Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Bližinska fotografija in globinska ostrina - Hitri FotoNAMIG

Avtor:Matjaž Intihar
22.12.2015 15:28

Kadar s kamerami z večjimi tipali fotografiramo z odprtimi zaslonkami tja do f/2.8, moramo biti zelo pozorni kje bomo ostrili. Krajšo goriščnico ima objektiv, več je globinske ostrine pri enako zaslonki ob enaki oddaljenosti od objektiva (članek: Globinska ostrina - Osnovno vedenje). Vendar potem je tudi predmet na sliki širše zajet in v manjši povečavi. Ko je govora o bližinski in predvsem o makro fotografiji, je globinske ostrine zgolj za vzorec, saj fotografiramo iz neposredne bližine. Za spodnji primer sem uporabil 105mm makro objektiv. Vidi se kako malo je ostrine po globini slike pri f/2,8 in 80cm oddaljenosti.

V bližinski fotografiji (oddaljenost 60cm pri goriščnici 105mm) in pri odprti zaslonki f/2.8, moramo biti zelo pozorni kje izostrimo.

Pri oddaljenosti 30cm, goriščnici 105mm in f/2.8, je bila točka ostrenja merjena na vrhnji del trepalnic in oko že ni ostro.

Če ne morete bolj zapreti zaslonke, stopite malo nazaj (100cm pri goriščnici 105mm) in ostrine po globini slike bo več.

 

HITRI FotoNAMIG

Za več globinske ostrine si lahko pomagamo na sledeče načine.
Izberemo bolj zaprto zaslonko in pri bližnjih motivih pridobite kakšen cm globinske ostrine. Vendar ne pretiravajte, že pri f/16 pride do odklona svetlobe (difrakcija), kar doprinese k manj ostri fotografiji. Lahko imamo na voljo tako malo svetlobe, da zaslonke niti ne moremo zapreti. Oziroma ne bi radi preveč dvigovali ISO in s tem zopet izgubili na kakovosti fotografije.
Če želite več mm globinske ostrine pri odprti zaslonki lahko fotografirate želeni motiv z nekaj večje oddaljenosti. Kasneje posežete po izrezu, saj nam sodobne kamere omogočajo visoko ločjivost in posledično izrez za še vedno velik format slike na zaslonu ali papirju.
Tisti, ki bi radi pri bližinskih motivih več globinske ostrine lahko posežete po tilt-shift objektivih (test / Tilt - Shift objektiva) ali tehniki z večimi posnetki in kasnejšem združevanju fotografij (članek - video: f/100 ali kako do več globinske ostrine).

Povezan članek: Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji        Vsi zbrani FotoNAMIGi (Vstopi)

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com