Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM / Najvišja univerzalnost

Avtor:Matjaž Intihar
21.08.2012 14:03
Stran:

Mega zum objektivi so med nami že več kot 15 let. Sprva smo jih gledali močno podcenjujoče. Zrcalno refleksne kamere na film so bile domena bolj izkušenih fotografov, ti pa so se zaradi kakovosti zapisa radi izogibali cenejših zum objektivom. Dodaten večji problem uporabe mega zum objektivov je bila slaba svetlobna moč pri najdaljših goriščnicah. V večini primerov se je uporabljal film ISO 100 ali ISO 200. Kar je pomenilo, da so bili samo pri res močni svetlobi pridobljeni dovolj kratki časi osvetlitve in tako nestreseni (ostri) posnetki.

Podjetje Sigma je neodvisni proizvajalec objektivov in kot tako ima v svojem programu objektive, ki služijo širokemu razponu uporabe. Čeprav gre lahko univerzalnost večkrat na račun slabše svetlobne moči in kakovosti fotografije. Če so bili na filmskih kamerah mega zum objektivi manj uporabni in s tem manj želeni, je pri digitalnih kamerah DSLR drugače. Objektivi so dobili stabilizacijo slike, hitro ostrenje, digitalne kamere pa možnost dvigovati občutljivost (ISO) do nekdaj neslutenih možnosti. Obenem se je še razvila tehnologija leč in mega zum objektivi so postali široko uporabni. Predvsem hobi in popotniški fotografi so jih hitro vzljubili, saj omogočajo uporabiti en objektiv za vse namene. Njim je to bolj pomembno kot mogoče možna nekaj višja končna tehnična kakovost slike.


Objektiv je za razmerje med goriščnicami res kompakten. Dolžina 88,6mm, premer 73,5mm.

Sigma je prenovila svoj mega zum objektiv z goriščnico 18-250mm. Ta je zaradi novih znanj optičnih inženirjev in novih leč še manjši in lažji, obenem pa omogoča ostrenje od 35cm. Zato so mu dodali še oznako »macro«. Ena leča izmed 16-tih je SLD (Special Low Dispersion), tri so asferične. Te leče omogočajo drugačne lomne količnike in posledično z manjšimi lečami enak goriščni rezultat. Notranji del ohišja objektiva je izdelan iz termično stabilne zmesi TSC (Thermally Stable Composite), podobne polikarbonatu, ki poskrbi za čim manjšo temperaturno razteznost in trdnost. Zaradi tanjših materialov je premer ekstremno majhen, s tem tudi premer filtra (62mm). K kompaktnosti prispeva še, da je prirejen samo za kamere z manjšimi tipali. Zato tudi na objektivu oznaka DC.


Vidna primerjava kompaktnosti objektiva Sigma 18-250mm, naproti Canon 18-200mm (test).

Sigma objektivi so v zadnjih letih močno napredovali in niso več samo skupek poceni leč in ohišja iz trde plastike ter namenjeni najmanj zahtevnim fotografom. Zdaj je večina iz odličnih materialov, trdno grajenih in enako je tudi pri tem objektivu. (Članek, test objektiva Sigma 85mm f/1,4 - Ko se originali zamislijo)

Objektiv Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM, je sestavljen iz 16 leč, ki so postavljene v 13 skupin. Dolžina objektiva pri 18mm je zgolj 88,6mm, premer 73,5mm. Premer za filter je 62mm. Zaslonka je sestavljena iz 7 lamel. Najmanjša zaslonka je f/22. Najbližje možno ostrenje je zgolj pri 35cm, kar omogoča odlično bližinsko fotografiranje. Teža objektiva je zgolj 470g. Objektiv ima stabilizacijo slike (OS) in hitro ter tiho ostrenje (HSM).
Obroč za ostrenje je na prednjem delu objektiva, širši za premik gorišnic je na sredini. Obroč za ostrenje se redkokdaj uporablja. Ima majhen razpon premika in premik je lahak. Za ročno ostrenje bolj kot ne neprimerno, kar pa pri digitalnih fotokamerah z avtomatskim ostrenjem, hobi fotografu niti ni pomembno.

Zum obroč se prijetno obrača. Ker prednji del objektiva ni pretežak se vsaj na začetku uporabe objektiva ni bati, da bi se zaradi teže sam od sebe raztegoval. Objektiv ima tudi zaporo s katero zaklenemo objektiv pri 18mm.

Nastavek za kamero (bajonet) je kovinski, kar je zelo dobrodošlo vsem, ki objektiv večkrat menjajo z drugimi objektivi ali iz ohišja na ohišje.


Po moji ocena edina "napaka" na tem objektivu. Gumb za zaklenitev (LOCK) je pri gumbu za vklop/izklop stabilizacije slike OS. Ker se zaklenitev objektiva ob njegovi neuporabi in ob začetku fotografiranja večkrat uporabi, kaj hitro tudi spremenimo način stabilizacije. Moral sem biti vedno pozoren, da sem izbral pravi gumb. Nemalokrat se zgodi, da imaš kamero že pri očesu in šele ugotoviš, da je premik goriščnic zaklenjen. Ko tako na hitro brez pogleda želiš odkleniti premik goriščnic lahko izbereš napačni gumb. Sam sem v enem izmed takih primerov izklopil tudi AF. Torej, dobro se spoznajte s tem objektivom in bodite pozorni katere gumbe premikate.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com