Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop CC napredni praktični tečaj

05.03.2017 15:00

Deli članek prijateljem

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Kdaj: 23. marec (18.00 h) in 24. marec ob 17.30 h (skupaj 8 šolskih ur)
Kje: Infocona d.o.o., Prevale 9, Trzin,
Lokacija predavalnice, KLIK
Št. udeležencev omejeno (za udeležbo potrebujete svoj prenosni računalnik in naložen program)
Cena: 80€ fizične osebe, 95€ pravne osebe (DDV je vključen)
Predavatelj: Matjaž Intihar


Prijave

 


Program Photoshop poznate v njegovih osnovah. Radi bi ga izkoristili še bolje. Fotografije bi obdelali še bolj kot vam to omogoča Lightroom, ACDSee, Elements...
Napredni tečaj programa Photoshop je namenjen vsem, ki ste se že udeležili tečaja Photoshop osnove (tečaj bo zopet 11. in 12. aprila), ali ste program Photoshop v osnovah spoznali že sami. Če ste že malo pozabili osnove, se udeleženci osnovnega tečaja lahko udeležite brezplačnega predavanja s ponovitvijo tečaja (o predavanju boste vsi udeleženci osnovnega tečaja obveščeni po mailu). Oziroma, da preverite svoje znanje za vstop v napredni tečaj se lahko udeležite predavanja Photoshop za napredne (predavanje bo 6. marca).

V praktičnem delu bomo na podlagi pripravljenih fotografij spoznali moč plasti, mask, izrezov, funkcij za združevanje, napredno tonsko upravljanje, ostrenje v Lab načinu...
Obenem izkoristili še moč dveh podprogramov kot Bridge, Camera Raw. Dobro je vedeti več o barvnih prostorih. Uporabiti sRGB, AdobeRGB, Pro RGB. Kdaj izbrati 8 in kdaj 16 bitni zapis.

Photoshop nam nudi več poti do enakega cilja. Dobro pa je vedeti, katera pot je bolj kakovostna, hitrejša... Prav v teh elemntih bomo na naprednem tečaju spoznali možnosti programa Photoshop.

 

Nekaj primerov, katere bomo predelovali na tečaju

Spoznajmo tonske vrednosti, spremembo barvnih prostorov, barvne globine in formatov zapisa. Razlika med RGB in CMYK, glavna težava pri tiskovinah kot je fotoknjiga.

Naredimo nam najbolj želeno tonsko korekturo iz RAW ali JPEG datoteke. Vendar v veliko primerih ne posežemo samo po drsnikih za svetlobo in barve. Treba je narediti izrez določenega dela motiva, izbrati plast in preko nje vplivati na večjo moč korekture.

Spoznajmo moč dela s plastmi in popravka svetlosti, kontrasta, barv, do njihove višje zasičenosti.

Barvna korektura in odstranitev bliskavice iz vrat avtomobila, katera je bila potrebna za doosvetlitev osebe v temnem prostoru avtomobila.

Podoben motiv kot zgornja fotografija, le še malo svetlobnih težav v obrazih bo treba rešiti. Enako kot na prejšnji fotografiji bomo odstranili bliskavico.

Plasti, mehčanje, brisanje...

Odstranimo moteči element.

Montaža v treh korakih. Vstavimo sliko v zaslon.

Bomo brisali ali dodajali. Kaj je original?

Obrnimo osebo.

Očitimo turistični objekt, fotografu vedno "nadležnih" turistov.

Spremenimo kot fotografiranja in goriščnico. Naredimo drugačno perspektivo.

Dodajmo tekst.

Funkcije za HDR in združevanje fotografij.

Naredimo lastne akcije (Action), za hitrejše delo.

Za konec pa še nekaj o vektorskem programu Illustrator, programu za združevanje teksta (vektorjev) in fotografij (bitnih datotek), CMYK pretvorbi barv in PDF formatu.

 

Zaključek bo šel v smeri pregleda datotek (Bridge), barvnih prostorih Adobe/sRGB, Raw/JPEG/TIFF/PSD, kako uporabiti PDF in pripeti barvni profil ter možnosti profesionalnih programov Adobe InDesign in Illustrator, s katerimo dobimo vso potrebno kontrolo nad datotekami z linijami in teksti.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com