Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D7200 - Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.08.2015 15:03
Stran:

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Uvod

Tehnika gre naprej in proizvajalci se še ne ustavijo z željo, nuditi na vsaki dve leti manjše ali večje novosti. Kamera Nikon D7100 je bila velik preskok iz modela D7000. In marsikateri uporabnik D7000 je hitro zamenjal stari model.
Tu je že nova, Nikon D7200. Vendar večjih novosti ni, prav tako ne nuje za takojšnjo zamenjavo. V bistvu so za najbolj zahtevne kupce, ki morajo v prenovo dodali nekaj več in kamera s tem opravičuje svoj vstop na prodajne police.

Novosti

Nikon D7200 ohranja že znano tipalo APS-C velikosti s 24M točkami. Vendar so šli tehnološko še naprej in tipalo nima optičnega, nizko pasovnega filtra. Zato so lahko fotografije s še bolj ločljivim zapisom, posledično ostrino.
AF tipalo z 51 točkami, od tega 15 križnimi (centralni sklop) je sedaj še bolj občutljivo na svetlobo -3EV. Nov je Expeed procesor IV. generacije, ki zagotavlja višje hitrosti procesiranja, kar se pozna pri več obdelanih RAW datotek v seriji in hitrosti procesiranja videa.
Tu je še Wi-Fi NFC možnost kontrole kamere in ISO 102.000, ki je namenjen BW (črno/belo) zajemu.

Ohišje

Kamera Nikon D7200 ni spremenjena glede na predhodnico Nikon D7100. Celo mere ohišja ostajajo enake (136x107x76mm). Že D7100 je bila za 15g lažja (765g) od predhodnice. D7200 je še opazno lažja od D7100, za celih 90g (675g).
Notranjost ohišja je delno iz magnezijeve zlitine in delno iz polikarbonatov ter odlično zaščiteno s silikonsko gumo. Kot smo pri Nikon vajeni je ohišje odlično izdelano. Tudi sama postavitev funkcijskih gumbov ostaja enaka. Kdor bo prešel na D7200 iz Nikon D90 in še toliko bolj iz D7000 ali D7100, si bo s to kamero kaj hitro na ti.
Držanje ohišja v roki in dostop do nastavitev preko gumbov je Nikon dodelal že na D7100. Držalo nudi tisti pravi občutek, ki ga potrebuje hobi in napredni fotograf. V ergonomiji je bil Nikon vedno odličen (razočarali so me samo z D600 in D800), zato s pomočjo dobro oblikovanega izbočenega dela (držalo), kamera dobro leži v roki. Višina kamere je ravno pravšnja, da jo moška dlan objame še tudi z mezincem, trdi gumasti del pa poskrbi da nam kamera ne leze iz roke in da nimamo občutka držanja plastike v roki.
Na kameri je večina nastavitvenih gumbov za funkcije, ki so izkušenemu hobi in naprednemu fotografu znane ter uporabne. Njihova postavitev je stvar okusa oziroma vajenosti posameznika. Začetni uporabnik Nikon kamer DSLR se mora z njimi dodobra spoznati. Pri funkcijskih gumbih sem na D7000 opozoril, da bi lahko edino gumb za premik med programskimi nastavitvami bil bolj kakovosten. Glede na celoto ohišja in ostalih nastavitvenih gumbov mi je deloval kot najslabši člen in je prelahko vrtljiv.
Pri D7100 in prenešeno tudi na D7200 je sedaj v sredini programskega gumba, gumb z zaporo. Tako da ga je treba za premik med programi pritisniti, da programe lahko menjate. Bravo!

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od osvetljenosti motiva, objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z novim bolj občutljivim AF tipalom naj bi bilo še lažje. Z objektivom Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3,5-5,6 G ED VR ali Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3,5-5,6 G ED VR, je izostritev počasnejša, s tem pa tudi možnost hitrega zajema motiva. Kar pomeni, da bo treba za hitre motive ali trenutni ulov izbrati objektiv s hitrejšim ostrenjem. Sicer kratica AF-S pri Nikon pomeni, da objektiv uporablja hitri in tihi motor za ostrenje. Toda samo najdražji imajo najhitrejšo ring tehnologijo supersonic ostrenja. Hitrost je pogojena še s težo leč, katero mora motor pri ostritvi premikati. Že znana Nikon objektiva 16-35mm VR (test objektiva) in 16-85mm VR (test objektiva) bosta opazno hitreje izostrila motiv. Ker nam kamera nudi nastavitev pomembnih funkcij preko gumbov na njej, smo tudi v samem rokovanju z njo in nastavitvah lahko hitri. LCD zaslon na zgornjem delu kamere nam omogoča še hiter in stalen pregled nad trenutno izbranimi nastavitvami.

Baterija / Spominske kartice

Baterija ostaja enaka, vendar kamera zaradi novega procesorja troši manj energije. Tudi v hladnih zimskih razmerah boste brez težav fotografirali cel dan. Hitreje gre energija v primeru, če boste snemali video zapis.
Če ne fotografirate ravno 1000 in več posnetkov na dan, ali ne snemate 10 in 10 minut video zapisa, potem vam ni več treba razmišljati o rezervni bateriji. Če ste popotnik izven utečenih poti bogate z električnimi vtičnicami, pa boste rezervno baterijo še vedno potrebovali.
Na FotoPOTEPu po Aljaski sem imel še dodatno baterijo. Vendar mi je baterija v kameri brez težav zagotavljala energije za dva dni fotografiranja.
Nikon D7200 ima na voljo dve spominski reži za SD kartice.

Nastavitve na kameri

Kamera Nikon D7200 je bogata z nastavitvenimi gumbi. Ne ustrašite se jih, če ste še neizkušeni. Še vedno lahko uporabljate samo najbolj osnovne nastavitve in za večino gumbov vam je lahko malo mar. Ko čez čas bolje spoznate kamero, nastavitve in njihove zmožnosti, potem so možnosti nastavitev preko gumbov še kako dobrodošle. Do vseh glavnih lahko pridemo v trenutku. Seveda, če smo se s kamero že dodobra spoznali.

Iskalo

Nikon D7200 je kamera za napredne fotografe in tudi marsikateri profesionalni fotograf si jo bo zaradi FX tipala izbral za delo. Zato je iskalo, ki ima 100% pokritost motiva še kako dobrodošlo. Iskalo je svetlo, veliko, z vsemi glavnimi informacijami, z možnostjo vključitve linij in z 0.94x-no povečavo motiva.

Zaslon

Zaslon ostaja enak, je velikosti 3.2 palca in s kar 1.2M točkami. Nudi odlično vidljivost motiva ob načinu predogleda preko zaslona, kot samega pregleda fotografije ali drugih informacij.
Nikon, je do sedaj vse zaslone zaščitil še z dodatno plastiko, kar predvsem hobi fotografom veliko pomeni. Čeprav se ne dogaja pogosto, da bi se zaslon opraskal ali kako drugače zaradi močnega pritiska uničil, pa je onemogočiti poškodbo mnogim hobi fotografom ljubše kot paziti in se bati, kaj če se zgodi? Tudi sama vidljivost slike na zaslonu se bistveno ne poslabša zaradi dodane plastike.
Vendar že od D7100 te plastike ni več. Nič ne de. Mene osebno je vedno motila, še nikoli pa se mi ni zgodili da bi ob uporabi katerikoli kamere poškodoval zaslon. Niti raze še nisem naredil.

Ostrenje AF / ročno

AF sistem nudi 51 točk ostrenja. 15 sredinskih točk je križnih. Na proti D7100 so točke bolj občutljive za nizko svetlobo (EV-3). Ostritev s sredinskim sklopom točk (15) deluje odlično, hitrost pa je odvisna od objektiva, oziroma svetlobne moči, če delujemo v slabših svetlobnih pogojih.
Glede na to, da je D7200 namenjena tudi zahtevnim fotografom, bi si sam želel še več križnih točk. S stranskimi sem imel kar nekaj neostrih slik skokov kitov. Zaradi nepredvidljivosti kje se bo kit pokazal iz vode in želje po kadru izven sredine slike, sem ostril z eno izmed stranskih točk. V tem primeru ostrenje primikajočega se motiva ni bilo natančno.
Kamera ima vgrajen motorček za AF, tako da na njo lahko dodate tudi objektive, ki samega notranjega ostrenja (oznaka AF-S) nimajo.
Pod gumbom za odblokado je gumb za premik med avtomatskim in ročnim ostrenjem. V njegovi sredini pa gumb preko katerega nastavljamo načine ostrenja (AF-A, AF-S, AF-C) in izbiramo med vsemi ali samo eno točko ostrenja (po pritisku na gumb premikamo vrtljiva gumba pod prožilcem in na desni zgornji strani zadnjega dela kamere).
Ročno ostrenje ne dela preglavic, saj je iskalo svetlo in slika na njemu ostra, zaradi fino brušene medlice, kjer se ustvari slika. Ker nam kamera Nikon D7200 omogoča uporabljati večino Nikon objektivov, tudi tistih starejših, ki nimajo motorčka za AF v samem objektivu je gumb za preklop iz AF v ročno ostrenje (MF) tudi na ohišju kamere. Dokler se ne navadite je lahko moteče, da imate z novejšimi objektivi možnost premakniti funkcijo ostrenja na kameri in na objektivu.
Omenim naj še možnost avtomatskega ostrenja v video zapisu (AF-F). Po eni strani dobra rešitev, po drugi pa glede na količino zapisa v tem načinu manj pazimo na snemanje krajših kadrov in posnamemo obilo nepotrebnega zapisa. V slabih svetlobnih pogojih pa je ta način ostrenja manj uporaben. Na preizkusnem video zapisu se opazi, da kamera ni izostrila in da ob premiku kamere lovi fokus z večkratnim premikom naprej in nazaj. Obenem se še sliši zvok premika leč. Za domačo hobi uporabo najbrž ne bo moteče. Za resno delo pa raje izklopite AF-F funkcijo.

Delovanje z bliskavico

Vgrajena bliskavica nam lahko dobro pomaga doosvetliti bližnji motiv. In to v slabih svetlobnih pogojih ali recimo portret v močnem soncu. Preko gumba za bliskavico lahko nastavimo celo korekturo bliskavice, kar je iz uporabniškega pogleda lahko še kako uporabno. Kdor želi več, ali uporablja »mega zum« objektive, ki hitro naredijo senco z vgrajeno bliskavico, lahko poseže po dodatni bliskavici. Nastavek za njo je na vrhnjem delu kamere. Nikon D7200 nudi tudi brezžično proženje dodatnih bliskavic. Preko menija lahko kontroliramo dve skupini bliskavic.

Nikon D7200 in HOBI fotografi

To je kamera, katera je namenjena tudi njim. Hobi fotograf že ima osnovne izkušnje, pozna osnovne nastavitve in, če sta mu kameri vstopnega razreda D3300 in D5500, premajhni za v roke, s premalo funkcij preko gumbov, potem je D7200 povsem logična izbira.

Nikon D7200 in NAPREDNI fotografi

Lahko bi zapisal, da Nikon D7200 res ni daleč stran od še danes mnogim neverjetne Nikon D300s, tudi v smislu funkcijskih gumbov, ohišja. Nikon D7200 nudi toliko, da jo bo z veseljem izbral in s pridom uporabljal tudi napredni fotograf, ki bolj kot višjo robustnost in hitrost potrebuje nižjo ceno, višjo ločljivost...
Obenem pa Nikon D7200 nudi vse glavne nastavitvene funkcije.

Nikon D7200 in PRO fotografi

Ne kot prva kamera. Ampak kot drugo ohišje je lahko Nikon D7200 še kako dobrodošla izbira. 100% pokritost iskala, visoka hitrost ostrenja svetlobno močnejšimi objektivi, 6 posnetkov v sekundi, sinhronizacijski čas 1/250sek. in cena ohišja, so zanimivi atributi.
Predvsem pa DX tipalo, ki nudi pri daljših goriščnicah izrez in s tem primerljivost daljše goriščnice.

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com