Lumix LX100

Kamera Panasonic LX100 ni več tisti pravi žepni kompakt. V bistvu je niti ne moremo primerjati s skupino manjših kompaktov, kjer so Canon G7 X II, G9 X II, Panasonic L10 in Sony RX100 V. Tako, da jih med seboj niti ne gre več direktno primerjati. Marsikomu želena majhnost ohišja pomeni več, kot primerjava tehničnih lastnosti. Če ne bi LX100 imela zum objektiva, bi jo dal v skupino kompaktnih kamer iz najvišje linije, kjer sta Fujifilm R100 F in Sony RX1 R II.

Tipalo je iz sistema m4/3 in je opazno večje kot tista z velikostjo 1 palca. Zanimivo pa, da so se kljub velikosti tipala odločili za samo 13M točk. Pri tej kameri je bolj kot kompaktnost nakazana želja po kakovosti v slabših svetlobnih pogojih in se že primerjati s kamerami CSC.

ISO je od 200 do 25.600, elektronsko razširljiv do ISO 100. Objektiv ima razpon goriščnic med 24 in 75mm, svetlobna moč je od f/1,7 – f/2,8. Zaslon ima ločljivost zgolj 900 tisoč točk, EVF iskalo pa zmogljivih 2.7M točk. To iskalo je z odskokok najboljše v kompaktnem razredu.

Časi osvetlitve so od 60 sekund do 1/16.000sek. V zaporednem fotografiranju lahko zajemamo z 11 slikami v sekundi. V kamero je sta vgrajena Wi-Fi in NFC povezava. Ne premore pa vgrajene bliskavice, lahko pa uporabimo dodatno zunanjo. Korekturo osvetlitve lahko usmerjamo v +/-3EV.
Video lahko snemamo v ločljivosti 4K ločljivosti s 30 slikami v sekundi.
Velikost kamere je 115x66x55mm, teža 393g.

Kamera Panasonic LX100 je še ravno toliko kompaktna, da jo vsepovsod še dajejo v konkurenco teh kamer. Je pa opazno večja od G7 X II, LX10 ali RX100 V, zato njim ni direktna konkurenca. Vendar kdor si želi bolj kakovostno sliko v slabših svetlobnih pogojih in mu želja imeti še manjšo kamero pomeni manj, mu bo LX100 pokazala svojo pravo moč.

 

 

Katero izbrati?

Canon G7 X II, G9 X II, Sony RX100 V in Panasonic LX10, LX100

Vsak od predstavljenih kamer ima nekaj samsovojih dobrih lastnosti. Naj bo to cena (G9 X II), goriščnica (G7 X II), EVF iskalo (RX100 V), svetlobna moč (LX10). Sony in Panasonic imata še 4K video.

Canon G9 X II je med temi štirimi kompaktnimi kamerami z 1 palčnim tipalom najmanjša in najcenejša. Edina ima goriščnico 28mm, ostale tri 24mm. Tudi v svetlobni moči objektiva je najslabša. Pri daljši goriščnici nad 60mm je f/4.9 za 1,5EV vrednosti slabše od ostalih treh kamer z f/2,8. Kar pomeni za skoraj 2X višjo ISO vrednost pri slabi svetlobi. Nudi pa najnižjo ceno in še vedno konkurenčno kakovost fotografije.

Canon G7 X II ima edina mini držalo in relativno kar opazno daljšo goriščnico od ostalih treh. Pri teh kamerah nam nekaj dodatnih mm ozkega kota vedno primanjkuje. Je pa goriščnica edina večja prednost pred Sony RX100 V in Panasonic LX10. V ostalih elementih je podobna, oziroma nudi samo polni HD video zapis. Danes je 4K video že kar nuja.

Sony RX100 V je edina kamera s ceno nad 1000€. Ali nudi toliko več? V svetlobni moči objektiva jo LX10 prekaša. Obe imata 4K video. Ima pa RX100 V edina EVF iskalo, kar pa lahko komu tudi odtehta nakup.

Panasonic LX10 ima razen EVF iskala (RX100 V) in 100mm goriščnice (G7 X II) vse in še več kot ostali. Glede na to, da je še celo cenejša od G7 X II, nudi res veliko in naj vam bo neko osnovno merilo za vstop med te kakovostne kompaktne fotokamere. V bistvu je kamera Panasonic LX10 konkurenca za manj denarja a z dobrim dopingom.

Panasonic LX100 ima še višjo kakovost slike, je pa večja. Je posebnež med kompaktnimi kamerami z večjimi tipali in zum objektivi. Izbral jo bo tisti, kateri si želi v tem razredu najvišjo kakovost slike tudi v slabih svetlobnih pogojih, majhnost ohišja pa ni prvi pogoj.

Res je, vsaka kamera ima nekaj svojega in vse so si dovolj različne, da o nakupu odločajo drugačne tehnične lastnosti, ime proizvajalca, držanje v roki in na koncu seveda tudi cena. Le te ob kamerah nisem zapisal, saj se cene spreminjajo, včasih so akcije in tako ali tako jih brez težav dobite na slovenskih spletnih straneh.

Na koncu velja kot vedno zapišem. Kupec odloča katera kamera je tista, za njega edina prava in najboljša!

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com