Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 50D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.12.2008 21:36
Stran:

 

 

Oktobra leta 2000 je Canon predstavil kamero EOS D30. Ja, pravilno zapisano, D je pred številko. Kamera ne samo, da je bil njihov prvi lastni izdelek med digitalnimi zrcalno refleksnimi kamerami, ampak so kot po navadi pokazali nekaj novega. Canon je podjetje, ki daje veliko denarja v razvoj in inovacije. Po prijavi le teh so nekaj zadnjih let drugi na svetu in te inovacije tudi s pridom izkoriščajo pri svojih produktih. Poleg njihovih drugih produktov imajo njihove fotokamere vedno nekaj več ali manj od ostale konkurence, predvsem pa jim drugačne rešitve iz svojih lastnih patentov lahko prinašajo večji zaslužek ali neko večjo konkurenčno prednost.

In prav v konkurenčni prednosti imajo Canon kamere največjo moč. V kamere vedno vgradijo določene lastnosti, ki jim predvsem iz marketinške strani pomagajo k boljši prodaji. Kamera EOS D30 iz leta 2000 je bila priznana kot prva prodajna kamera DSLR, ki je imela vgrajeno tipalo CMOS. V tistem času je bila ta poteza močno nenavadna, saj se do takrat CMOS tipala nikakor niso izkazala. Še več, tudi teorija daje večjo prednost CCD tipalom. Visoka cena kamere, ohišje, ki je bilo narejeno na osnovi kamer za napredne fotografe in predvsem počasnost delovanja, jo niso izstrelile v profesionalnih svet fotografov, ki so edini imeli denar in znanje za uporabo takih kamer. Do leta 2002 so vsi (prihod kamere EOS 1D) še vedno vztrajali na kamerah EOS 2000 in EOS 6000, ki so bile grajene na Kodak digitalni tehnologiji. Vseeno pa lahko kamero EOS D30 postavimo za predhodnico vseh Canon kamer DSLR iz hobi ter naprednega razreda, v katerem je danes tudi EOS 50D.

Za EOS D30 je v letu 2002 prišla EOS D60. Za to kamero sem ob predstavitvi kamer DSLR zapisal, da je namenjena revnim profesionalcem in bogatim amaterjem. Nekateri so kar vihali nosove ob tem zapisu. Nato pa je Canon predstavil kamero EOS 10D in z njo postavil črko D za številko. Sledeči trend številk je znan, 20, 30, 40 in danes smo pri številki 50. Tudi za kamero EOS 50D bi lahko zapisal, da je kamera za bogate amaterje in revne profesionalce in bi bilo mnogo bolje razumljeno, kakor pred šestimi leti. Le da je danes cena mnogo bolj prijazna, saj je bila D30 za 2-3X dražja in je cena za EOS 50D danes že zanimiva tudi za manj premožne ljubitelje fotografije.

 

Ohišje

 

Obleka naredi človeka, ohišje naredi kamero! Vsako podjetje ima svojo filozofijo glede oblike, ergonomije in kakovosti ohišja. Tudi Canon ni izjema. Nekateri njihova ohišja hvalijo, spet drugi grajajo. Kje je resnica? Vsak si jo lahko poišče sam. Vsekakor pa je po mojem mnenju ohišje kamere EOS 50D sodobno, saj je izdelano iz magnezijeve zlitine in dobro grajeno.

Velikost ohišja kaže, da je kamera namenjena »resnim« fotografom in tudi sam jo postavljam v razred naprednih hobi fotografov. Ohišje velikosti 145,5x107,8x73,5 mm že na videz ni majhno napram kameram nižjih razredov. Ima pa ta velikost drugo prednost. Kamero lahko s pomočjo večjega izbočenega držala dobro primemo v roko in zaradi višine tudi mezinec lepo oprime kamero. Tako se da kamero EOS 50D zelo dobro držati tudi brez včasih prav motečega dodatnega držala. Tudi teža ohišja 730g, jo že postavlja med težje kamere. Napredni fotograf se nad večjo težo ne pritožuje, saj mu le ta zagotavlja bolj umirjeno držanje kamere pri samem proženju. Kar je lahko slabost za hobi fotografa, je lahko prednost za napredne in bolj izkušene.

Napačno se bere mnenja, da je ohišje kamere EOS 50D popolnoma zaščiteno proti vlagi, prahu in dežnim kapljam. Podrobno branje navodil kaže, da so s posebno gumo zaščitili samo vratca za baterijo in pomnilno kartico. Torej med gumbi ni zaščitne silikonske gume, ki delno zaščiti notranjost ohišja pred vdorom prahu in vode. Kljub temu spoznanju pa se ne bojte stopiti na prosto in narediti nekaj posnetkov pri visoki vlagi (zaščita do 85% vlage), prahu ali ob padavinah.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com