Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot S90 - biser kompaktnega razreda

20.07.2010 12:16
Stran:

Uporabniška vrednost Canon S90

Prva prednost malega kompakta Canon S90, se pokaže že pri vožnji na letališče. Če želiš dokumentirati celotno pot od odhoda do povratka ni lažjega načina kot, da to počneš z malim kompaktom. Canon S90 je bil ves čas pri roki in fotografiral sem karkoli in kadarkoli se mi je zahotelo. Z DSLR opremo bi bilo kar nekaj več komplikacij. Predvsem na letališču. Naložen s prtljago je najenostavneje fotografirat z malim kompaktom, ki ga spraviš v vsak žep. Večjo opremo je že potrebno dajati ven in spet nazaj v nahrbtnik, to pa se ti po nekajkratnem postopku več ne ljubi in na koncu ostajamo brez fotografij.

Prihod v sončno Barcelono, temperatura krepko preko 30 stopinj. S kompaktom se giblješ povsem neovirano, predvsem pa ni potrebno paziti, da ti bodo v mestu, kjer so žepkarji izjemno dejavni izpred nosu odtujili foto kamero.

S90 se je prvi dan odrezal odlično. Sončno vreme, nizka ISO vrednost, RAW zapis, možnost korekture EV stopenj direktno preko vrtljivega gumba na zadnji strani, prenastavljanje časa ali zaslonke na sprednji strani preko vrtljivega guma... vse to ti da občutek da deluješ z DSLR kamero in da ti ponuja možnost lastnega ustvarjanja.

Kdor si tega ne želi, lahko še vedno preklopi v "trotel" način delovanja (avtomatika) ali pa deluje preko scenskin načinov (portret, pokrajina itd.).

DSLR kamere niti ne pogrešaš dokler gre za popotniško fotografijo, kjer večinoma fotografiraš arhitekturo, pokrajino, družbo ob dobrih svetlobnih pogojih. Takrat si izjemno zadovoljen, da s seboj ne nosiš vse tiste težke DSLR opreme, saj vse več kot zadovoljivo opravi S90.

Ko pa se stvari začnejo okoli tebe hitreje odvijati (ko mora fotograf na hitro prestaviti zum, najti pravi kader pri motivu ki ga fotografira pa začne pogrešati DSLR kamero). Potrebno je povedati, da se da čas, zaslonko ali ISO vrednost prenastaviti enako hitro kot z DSLR kamerami, a pogreša se mehansko prenastavljanje zuma, saj je elektronsko za resno delo prepočasno in tudi manj natančno.

Ob večernih pohodih skozi mesto in ob sončnem zahodu se Canon S90 odreže odlično. Scenske nastavitve za nočni portret, za sončni zahod ali pa delovanje v povsem ročnem načinu skupaj z majhnim šumom pri višjih vrednostih ISO nam omogočajo narediti dobro fotografijo tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Lahko rečemo, da ni velikih razlik med S90 in vstopnimi modeli foto kamer DSLR razreda. Predvsem ne bomo opazili razlik če fotografiramo večino časa v popolni avtomatiki ali scenskih nastavitvah. Opazne pa so razlike če primerjamo S90 z zmogljivejšimi DSLR kamerami. Predvsem je opazna razlika če imate za sabo že nekaj kilometrine in veste kako nastaviti foto kamero, da iz nje iztisnete kar največ. V takih primerih vam v nočnem času Canon S90 ne bo zadostoval, saj se boste zavedali, da bi lahko z DSLR kamero potegnili še tisto nekaj več iz motivov in tukaj je čas, kjer nastopi DSLR razred kamer.

Canon S90 je z naskokom najboljša izbira. Tako za tiste, ki še niso posegli po DSLR razredu kamer in si želijo imeti izjemno zmogljivo foto kamero kompaktnega razreda z množico nastavitev, ki jih večinoma premorejo le kamere DSLR, kot tudi za tiste, ki so se že spustili v svet kamer DSLR a si obenem želijo še ene manjše (žepne) kamere, a ne želijo ostati brez lastnega nadzora nad delovanjem foto kamere in kar je najpomembnejše ��" da je končni produkt fotografija na najvišjem možnem nivoju v kompaktnem razredu. Vse to nam Canon S90 nudi. Priporoča se ga lahko tako za začetnike, kot za tiste, ki si želijo imeti še malo zmogljivo fotokamero poleg velike in težke DSLR opreme. Jaz se od S90 ne ločim in v kratkem bo ponovno moja prva izbira ob poti na morje. Seveda pa taka kamera ne more biti poceni. Pri nas jo (konec julija 2010), dobita za cca. 420 evro.

Kar se pa tiče opreme DSLR. Ja, za bolj pomembna potovanja ali dogodke bo še vedno hodila z menoj, saj tistega občutka, ko jo držiš v roki, gledaš skozi iskalo in slišiš zvok zaklopa ne more nadomestiti še tako dobra kompaktna fotokamera kot je Canon S90 ali G11. Če pa si profesionalec je pa izbira tako ali tako samo ena. Kajne?

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com