Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm X-H2 in X-H2S

08.10.2022 16:19

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V prejšnji številki revije sem predstavil novo kamero Fujifilm X-H2S. Ni minilo mesec dni in predstavljena je nova izvedenka Fujifilm X-H2. Torej so kameri v imenu samo odvzeli črko S. Kakšna pa je razlika v njunih tehničnih lastnostih?

Tipalo – 26,1 in 40,2M točk

Slikovni tipalo je v obeh kamerah APS-C velikosti in največja razlika med tema kamerama. Medtem ko X-H2S ponuja enako število (26,1M točk) kot prejšnji model X-H1, nova X-H2 ponuja na APS-C tipalu kar 40,2M točk. Tudi sama tehnologija tipala v XH2 je popolnoma drugačna od tiste v X-H2S.

XH2S uporablja povsem novo Fujifilm tipalo X-Trans CMOS 5 HS, pri čemer HS pomeni visoko hitrost.

Zasnovan je na tehnologiji zloženih vrstic, ki omogočajo hitrejše branje podatkov iz tipala. Podobno tehnologijo že poznamo iz kamer Sony Alpha A1, Canon EOS R3, Nikon Z9 in OM system OM-1. Zagotavlja veliko izboljšavo pri hitrem zaporednem fotografiranju, pri samodejno ostrenju in video zmogljivosti.

Nasprotno pa XH2 uporablja tipalo X-Trans CMOS 5 HR, ki je prav tako prvo v seriji Fuji X, pri čemer HR pomeni visoko ločljivost. To je že leta poznana zasnova BSI (osvetljena zadnja stran), ki je veliko bolj osredotočena na podrobnosti in ločljivost kot na hitrost. Omogoča tudi snemanje videoposnetkov XH2 v ločljivosti 8K, s čimer presega XH2S, ki lahko snema samo videoposnetke do 6K.

Premik točk za 160M točkovno fotografijo

X-H2 je prva kamera X serije s funkcijo Pixel Shift Multi-Shot, ki zagotavlja fotografije ločljivosti 160M točk.

Lastnost že poznana iz kamer GFX srednjega formata, ko se potrebuje zajem najmanjših detajlov. V Pixel Shift Multi-Shot kamera naredi 20posnetkov, pri čemer premakne tipalo za 0,5 slikovne točke med posameznimi posnetki. Ti se samodejno združijo v eno datoteko DNG RAW. Kamera X-H2S te funkcije ne ponuja.

Občutljivost ISO

Obseg občutljivosti kamere XH2S je ISO 160 do ISO 12.800, ki ga je mogoče razširiti na ISO 80 do ISO 51.200.

Novi XH2 ima nižjo osnovno občutljivost ISO 125, ki jo je mogoče razširiti na ISO 64 (najvišje vrednosti ISO so enake kot pri X-H2S).

Video

Tudi tu zaradi različnih tipal prihaja do razlike. Lahko bi rekli, da X-H2S ponuja boljši video način kot X-H2. Torej je kamera X-H2S bolj primerna video, X-H2 pa za fotografijo. Čeprav je tudi tu odvisno kaj kot posameznik potrebuješ.

Novejša X-H2S ponuja najvišjo stopnjo ločljvosti 8K/30p, v 10-bitnem formatu 4:2:2 interno približno 160 minut.

XH2S zaradi tipala z nižjo ločljivostjo 26M točk doseže največjo ločljivost zgolj 6K/30p. Vendar XH2S lahko snema v ločljivosti 4K s hitrostjo do 120svs, medtem ko je X-H2 omejena na 60svs, kar zna biti za videografe pomembnejše od snemanja v 8K.

Obe kameri lahko izkoristita poseben dodatek za ventilator, ki se privije na zadnji del kamere in izboljša najdaljši čas snemanja s 17 na 51 minut pri 40 Celzija.

AF - samodejno ostrenje

Novi X-H2 ima enak hibridni sistem AF s točkami zaznavanja faze in kontrasta kot X-H2S.

Tako X-H2 kot XH2S, lahko samodejno zaznata živali, ptice, avtomobile, kolesa, letala in vlake s pomočjo AI tehnologije.

Zaradi bolj ločljivega tipala 40M točk ima XH2 večje število točk s faznim zaznavanjem kot XH2S. S tem je XH2 bolj natančna, ni pa AF tako hiter pri sledenju premikajočih se predmetov kot v X-H2S.

Zaporedno fotografiranje

Zaradi tipala s hitrejšim branjem vrstic in manj točkami, lahko XH2S, zajema posnetja s 40svs z elektronskim zaklopom in 15svs pri uporabi mehanskega zaklopa.

X-H2 ima višjo ločljivostjo in počasnejše branje vrstic. Pri uporabi elektronskega zaklopa zajame 20svs, z mehanskim zaklopom pa enako 15svs.

Pri obeh kamerah AF deluje v faznem načinu in s stalnim spremljanjem oddaljenosti med zajemanjem posnetkov.

Čas osvetlitve

Elektronski zaklop omogoča izredno kratke čase osvetlitve. Novi XH2 ima najkrajši čas 1/32000, XH2S pa zaradi hitrega branja posameznih vrstic celo 1/180000sekunde.

Ohišje in oblika

Obe kameri sta popolnoma enaki glede oblike, velikosti in teže. Edina razlika je zapisu modela, kjer na eni kameri manjka črka S.

Stabilizacija - IBIS

Obe kamera nudita stabilizacijo slike preko tipala, z do največ 7 stopenj kompenzacije.

Iskalo

X-H2 in X-H2S imata popolnoma enako elektronsko iskalo OLED s 5,76 milijona pik in 0,80-kratno povečavo, s hitro hitrostjo osveževanja 120svs.

LCD zaslon

Tudi zaslon je enak in v celoti vrtljiv. Velik je 3 palce in z ločljivostjo 1,62M točk.

Pomnilne kartice

X-H2 in X-H2S imata dvojni reži za UHS-II SD in eno režo CFexpress tipa B.

Kdor želi izkoristiti vse prednosti v hitrosti fotografiranja in zajema videa, bo potreboval kartico CFexpress tipa B.

Življenjska doba baterije

Fujifilm X-H2 in X-H2S uporabljata popolnoma enaki bateriji NP-W235, poznano že iz modela X-T4. Po oceni CIPA nudi do 720 posnetkov. Obe kameri je mogoče napajati in polniti tudi preko povezave USB-C.

Cena

Fujifilm X-H2 2250€.

Fujifilmu X-H2S 2700€.

Razlika gre predvsem na račun v vrsticah drugače zloženega tipala, katerega proizvodnja je veliko dražja od senzorja BSI v X-H2.

Zaključek

X-H2 in X-H2S sta po videzu enaki, vendar zaradi drugačnih tehnologij tipal precej drugačni. Čeprav deluje in se kameri primerja v domeni videa in fotografije, pa je tudi tu lahko deljeno mnenje. Fujifilm X-H2S je hitrejša v zajemu s številom posnetkov v sekundi tako v foto kot video načinu. Fujifilm X-H2 ima v številu točk prednost tako v foto (40M), kot video (8K). Torej dve kameri, toda dovolj različni, da je z njima Fujifilm samo razširil svojo ponudbo.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com