Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Lahko umetna inteligenca izboljša mobilno fotografijo?

16.05.2018 10:53

Fotografija je kombinacija opreme in fotografskih veščin. S funkcijami na osnovi umetne inteligence, ki se uporablja v najnovejših pametnih telefonih Huawei P20 in P20 Pro, se lahko uporabniki osredotočijo le na svojo domišljijo. Nova trojna kamera nudi večji senzor, svetlejše objektive Summilux, stabilizacijo slike s pomočjo umetne inteligence in 5-kratno hibridno povečavo. Huawei P20 Pro odpira novo poglavje v mobilni fotografiji, rezultat pa so res neverjetne fotografije.

 

Več kamer za več podrobnosti

Inženirji so Huawei P20 Pro opremili z revolucionarno kamero, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem Leica in postavlja nov standard mobilne fotografije. Za tremi različnimi objektivi se skrivajo tri različna tipala, ki skupaj ustvarjajo do sedaj nedosegljive visokokakovostne fotografije. Vse to v napravi, ki jo lahko pospravite v žep.

Za prvim objektivom, ki ustreza v grobem 27mm goriščnici na full-frame aparatu, se skriva RGB senzor, ki zajema kar 40 MP velike fotografije. Objektiv ima zelo odprto zaslonko pri f/1,8, ki meče svetlobo na ogromno tipalo (1/1,7 palca). Tako veliko tipalo pri telefonih je velik preskok, saj smo takšna tipala do sedaj srečevali šele v segmentu kompaktnih fotoaparatov.

Drugo tipalo je monokromatsko in zajema 20 MP velike fotografije. Tudi pred njim je objektiv s 27mm goriščnico in še bolj odprto zaslonko pri f/1,6. Zaradi odsotnosti barvnih filtrov in še nekoliko bolj odprte zaslone, zbere še več svetlobe.

Za tretjim objektivom se skriva tipalo, ki zajema 8 MP velike fotografije in ima pred seboj nameščen objektiv, ki v grobem ustreza goriščni razdalji 80 mm na full-frame aparatu. To pomeni približno 3× optično povečavo oz. kar 5× hibridno povečavo s pomočjo nekaj računskih trikov in umetne inteligence.

 

Nov pristop z uporabo umetne inteligence

Vse se je torej začelo s popolnoma novim pristopom in uporabo najnovejših tehnologij. Vendar pa Huawei in njihovi inženirji razumejo, da zgolj višanje zmogljivosti procesorja in dodajanje funkcij fotoaparatu ne vodi nikamor, saj ne olajšajo rabe telefona. Izkazalo se je, da je rešitev tehnologija, ki je ne moremo videti in bo kmalu v središču marsikaterega pogovora - umetna inteligenca.

Pri zasnovi nove serije pametnih telefonov je Huawei poskrbel za najboljše komponente in podporo uporabniku s pomočjo umetne inteligence. Umetna inteligenca v napravah P20 in P20 Pro samodejno prepozna 19 različnih prizorov. Sem spadajo živali (psi, mačke), sončni zahodi, ognjemeti, hrana, pa tudi besedila in dokumenti. Običajno le profesionalni fotografi lahko v trenutku ocenijo, katere nastavitve fotoaparata bi bilo treba uporabiti v določenem prizoru in svetlobi, s pomočjo umetne inteligence pa so tovrstne fotografije dostopne tudi ostalim ljubiteljem kakovostne fotografije.

Odlični senzorji

Senzor Huawei P20 Pro se ponaša z ločljivostjo 40 milijonov slikovnih pik. Večja površina senzorja in posameznih pik pomeni, da lahko prejme več svetlobe, kar je najpomembnejši element vsake fotografije.

 

V praksi to pomeni, da bo zaradi večjih slikovnih pik kakovost slike boljša tudi pri slabi svetlobi.

Večji senzor vam omogoča uporabo višjih ISO vrednosti (občutljivost tipala), ki nato tvorijo ostre slike. Kombinacija podatkov z vgrajenih senzorjev vam omogoča osupljive vrednosti vse do ISO 102,400, kar je bilo do sedaj možno le z boljšimi digitalnimi fotoaparati. Huawei P20 Pro trenutno ponuja najvišjo ISO občutljivost na trgu pametnih telefonov, daleč pred konkurenco.

 

Izjemno svetli objektivi

Objektivi so odgovorni tako za ostrino slike kot tudi za količino svetlobe, ki jo spustijo na senzor. Huawei je nadaljeval sodelovanje z Leico - vrhunskim proizvajalcem kamer in P20 Pro  opremil s tremi še zmogljivejšimi objektivi, vključno z dvema objektivoma Summilux, ki omogočajo različne vrste fotografij vrhunske kvalitete npr. bližnji prizori, portreti, učinek zamegljenega ozadja – bokeh. Več svetlobe zagotavlja hitrejše fotografiranje, kar odpravi tudi zamegljenost na fotografijah. Ta tehnološka dovršenost je največji adut novih pametnih serij P20.

 

Najboljša povečava do sedaj

Če imajo samostojni fotoaparati še vedno prednost pred pametnimi telefoni, je ta v njihovi optični povečavi. Proizvajalci pametnih telefonov že dolgo poskušajo najti način, kako jo posnemati. Do sedaj objektivi pametnega telefona niso mogli preseči 2× povečave, Huawei pa je postregel s 5× hibridno povečavo, ki še vedno natančno izriše vse podrobnosti in hkrati ohranja jasnost majhnih elementov, npr. teksta ali zapletenih vzorcev na stavbi.

 

Odlična stabilizacija videa

Stabilizacija je zelo pomembna za dobre video posnetke. Tudi najvišja ločljivost slike ni dovolj, če se posnetki tresejo, zato je Huawei svojo napravo P20 Pro opremil z izjemno stabilizacijo, podprto z umetno inteligenco, ki vam omogoča snemanje videoposnetkov brez stojala in vrhunske rezultate v vseh pogojih. Novi pametni telefoni serije P20 so prava fotografska revolucija.

 


Ključne lastnosti serije Huawei P20

Napreden sistem kamer zajame več svetlobe, več podrobnosti in več lepote s pomočjo revolucionarne trojne kamere Leica s 5× hibridnim zoomom na modelu Huawei P20 Pro ter dvojno kamero Leica na modelu Huawei P20.
Inovativne fotografske zmogljivosti, ki jih nadgrajujeta t.i. Master AI, ki omogoča učinke profesionalne fotografije s pomočjo umetne inteligence, ter Huawei AIS za zmogljivo tehnologijo umirjanja slike.
Komajda prisoten rob okoli zaslona ter oblikovanje z osupljivimi barvami, ki jih je navdihnila svetloba. Končna obdelava površine, ki odbija in lomi svetlobo, je osupljiva. Med drugim se svetloba lomi s posebno obdelavo površine z učinkom barvnega preliva, ki jo najdemo tako na modelu Huawei P20 kot tudi na P20 Pro.
Vrhunska zmogljivost, ki jo prinašata Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU - Neural Processing Unit) ter vmesnik EMUI 8.1, ki temelji na sistemu Android 8.1 za najboljšo in gladko uporabniško izkušnjo.


PR informacija

 


 

Pametni telefon Huawei P20pro sem imel na testu na FotoPOTEP Namibija. Dodajam fotografijo posneto s Huawei P20pro. V kratkem bo objavljen test. (pripis: Matjaž Intihar)

Huawei P20pro, 1/2500sek., f/1.8, ISO 50

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com