Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D800e (D800) - "KAPO DOL" / Test e-Fotografija

Avtor:Matjaž Intihar
22.09.2012 17:43
Stran:

Uvod

Od leta 1974 spremljam fotografsko tehniko (madona si že v letih Matjaž, pa tudi, če bi to bila letnica rojstva). Takrat kot fotografski amater, ki je živel v tehnološko zaprti državi. Na zelo malo foto policah so nas spremljala imena Zorki, Praktica, Kiev, Beirette. Iz preredkih člankov (Miha Podlogar - Avto Magazin) ali prospektov na lepe oči jugoslovanskega mladinca dobljenih v Celovcu, so me spremljala japonska imena in med njimi Nikon. Kdo od ljubiteljskih in poklicnih fotografov ga ne? V tistih časih so samo izjeme med fotografi imeli kamero s tem imenom. Pri nas je bil v reporterskem svetu eden najbolj prepoznavnih uporabnikov kamer Nikon, »legenda« Joco Žnidaršič, dolgoletni fotoreporter in urednik fotografije na Delo. Ko sem leta 1976 kot vajenec prišel na Delo, je bil povsod med vsemi fotoreporterji viden, opazovan, obdan s polno prave slovenske foušije, prav zaradi kamere in objektivov Nikon. V stari »jugi«, do te kamere v Sloveniji nisi kar tako prišel. Uvozništvo je bilo v Beogradu in ve se katerim fotoreporterjem je Nikon pripadal. V Zagrebu je bilo uvozništvo za Minolto, v Sloveniji za Canon. Zato so pri nas imeli na voljo Canon. Toda, Joco je bil tudi Titov fotograf in lahko je izbiral malo po svoje. Prav zanimivo bi ga bilo povprašati, kako je bilo v 70-tih s kamero Nikon F, »paradirati« med drugimi fotoreporterji.
A tako je bilo v tistih časih v reporterskem svetu (enim se danes kolca po njih, pa takrat ljubiteljski fotografi dlje od Praktica dosegli nismo). V reporterskem svetu je bilo eno in edino zveličavno ime, Nikon. V 70-tih so bili še celo tako močni v fotoreporterskem svetu in ostale njihove kamere nižjih razredov so bile tehnično tako visoko, da so jih poimenovali Nikkormat. Tako so jih ločili od "najvišjih" Nikon F, F2," kjer se je svetilo ime Nikon.
Vedno pride čas drugačnega razmišljanja in Nikon se je leta 1977, ob začetku izdelovanja kamer tudi za amaterje s tanjšo denarnico, odločil vse nove kamere preimenovati pod eno ime.


Če se že uporablja po ločljivosti tako zmogljivo kamero, je treba na njej uporabljati samo najboljše objektive. Na preizkusu sem imel na izbiro Nikkor objektive 24-70mm f/2.8, 16-35mm f/4, 70-200mm f/2.8, 85mm f/1.4, 85mm f/1.8 in 50mm f/1.4.

 

Nikon danes?

Žari, odlično delajo, imajo zveste uporabnike in nenazadnje, z glavnim konkurentom katerega ime njihovi šefi v Tokio niti ne izgovorijo, so vodilni v predstavitvi najvišje tehnologije DSLR. Lahko bi dejal tako neodvisno (opremo si redno izposojam za teste - svojo lastno kamero DSLR sem nazadnje kupil pred 10 leti). »Ob novi predstavitvi modela v nekem razredu vodi eden, ob drugi predstavitvi novosti pa drugi«. Ja vem. Nikonaš, druge pozicije nikoli ne bo priznal. Če je niso ob koncu analogne dobe in na začetku digitalne, ko Nikonu niso »rasle rožice«, potem ob tej današnji hitro rastoči krivulji tehničnih dobrot kot prodajnih rezultatov, drugega niti ni pričakovati.


Tudi na novi kameri povsem klasična Nikon oblika in postavitev gumbov.

Februarja je Nikon predstavil dolgo pričakovano in želeno menjavo za FX (polni 35mm format) kamero D700 iz leta 2008. Ne ni bila slaba kamera in z željo uporabnikov; »naredite boljšo, drugače grem h konkurenci«. Nikon uporabnik zna čakati in D700 je pravi Nikon delovni stroj z vsemi zahtevnemu fotografu potrebnimi lastnostmi, razen..., če si takrat priznali ali ne, številom točk. Za kamero DSLR tako visokega razreda in zahteve fotografov, je bilo 12M točk premalo. Saj se da in gre, je šlo. Še toliko bolj, če drugega nimaš na izbiro. Toda že pri A4+ povečavah (pa dajte roko na srce), se je dalo opaziti pomanjkanje podatkov. Mogoče je komu manjkal še video zapis, pa najbrž niti ni pomembno.
Ker Nikon ve, česa še več si uporabniki žele in kaj lahko predstavi konkurenca, potihem že prej pripravljajo nove modele (seveda uradno ne bodo priznali).
In za mnoge po dolgih štirih letih, je »končno« prišla zamenjava za D700. Ne samo ena, celo dve. Tu je še izvedenka »e«, ki je v vseh elementih enaka. Razen, da so ji odstrani Low Pass (nizko pasovni) filter. In završalo je po spletnih forumih. Nikon je vodilni! Seveda, »nikonaš« je rekel; smo spet 10 let pred »večno« drugim. Šalo na stran. Nikon je z D800 in D800e res naredil dolg skok naprej.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com