Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 50D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.12.2008 21:36
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

 

Ker je kamera namenjena tudi naprednim fotografom, je že na samem ohišju dovolj nastavitvenih gumbov in funkcij. Hobi fotograf si sprva niti ne želi preveč nastavitev. Za njih je več kot dobro opazen vrtljiv gumb na levi zgornji strani, ki omogoča delovanje kamere tako v popolni avtomatiki, kot s pred nastavljenimi slikovnimi programi. Omenim naj, da tudi pri EOS 50D fotograf v »zeleni« avtomatiki in slikovnih programih ne more izkoriščati funkcij pod večino gumbov. Po eni strani dobro, saj fotografa kamera vodi do končnega rezultata. Zame moteče je, da v teh programskih nastavitvah ne moremo izbrati posamezne točke ostrenja (vsaj centralno) in delujemo z vsemi, saj se v tem primeru kamera sama odloča v katerem delu motiva bo ostrila. Zaradi tega je marsikateri hobi fotograf krivil kamero za napačno izostritev. In še prav je imel. Še dobro, da je polje v katerem so točke majhno. Da pa se boste težav z ostrenjem rešili kar najhitreje spoznajte funkcije P, Tv, Av in uporabljajte centralno točko ostrenja (članek o težavah ostrenja).
Canon se je odločil za hobi fotografe dodati novo funkcijo CA (kreativni program). Sedaj bodo fotografi lažje izbrali nastavitev za več ali manj globinske ostrine in potemnitev, posvetlitev slike. Na začetku se je s pomenom zaslonka in korektura ekspozicije kar težko spoznati in definicije razmeti. S slikovnim prikazom bo šlo vse skupaj lažje.


Kreativni program, da tudi začetni fotograf lažje spozna, izbira med ostrino po globini slike in le to potemni ali posvetli.


Če želimo manj globinske ostrine (zaželjeno pri portretih) gremo z nastavitvijo v levo, če več, v desno. V spodnji nastavitvi nam že sličici kažeta kdaj bo slika temnejša ali svetlejša. Program deluje na princupu bolj odprte (manj globinske ostrine) in zaprte (več globinske ostrine). Tako kot če fotograf deluje v načinu Av in sam izbira zaslonko. Toda na tak način delujejo napredni fotografi, ki so prve učne ure fotografske tehnike že dali pred nekaj časa za sabo.


Nastavitev povsem v levo. Malo ostrine po globini slike.


Nastavitev povsem v desno, več ostrine po globini slike.


Nastavitev v potemnitev slike. (Napredni fotograf bo izbral korekturo ekspozicije v -EV).


Nastavitev v posvetlitev slike. (Napredni fotograf bo izbral korekturo ekspozicije v +EV). Seveda pa korekturo osvetlitve (+/-EV) ne morete narediti, če ste v zeleni avtomatiki ali slikovnih programih. Zato je za manj izkušene Canon pripravil nov program CA.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Napredni fotograf se že zaveda, da je treba s kamero DSLR delovati in za vsak posnetek biti pozoren na možnost drugačnih prenastavitev. Takoj ko se iz »zelene« avtomatike in slikovnih programov preselimo v kreativne nastavitve P, Tv, Av in M, gumbi na kameri oživijo. Kamera v teh funkcijah pridobi svojo popolno podobo in visoko uporabno vrednost.


 Na zgornjem LCD zaslonu imamo večino potrebnih informacij.


Kontakti, med njimi tudi kontakt za zunanje bliskavice.


Gumb za vklop/izklop kamere služi v zgornji nastavitvi tudi za vklop vrtljivega gumba.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com